Tatu ja Patu valkokankaalle?

Vaikka Tatun ja Patun ihmeellinen joulu saatiin vasta uunista ulos, on Sami Toivosella ja Aino Havukaisella seuraavasta kirjasta jo luonnos valmiina.
Vaikka Tatun ja Patun ihmeellinen joulu saatiin vasta uunista ulos, on Sami Toivosella ja Aino Havukaisella seuraavasta kirjasta jo luonnos valmiina.

Sastamalan Nälkälänmäessä on jälleen syntynyt uusi Outolan veljeksistä kertova kirja. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun ihmeellinen joulu putkahti kappoihin syyskuussa. Oman säväyksensä uuteen kirjaan lienee antanut Aino Havukaisen työstämä elokuvakäsikirjoitus. Sen rustaaminen on merkinnyt hänelle kokonaan uutta aluevaltausta.

“Varsinkin dialogin kirjoittaminen on mahtavaa. Lastenkirjoissa ilmaisun on oltava napakkaa, leffakäsiksessä on enemmän mahdollisuuksia kehittää ja viedä tarinaa eteenpäin ihan toisenlaisin keinoin.”

Sykäyksen käsikirjoittamiselle antoivat ne lukuisat leffaideat ja käsikirjoitukset, joita on tupsahdellut pariskunnan sähköposteihin vuosien varrella. Kiinnostus Tatua ja Patua kohtaan on tuntunut mukavalta, mutta tähän mennessä ulkopuoliset tahot eivät ole onnistuneet tavoittamaan niiden syvintä olemusta. Teatterilavoilla kyseiset hahmot ovat sen sijaan jo esiintyneet.

Varmuutta Tatun ja Patun valkokankaalle pääsystä saadaan odotella vielä tovi, mutta ensimmäiset askeleet elokuvaprojektin suuntaan on siis otettu. Ja kukapa sen Outolan veljesten syvimmän olemuksen elokuvaan siirtäisi paremmin kuin hahmojen luoja itse.

Ja mitä uusimpaan Tatu ja Patu -kirjaan tulee, kyseessä on Havukaisen ja Toivosen tähän asti hulvattomin luomus. Outolan veljekset kun laittavat joulun kunniaksi kunnolla ranttaliksi.

Niin, puuron sijasta kanelia voi heittää vaikka kainaloon. Ja joulusukan kaveriksi sopii ripustaa jouluvaipat, -sukkahousut ja -säärisuojat. Maksimaalinen joulutunnelma saadaan polttamalla – kirjaimellisesti – kynttilää molemmista päistä.

“Emme halua pilkata traditioita, mutta ehkä joskus olisi hyvä pysähtyä miettimään, miksi asiat tehdään tietyllä tavalla.”

Kirjantekijäkaksikon mietteistä enemmän Alueviestissä 7.10.