Turvapaikanhakijalapset koulutielle Sastamalassa

Karkun koulu

Kuusi Pihlajalinnan Karkun vastaanottokeskuksessa asuvaa lasta aloittaa suomen kielen ja kulttuurin opiskelun maanantaina Karkun koulussa.

Aluerehtori Kari Ahosen mukaan turvapaikanhakijoita varten perustetussa valmistavan opetuksen luokassa on aluksi kolme alakouluikäistä ja kolme yläkouluikäistä lasta, mutta vanhemmille oppilaille perustetaan todennäköisesti oma ryhmä myöhemmin.

”Karkun koulu on alakoulu, ja tämän uuden opetusryhmän ikäjakauma on tilapäisesti tämä. Sastamalaan piti saapua uusia maahantulijoita jo ennen vuoden vaihdetta, mutta heitä odotellaan vielä, joten tämä oli järkevä ratkaisu tässä kohtaa.”

Alustavien tietojen mukaan vastaanottokeskus on saamassa joukon uusia asukkaita ensi viikolla. Jahka saapuvien lasten lukumäärä ja iät ovat tiedossa, on Sastamalan perusopetuksessa Ahosen mukaan hyvät valmiudet toimia.

”Tarvittaessa isompien lasten opetusryhmä saadaan pystyyn nopeastikin. Sylvään koulu on yksi vaihtoehto. Looginen suunta on Vammala, mutta tilakysymystä pohditaan vielä”, Ahonen sanoo.

Karkun kouluun perustettavaa ryhmää varten kaupunki on palkannut uuden opettajan. Mahdollinen lisähenkilöstön tarve riippuu uusien oppilaiden lukumäärästä.

Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia turvapaikanhakijoiden ja maahan jääneiden lasten ja nuorten esi- ja perusopetuksesta. Valtio korvaa kulut takautuvasti.  Vaikka valmistavan opetuksen järjestämiseen ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta, on se työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lähes aina välttämätöntä, jotta turvapaikanhakijalapsi saisi riittävät edellytykset osallistua varsinaiseen perusopetukseen.

  • Sirkka

    Valtio korvaa kevätlukukaudelta vain niitten pakolaislasten opetuskulut, jotka ovat olleet Sastamalassa vastaanottokeskuksen kirjoilla 20.9.2015.
    Lieneekö yhtäkään? Kaupungin on maksettava omasta pussistaan, takautuvia korvauksia ei tule. Näin on käynyt muuallakin, esim Ruovedellä tästä pakolaisten ”väärästä” saapumisajankohdasta johtuen kunnalle koituu satojen tuhansien eurojen kulut.

    • Ope

      Perusopetuksessa kulut/ oppilas ovat n. 7300€ vuodessa. Ei siis voi tulla satojen tuhansien eurojen laskua, ei sitten niin millään.

      • Karkun kouluun perustettavaa

        ryhmää varten kaupunki on palkannut uuden opettajan …..lisähenkilöstön tarve arvioidaan myöhemmin….opettajia…tulkkeja…kielitaitoisia opettajia…
        Piankos tosta sata tuhatta tulee vai ryhtyykö Andersson ja muut rehtorit talkoisiin kun Pihlajalinna kerää hillot…

  • Nimetön

    Miten niin looginen suunta on Vammala? Eikös Mouhijärvelläkin ole kouluja ja sinne mahtuisivat paremmin kuin vaikka täysinäiseen sylvääseen…

  • Nimetön

    Niin mahtavaa että saadaan näitä pieniä mussukoita Karkkuun! Juuri tätä piristystä tämä kylä kovasti kaipaakin. ♥

  • Aulis

    Kevät tuo uudet pakolaisvirrat Suomeen ja Vammalaan olisi hyvä saada isokokoinen vastaanottokeskus. Kaupunkilaiset pääsisivät tutustumaan vieraisiin kulttuureihin ruohonjuuritasolla. Pitemmällä aikavälillä Vammalakin tarvii osaavia käsiä työelämässä.

    • Nimetön

      Hei haloo Aulis, ei ne ole tänne tullut duunaamaan vaan parempaa elintasoa ne ovat tulleet hakemaan.

  • Nimetön

    hyvä sloukani kirjootukses et saadaan isompien lasten opetusrymä nopeasti pystyyn! tarkottiko se et lapset joil kasvaa jo parta ni pääsee ekal luokalle?

