Tapani-myrskyn kokemukset tiivistyivät: Yhteistyötä ja omatoimista varautumista lisättävä

Myrskytuhoja Kiikoisissa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston sekä Pirkanmaan ELY-keskuksen järjestämässä myrskyseminaarissa kerrattiin, miten eri viranomaisten ja tiedotusvälineiden tiedottaminen onnistui tapaninpäivän myrskyssä vuonna 2011.

Tapani-myrskystä laaditun raportin esitteli Lounais-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen vastuualueen johtaja Ilkka Horelli. Raportin mukaan yhteistyötä viranomaisten, energiayhtiöiden, matkapuhelinoperaattoreiden, järjestöjen ja kuntien välillä on lisättävä, samoin omatoimista varautumista.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen komentotoimiston päällikkö Ari Vakkilaisen mukaan myrskyssä toimimisessa ongelmia aiheuttivat viranomaisverkon kaatuminen entisen Vammalan alueella, tiedonkulun ongelmat sähköyhtiöiden ja erillisverkkojen kanssa sekä sähköjen katkeaminen vanhainkodeissa, vesihuollossa, tukiasemilla ja navetoissa. Vakkilainen toikin esille varautumisen tärkeyden eri toimijoiden keskuudessa.

Tapani-myrsky aiheutti joulukuun 2011 lopulla laajoja häiriöitä sähkön- ja vedenjakelussa sekä matkapuhelinliikenteessä. Hätäkeskuksia ruuhkautui. Kuntien sosiaali- ja terveyspalveluissa oli ongelmia. Tiedostusvälineiden oli vaikea saada kokonaisukuvaa tilanteesta.

Seminaariin osallistui noin 70 henkilöä eri virastoista, ministeriöistä, yrityksistä ja kolmannen sektorin toimijoista sekä tiedotusvälineistä.