Ehheetä maitoo – Muisteluksia Huittisten meijeristä kirjaksi

Harjoittelijoita päivälevolla meijerin Munalassa 1950-luvulla.

Muistoja Huittisten meijeristä on koottu yksien kansien väliin. Ehheetä maitoo – Muisteluksia Huittisten meijeristä on täysiverinen muistelukirja. Historiatietoja siinä on vain sen verran, että aihe kiinnittyy aikaansa ja paikkaansa.

Kirjassa on kaksitoista lukua, joissa muistelijat kertovat maidon tiestä laitumelta meijeriin, myymälään ja kuluttajalle. Muistelijoita on kolmisenkymmentä ja valtaosaa heistä on haastateltu. Jotkut ovat kirjoittaneet muistonsa itse. Osa tarjosi kirjan toimittaneen Minna Karrun käyttöön päiväkirjoja, harjoitteluraportteja ja koulu-aineita.

Kirjan kustantaja on Huittisten meijerin muistot talteen -hanke. Se lähti liikkeelle syksyllä vuonna 2007, kun Irja-Liisa Marku kertoi Airi Viitaselle haastatelleensa Karhiniemen maitokuskia Hannes Iso-Rautiota. Sitten löytyi Valistuksen kuuluisa Huittisten meijeriä esittelevä koulutaulu numero 27. Keskustelut kotiseutuaiheita tallentaneen Voitto Haaviston kanssa lisäsivät innostusta tarinoiden keruuseen.

Kirjan painatukseen on saatu avustusta Alfred Kordelinin säätiön Huittisten rahastolta, Huittisten Läntiseltä pienviljelijäyhdistykseltä sekä Huittisten kaupungin kulttuurilautakunnalta.

Meijerimuistoja julkaistaan sähköisesti

Ehheetä maitoo -kirjalla on oma blogi. Sieltä löytyy pätkiä kirjan muisteluksista. Meijerimuistoja voi edelleen lähettää huittistenvanhameijeri(a)gmail.com ja kirjan toimittaja siirtää ne blogiin.

Aino Viitanen lypsää Nuppua.

Huittisten meijeri ja Pusan kauppa.

Huittisten meijeri 1950-luvulla.

Koneenhoitajaharjuri Matti Lähteenmäki työntää halkoja höyrykattilaan.