  • Nimetön

    Jokos niiden mussukoiden koulukyyti on lyöty lukkoon? Eihän ne nyt kävele niin pitkää matkaa.

  • Nimetön

    taksi kyytihän niil pitää järjestää vaik matkaa olis muutama sata metriä!

  • Nimetön

    Ennen vanhaan oli kouluuni noin 3.5 km. Sitä mentiin vaan kouluun oli sää mikä tahansa yleensä kävellen. Koulun keittäjä lämmitti puilla uunit aamulla. Käsitöitä tehtiin pakkasellakin luokassa jonka lämpötila oli 13 +, että ei nykyisin kannata ihan kaikesta valittaa.
    Ps. Ei osattu pelätä edes susia silloin, vaikka metsäteitä kuljettiin…..

    • Tättärä

      Niinpä,ennen vanhaan mentiin kouluun pyörillä,talvella suksilla ,kelkalla ja keillä onni oli naapurin setä kuskas hevosen kyydissä lammuskoilla peittoa vaan naaman päälle,ettei lumi kauheesti tuprunnu ,mitä aikaa vieläkin muistelen lämmöllä,se oli oikeaa kyytiä hevosen vetämänä,kumpa saisi ne ajat takaisin.Nykyajan nuoriso ei tiedä tuollaisesta mitään,ei ole kuullukkaan.Keittäjä oli ihana ihminen,ystävä jolle sai kertoa murheensa jos niitä oli.Marjapuuro oli maukasta ja hänen tekemä pernamuusi ei ollut lisäaineita vaan oikeaa maalaisruokaa. Hyvin silloin pärjättiin ei valitettu mistään niin kuin nykyään.

    • Tättärä

      00:46,niin tämä edellinen juttu ei liity maahanmuuttajiin mitenkään,vaan nykyajan koulun käyntiin,ovelta ovelle kuskataan.t.sama.

  • Nimetön

    Mielestäni valittaminen pitää hyväksyä suomalaiseen kansanperinteeseen. Suomalainen työntekijä on aina haukkunut herrat perusteellisesti ja sitten työt on tehty viimeisenpäälle hyvin. Arvostelun vaientamisella voi olla myös valtaapitävien tarkoitusperät.

    • Nimetön

      Totta, kyllä valittaa pitää, jos aihetta on, mutta rakentavasti. Pitäisi kyetä perustelemaan, miksi asia on pielessä ja myös kertomaan, miten ongelma voitaisiin korjata. Voisi myös hetken miettiä, onko ongelma korjattavissa niin, että siitä seuraisi yhteistä hyvää, ettei yhden etu ajaisi yhteisön edelle. Voisi myös sivistää itseään sen verran, että ottaisi selvää, miten itseä kalvavaan tilanteeseen on jouduttu, millä perusteilla päätöksiä on tehty. Näillä tiedoilla voi sitten perustella paremman vaihtoehdon. Esimerkiksi jos jokin palvelu tai investointi maksaa miljoonan per käyttäjä, saataa muljahtaa mieleen sellainenkin vaihtoehto, että valittaa ei pidä.

    • ruskea kieli

      Löyty selitys miksi rakentamisen taso laskenu, joojoo miehistä se johtunee

  • Nimetön

    Tästä tuli mieleeni, että näihin kouluihin olisi hyvä saada joku ent. vanhan polven koululainen kertomaan siitä, minkälaista oli kouluissa ennen. Siitä saattaisi joku siemen jäädä näiden nyk. koululaistenkin mieleen.

  • Ehkä silmät vielä aukeavat

    Loppujen lopuksi – ainoa hyötyjä tässä kokonaisudessa on yksityinen yritys: Pihlajalinna. Tämä käy kalliiksi veronmaksajille, meille kaikille suomen kansalaisille – monella eri tavalla.

  • Nimetön

    Ei suvakkien silmät aukene vaikka niille näyttäis mitä.
    Valkoisen hetero miehen syytä kaikki!

  • Nimetön

    Nyt taisi Opella laskutaito pettää 6 oppilasta * 7300 = 43.800 Tässä on vasta opettajan palkka sivukuluineen, ruokailu, kirjat, terveydenhuolto, tulkit niin ei kyllä summaa kertyy. Kuka tietää ketkä saavat turvapaikan Suomesta? Koulutetaanko me vain nämä kouluttamisen ilosta? Todella hölmöläisten hommaa.

