Lastenpsykiatrian palveluita tarvitsee yhä useampi

Lastenpsykiatrian aluepoliklinikalla työskentelevät sairaanhoitaja Laura Hirvineva, psykologi Marita Antola, erikoislääkäri Taru Valtamo ja sosiaalityöntekijä Jaana Moilanen. Kuvasta puuttuvat erikoislääkäri Kristiina Hyttinen sekä sairaanhoitaja Kirsi Laakso.

Lastenpsykiatrian palveluita tarvitsevien alle 13-vuotiaiden määrä on viime vuosina kasvanut yhä kiihtyvällä tahdilla. Vuonna 2009 yhteensä 24 lasta ohjattiin lähetteellä Vammalan aluesairaalan lastenpsykiatriselle aluepoliklinikalle ja asiakaskäyntien määrä oli 1230. Vuonna 2010 lähetteiden määrä oli 56 ja asiakaskäyntien 1257. Viime vuonna lähetteitä kirjoitettiin 67 ja asiakaskäyntejä oli 1883 eli reilusti yli 500 enemmän kuin edellisenä vuonna.

”Kasvu selittyy osittain sillä, että psyykkisten häiriöiden varhainen tunnistaminen kouluissa ja päiväkodeissa on lisääntynyt. Myös Sastamalan alueelle lastenkoteihin ja sijaisperheisiin sijoitettujen lasten määrä on kasvanut tasaisesti sitten 1990-luvun lopun”, kertoo erikoislääkäri Kristiina Hyttinen Vammalan aluesairaalan lastenpsykiatrian aluepoliklinikalta.

Kasvavaan avun tarpeeseen on vastattu laajentamalla lastenpsykiatrian palveluita. Vammalan aluesairaalan lastenpsykiatrian poliklinikka siirtyi keväällä Liekolankadulta sairaala-alueelle, terveyskeskuksen viereen, lisäksi perustettiin uusi neuropsykiatrian työryhmä ja klinikan henkilöstöresurssit vahvistuivat toisella erikoislääkärillä ja sairaanhoitajalla.

Toiminnan laajentuminen Sastamalassa on osa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aluepoliittista strategiaa. Kristiina Hyttinen toteaa pitkiksi venähtäneiden hoitojonojen olleen suurin syy Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin haluun laajentaa Vammalan aluesairaalaan lastenpsykiatrian palveluita neuropsykiatriaan.

Poimintoja