Apulaisoikeuskansleri antoi Jari Anderssonille huomautuksen

Jari Andersson toivoo keskustelua kasvatuksellisesta rajoista. "Olisi hyvä, jos koulujen pelisääntöjä pohdittaisiin eduskuntaa myöten."

Apulaisoikeuskansleri katsoo Sastamalan Sylvään koulun rehtori Jari Anderssonin ojentaneen tupakoinnista kiinni jääneitä oppilaita lainvastaisella tavalla. Perinteisen jälki-istunnon sijaan oppilaat ovat tutustuneet Sylväällä tupakanpolton haitoista kertovaan materiaaliin ja kirjoittaneet siitä tutkielman.

Tiistaiaamuna rehtori Andersson ei ollut vielä saanut apulaisoikeuskanslerin päätöstä käsiinsä, ja totesi kommenttiensa perustuvan median edustajilta saatuihin tietoihin. ”En tiedä, onko kyse väärinkäsityksestä, sillä en ole vielä ollut yhteydessä oikeuslaitoksen edustajiin, enkä lukenut itse päätöstekstiäkään, mutta apulaisoikeuskansleri on saattanut tulkita tutkielmanteon rangaistukseksi, mitä se ei varsinaisesti ole”, Andersson miettii, ja lisää, ettei kyse myöskään ole oikeasta tutkielmasta, vaan muistiinpanojen tekemisestä.

Koulujen pelisäännöt syyniin

Rehtorin mukaan tupakkatutkielma tarjoaa oppilaille mahdollisuuden oivaltaa itse jotain. ”Muistiinpanojen tekeminen ei ole rangaistus, vaan keino tukea nuorta ja tarjota mahdollisuus keskusteluun. En ymmärrä, miten tuen ja tiedon antaminen voi olla väärin”, Andersson sanoo.

Apulaisoikeuskansleri näkee asian kuitenkin toisin. Laki kieltää alle 18-vuotiailta tupakkatuotteiden hallussapidon aina ja kaikkialla, mutta tutkielman teetättäminen oppilailla on sellainen kurinpitoseuraamus, joka ei perustu lakiin.

Andersson toteaa olevansa tietoinen lakiin perustuvista kurinpitoseuraamuksista, joita ovat puhuttelu, jälki-istunto, kirjallinen huomautus ja määräaikainen erottaminen. ”Mielestäni kasvatuksellinen tupakkavalistuksen antaminen ei ole lain rikkomista. En ole haastamassa oikeuslaitosta, mutta toivon tapauksen synnyttävän laajaa yhteiskunnalllista keskustelua koulujen pelisäännöistä.”

Jari Anderssonin lisäksi huomautuksen sai myös Sastamalan kaupunginhallitus, sillä apulaisoikeuskansleri katsoo sen olevan vastuussa Sylvään koulun järjestyssäännöistä. Kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiva Andersson korostaa jäävänneensä itsensä päätöksenteosta Sylvään kouluun liittyvissä asioissa.

 • Nimetön

  No huh huh! Onko jollekin teinille tullut traumoja kenties,kyllä maailma viimeistään opettaa.

 • Nimetön

  No sitä saa mitä tilaa. Kyllä kyseinen Sylvään menettely on selvä rangaistus oppilaalle. Jos tutustutaan lähdemateriaaliin ja tehdään siitä muistiinpanoja se on peruskoulutasolla tutkielman tekoa. Muutakin Sylväältä löytyy mikä ei kestä tarkastelua.

  • Nimetön

   Vanha sääntö, litra puolukoita per lukukausien määrä pitäisi ehdottomasti palauttaa pysyväksi käytänöksi.

 • Yhteiskunta?

  Onko sellainen yhteiskunta yhteiskunta missä kaikki vain pitäisivät huolen itsestään. Jospa Basbartö joku rikkoisi pyörääsi, potkisi omaisuuttaisi ja mikä pahinta vaikkapa sinua itseäs? Saisiko silloin puuttua asiaan vai pitäisikö silloinkin todeta että älä Jari (tai joku muu) puutu, asia kun kuulu sinulle. Jokainen huolehtisi vain itsestään. Mahtaisimmeko kumpikaan olla kanssasi enää täällä kirjoittelemassa vai esiintyisimmekö kenties jossakin aivan muussa olomuodossa.

  Että oikeuskanisterille pitää tällaisetkin viedä. Eikä siinä että näin tekee nuori esim. uhmassaan tai lapsellisuuttaan mutta jonkun lapsen vanhemmat. On ehkä ihan hyvä ratkaisu asua suuressa Turussa eikä tällaisessa pienessä kaupungissa. Siellä kun rehtorit on ihmisiä ja hommat sujuu. On Kakolanmäkeä ja kaikkea…

  Jos tutkielma sana on jollakin vielä noin auki niin ”tuntematon” voi suorittaa vilkaisun vaikka Wikin kautta. Siinä sinulle lähdettä kerrakseen. Enempää sinun kommenttisi vuoksi ei kannata aikaa tuhlata.

  Jari jatka valitsemallasi tiellä. Tunnin tutkielma tekemisen sijaan kaksi tuntia jälki-istuntoa, ilmoitus poliisille ja sosiaalitoimeen. Se on välittämistä? Torikeskuksen ympäristössä tapahtuvan häiriköinnin rangaistukset voit jättää meille muille. Varmastikkaan kenenkään lattialle räkijän ja seinien maalajan ei tarvitse kirjoittaa ”tutkielmia”. Joku saattaa ratkaista asian ”inhimillisemmin”. Ja taasen on lapsilla ja vanhemmilla hyvä mieli.

 • maalaisjärki hoi!!

  jos jonkun lapsia ei vanhemmat kasvata ja koulu koittaa edes jotain tehdä nuoren hyväksi ja parhaaksi, nii sitten parutaan, ett meiän lapsi joutuu rangaistuks.

  eikö parasta opetusta ole juuri se, että teoilla on seurauksensa!!

  Hyvä, Jari Andersson, jatka vaan samaa rataa!!

 • PoP

  Anderssonilla on ainakin meikäläisen tuki takanaan tavattomat kakarat kuriin.

 • Nimetön

  Soittakaa paikalle joka kerta poliisit.Alaikäisen tupakointi tai tupakkavälineineiden pito on LAISSA kielletty alle 18v.Maksakoon vanhemmat sitten sakkoja kun heidän kullanmurujaan ei saa järkevällä tavalla ojentaa!

 • Nimetön

  Ei laki myöskään kiellä tutkielman tekoa ko. aiheesta.
  Mielestäni ihan asiallinen ja fiksu tapa toimia.

 • Jukka K.

  Kitos tästä järkevästä ajatuksesta rehtorille! Toivon, että mediänkin lapsillemme määrätään näin opettavainen tehtävä jos eivät muuten ymmärrä, kuinka haitallista tupakointi on. Jos eivät ymmärryksen lisäämisestä huolimatta toimi järkevästi, on kai lain mukaan määrättävä sen edellyttämä rangaistus. Toivon, ettei siihen kannattaisi apulaisoikeuskanslerinkaan mielestä ryhtyä kun viranomaisilla ja oikeuslaitoksella on niin paljon vaativia tehtäviä muutenkin. Oikeuskanslerille toivon voimia viranhoitoon ja runsaasti suhteellisuudentajua.

Kommentointi ei ole käytössä.