    • Nimetön

      13.01:Klo 12.47. Jossain juuri luki, että lasku/oppilas on tuplat, eli 146000/oppilas. Siis Perusopetus/maahanmuuttajalapsi. Sehän ei ole lapsen vika. Se on systeemin vika.

  • Nimetön

    Yläkouluikäisiä turvapaikanhakijoita… Karkun ala-asteelle? Niinkö?

  • Ilmari, aukaise jo turpasi ja toimi

    Enpä viitsisi enää oikein rahoittaa näitä muualta tulleita. Tekee jo tiukkaa tuon 50 euron omavastuun kanssa reseptilääkkeiden osalta apteekissa.

    Miksi minun pienituloisen ja koskaan perintöjä saamattoman pitäisi elättää ihmisiä, jotka eivät kuuleman mukaan kunnioita meidän länsimaisia arvojamme? Jos tulee itämailta länteen, pitää unohtaa omat tapansa ja yrittää sopeutua meidän kulttuuriimme.

    Jos minä menisin arabimaihin, joutuisin kovasti miettimään miten pukeutuisin ja niin edelleen. En voisi mennä sanelemaan tai kertomaan, että meillä toimitaan näin ja näin.

    Kurjaa kuunnella joka päivä kaduilla ihmisten -siis kantasuomalaisten- köyhyyskokemuksia monelta sektorilta. Ja jotkut saavat kaikki meidän rahoitamme!

  • Nimetön

    Hallituksessa on PersKeKo – Perussuomalaiset, Keskusta ja Kokoomus. Ilmarin puolue SDP on oppositiossa, koska äänestäjät halusivat tällaista politiikkaa, mitä nyt hallitus tekee. Jos ei miellytä, valitkaa viisaammin ensi vaaleissa. Tämä pakolaisasiakin on porvarihallituksen, ja vain porvarihallituksen vallassa, siitä ei kannata syyllistää suvakeiksi tai vihervassareiksi pilkattuja tai muitakaan, jotka eivät asiaan pysty vaikuttamaan. Syyttäkää itseänne porvareita äänestäneet tai vaaleissa nukkuneet.

  • Nimetön

    Sananvapaus ja keskustelufoorumin moderaattori = vapaan keskustelun, (asiallisenkin sellaisen) sensuroija/keskustelun haluamaansa suuntaan
    johdatteleva foorumin ylläpitäjä. Sellainen näyttää olevan tälläkin
    keskustelufoorumilla. Surullista. Jos moderaattori julkaisee vain ne lukijoitten mielipiteet, joiden kanssa hän/toimitus itse on samaa mieltä, niin onko silloin kyseessä lukijan mielipide, vaiko moderaattorin/lehden? Kovin moni asiallisestikin kirjoitettu kommentti jää julkaisematta.

    • Minna Isotalo

      Hei sinä klo 22:39 kommenttisi julkaissut nimetön, olet väärässä. Meillä ei ole ennakkomoderointia. Puutumme minimaalisesti täällä käytävään keskusteluun. Jos täysin julkaisukelvottomia kommentteja (esim. väkivallalla uhkaaminen tai joskus yksityishenkilöön kohdistuva kunnianloukkauksen kriteerien täyttyminen) ilmestyy keskusteluun, niihin pyritään jälkikäteen reagoimaan. Jos kommentissa on paljon linkkejä, ohjelma heittää sen automaattisesti roskakoriin. Alueviestin verkkosivut kun eivät ensisijaisesti ole linkkien jakamiseen tarkoitettu alusta.

  • Tikkarisetä

    Haluan antaa sinun maistaa Tikkaria Isotalo. Halus antta siunun masta tikkari Istalo.

  • Loviisa

    Olen asunut Karkussa vuodesta 1989 ja minun puolestani tänne voi perustaa vaikka
    ydinvoimalan ja keskustan lasten leikkikentälle vanhanaikaisen kaatopaikan.

  • Simo

    Simo syö tänään punaisen pienen pillerin. Eilen Simo söi valkeahkon pienen pillerin.

Kommentointi ei ole käytössä.