Suurkuntauudistus puhutti Punkalaitumella

Suurkuntauudistus oli aiheena Punkalaitumen liikuntahallilla keskiviikkona Punkalaitumen kunnan ja Punkalaitumen Sanomien järjestämässä tiedotus- ja kuulemistilaisuudessa. Kuntalaisille jaettiin tietoa selvitystyön raportista ja annettiin heille mahdollisuus tulla kuulluksi ja vaikuttaa kunnan viralliseen lausuntoon asiasta.
”Punkalaidunta ei olla pakolla liittämässä mihinkään suuntaan”, vakuutti kunnanjohtaja Heidi Rämö tilaisuuden aluksi. Hän painotti sitä, että asiassa on tässä vaiheessa kyse vain esityksestä. ”Selvitysalue-ehdotus perustuu heikosti asiointisuuntautumiseemme sekä historialliseen yhteyteen kuntien välillä”, Rämö muistutti.
”Punkalaitumen kunnalle on esitetty kaksi vaihtoehtoa:
Punkalaidun, Huittinen ja Kokemäki tai
Punkalaidun, Huittinen, Kokemäki, Säkylä ja Köyliö.
Kyseinen esitys tarkoittaisi käytännössä maakunnan vaihtoa.
Korostan ja alleviivaan, että hallitus on todennut, ettei pakkokeinoja tulla käyttämään. Kyseinen raportti sisältää esityksen selvitysmiehen nimeämisestä näille alueille. Käytännössä siis konsulttia, joka tulee kartoittamaan mahdollisen kuntaliitoksen hyviä ja huonoja puolia” Rämö selvitti. Hän painotti kunnan jo aiemmin tekemää linjausta, jonka mukaan Punkalaidun ei ole kiinnostunut kuntaliitoksesta vaan haluaa säilyä itsenäisenä. ”Siksi tulemme vastaamaan kuntaliitosesitykselle ei kiitos. Samoin tulemme vastaamaan maakunnanvaihtoesitykseen”, Rämö totesi.

Tilaisuudessa todellakin kävi selväksi se, että niin kunnanvaltuutetut kuin muutkin punkalaitumelaiset haluavat pysyä itsenäisenä. Mahdollisen liitoksen suurempina pelkoina tuntui olevan lähidemokratian katoaminen ja kunnan jääminen periferiaksi.
Tilaisuudessa spekuloitiin pakkoliitostakin kysymällä paikalla olleilta valtuutetuilta ja yleisöltä, kumpi suunta pakon edessä olisi parempi, Sastamala vai Huittinen. Enemmistö niin valtuutetuista kuin yleisöstäkin oli Sastamalan kannalla.

Punkalaitumen Yhteiskoulun rehtori ja kokoomuksen kunnanvaltuutettu Arto Asa (vasemmalla) valitsisi kuntaliitospakon edessä Sastamalan. Valintaansa hän perusteli kunnioituksella aiempia päätöksiä kohtaan sekä Sastamalan kanssa olemassa olevilla yhteisillä hankkeilla. Keskustan valtuutettu, maatalousyrittäjä Juha Kouvo taas olisi pakon edessä ehdottomasti Huittisten kannalla. Kouvo perusteli valintaansa Huittisten läheisyydellä ja samanlaisella elinkeinorakenteella. "Terveydenhuoltokin pelasi paremmin Huittisten kanssa", Kouvo vakuutti.

 

3 vastausta artikkeliin “Suurkuntauudistus puhutti Punkalaitumella”

  1. Nimetön

    Ei vaan Huittinen ja perusteluja riittää: kulkuyhteys, paremmat ostosmahdollisuudet ja lääkärihommatkin onnistui huittisten kanssa paljon paremmin kuin nykyään, kuten Kouvokin sanoi haastattelussa.