Sastamalan lukioratkaisu vaikuttaa laajemminkin palveluverkkoon

Kasvatusjohtaja Pekka Kareksen mukaan pienenevät ikäluokat, ammatillisen koulutuksen vetovoima ja kaupungin tuottavuustavoitteet vaikuttavat lukiokoulutuksen tulevaisuuteen.

Mouhijärven ja Äetsän lukioiden lakkauttaminen vaikuttaisi Sastamalassa varsinaista lukio-opetusta huomattavasti laajempaan kokonaisuuteen. Yhtenä ratkaistavana seikkana olisi lukio-opetuksesta vapautuvien tilojen käyttö.
”Koko palveluverkkoa on tällöin tarkasteltava uudelleen, koska meille jäisi tyhjää tilaa, josta kuitenkin maksetaan vuokraa kaupungin Tilakeskukselle”, kasvatusjohtaja Pekka Kares sanoo.
Sastamalassa laaditaan parhaillaan lukioselvitystä. Kaupungin verkostolukioon kuuluvat Mouhijärven, Äetsän ja Vammalan lukiot.

Pienten lukioiden säilyttämisen kannalta tärkeä taloudellinen vaikutin on ollut näiden saama korotettu valtionosuus. Pienen lukion lisä on maksettu alle 200 oppilaan lukioille. Summan suuruus on sidottu oppilasmäärään.
Valtio ei ole vielä päättänyt, mitä se tekee tälle korotetulle valtionosuudelle. Sastamalassa on kuitenkin otettu vakavasti se mahdollisuus, että Vammalan lukiosta 25 kilometrin päässä sijaitseva Mouhijärven lukio ja 11 kilometrin päässä sijaitseva Äetsän Sarkia-lukio eivät ehkä tulevaisuudessa nauttisi tällaista korotettua valtionosuutta.

Kasvatusjohtaja Kareksen mukaan lukioiden kannalta esillä on kolme muutakin keskeistä kehityslinjaa. Ensinnäkin ikäluokat pienenevät, toisekseen ammatillinen koulutus houkuttelee nuoria puoleensa ja kolmanneksi kaupunki on asettanut tuottavuustavoiteet.
”Menojen pitää vähentyä pysyvästi 1,5 prosenttia vuodesta 2013 alkaen”, Kares toteaa.
Lukiokoulutuksen tilanne ja tulevaisuus nousevat esille Sastamalassa järjestettävässä seminaarissa 2. lokakuuta. Sylvään koulun auditorioon saapuu silloin Opetushallituksen yleissivistävän koulutuksen johtaja Jorma Kauppinen, joka puhuu lukiokoulutuksen kehittämisen valtakunnallisista linjauksista.

  • saastamala

    Joo, selvää on. Kaikki vaan lopetettava ja vammalaan lisää rahaa.

  • Nimetön

    Pitäisi varmaan kaikki opetus keskittää Saskyyn.Myös vammalan lukio.
    Sinnehan kaupunki on satsannut viime vuosina tosi paljon.

  • Nimetön

    Äetsäkin se kulkee vaan voitosta voittoon. Mutta on hienoa olla Pirkanmaalla.

  • Antti Salminen

    Mielestäni Sastamalan lukioselvitystä on tehty alun pitäenkin osin vääristä lähtökohdista.
    Järkevintä olisi, että Sastamala, Lavia ja Punkalaidun tekisivät selvitystyön yhdessä. Niin Äetsässä, Mouhijärvellä, Laviassa kuin Punkalaitumella aloitti lukion tänä syksynä vain noin kymmenkunta opiskelijaa. Oppilastilanteen kurjuus ei siis ulotu vain Sastamalan rajojen ulkopuolelle. Uskon, että yhteistyön lisäksi teknologian (mm. verkostolukion etäopetus) hyödyntämisellä selvitään vaikeasta tilanteesta ja voidaan säilyttää mahdollisimman monta lukiota. Keskittäminen Vammalaan ei ole toimiva vaihtoehto. Miksi ei, käy lukemassa lisää blogistani: anttisalminen.blogspot.fi

    ”Päätökset voidaan tehdä monella tavalla: joko yhteistyöllä tai
    kuppikuntaisesti. Jos jokin kunta kääntyy sisäänpäin, lopputuloksena
    on väistämättä ennen pitkää oman lukion lakkauttaminen.”

  • tilaustyö

    tässäkin näkyvät aiemmin tehdyt VIRHEET

    valitettavasti Vammalaan ja nyt Sastamalaan on tuotettu kasvatusjohtajia yms, milloin Huittisista ja milloin Kauhajoelta

    tehtävänään vain ja ainoastaan

    koulujen lakkauTtaminen, nyt ovat vuorossa lukiot

    PERUSTELUT KYLLÄ LÖYTYVÄT

    VAALIEN JÄLKEEN VIIMEISTÄÄN MAALISKUUSSA TIEDÄTTE LOPPUTULOKSEN

  • Nimetön

    On syytä keskittyä tasokkaaseen opinto-ohjaukseen ja ennen kaikkea turvattava Sastamalan työelämän osaava työvoima. Lukion tehtävä on antaa valmiuksia korkeakoulu opiskeluun ei ajankuluttamiseen nuorille.

    • Nimetön

      ..juu, että se työelämän osaava työvoima joutuu työnperässä lähtemään Sastamalasta….

      Lukiokoulutus on hyvä yleissivistävä koulutus ja sitä on syytä arvostaa.

  • saastamala

    Kyllä lukio kannattaa sälityttää, itse en olisi lukioon mennyt ellei se olisi Mouhijärvellä ollut. Siitä oli mukava jatkaa yliopistoon.

  • loogista

    nyt nähdään myös se miten kouluja, neuvoloita, vanhusten palvelutaloja ja muita palveluja alasajaneet äänestävät kun kohdalle sattuu oma lukio

Kommentointi ei ole käytössä.