Vammalan laboratorioon jatkossa vain ajanvarauksella

Vammalan laboratorio siirtyy palvelemaan asiakkaita ainoastaan ajanvarauksella. Muutos astuu voimaan 1.3. alkaen.

Fimlab Laboratoriot Oy:n palvelujohtaja Anu Mustilan mukaan ilman ajanvarausta asioivien asiakkaiden käynnit painottuvat kuukauden ja viikon alkupäiviin sekä erityisesti aamun ensimmäisiin aukiolotunteihin. ”Laboratorioon syntyy aamupäiväpainotteista ruuhkautumista, joka aikaansaa negatiivisia asiakaspalautteita jonotusajasta.”

Mustilan mukaan ruuhkautumisilmiö kuormittaa paitsi asiakkaita myös laboratorion henkilökuntaa. ”Kun toimitaan pelkästään ajanvarauksella, asiakasvirta ohjautuu tasaisemmin aukiolotunneille ja palvelu tapahtuu juuri sovittuna aikana ilman jonotusta.”

Vuoronumerolla voivat asioida edelleen ne potilaat, joiden tutkimukset lääkäri on pyytänyt päivystyksenä. Myös kotona otettuja näytteitä palauttavat sekä näytteenottotarvikkeita noutavat voivat käyttää vuoronumeroa.

Fimlabilla on toimipisteet Sastamalassa myös Kiikoisissa, Mouhijärvellä ja Suodenniemellä sekä Punkalaitumella. Niissä on jo aiemmin siirrytty pelkkään ajanvaraukseen.

Vammalan laboratorion polikliinisessa näytteenotossa on vuoden 2015 aikana toteutunut noin 3 500 näytteenottokäyntiä kuukaudessa. ”Heistä noin puolet on jo tähän mennessäkin asioinut ajanvarauksella”, palvelujohtaja kertoo.

Sotesin johtava ylilääkäri Jussi Korkeamäki näkee muutoksen olevan positiivinen erityisesti kuntalaisten suuntaan.

Aiheesta lisää ensi viikon Alueviestissä. 

  • Nimetön

    Jos pitää olla syömättä ja juomatta esim. 12 tuntia ennen näytteenottoa, on pakko mennä aamulla, kun töihinkin on aamulla mentävä. Siellä ei kesä syömättä. Aamulla on pakko mennä!!!!!!!

  • Nimetön

    Miten näitä aikoja saadaan riittämään? Nytkin on usein ruuhkatilanteessa näkynyt sellaista, että kun kilpirauhaskoeasiakkaiden näyte pitää ottaa ennen klo 10:00, niin saako aamulla todella aikoja. Olen joskus nähnyt käännytettävän komennolla tule huomenna uudestaan. Ja onko joka päivä neljän näytteenottajan jonon miehitys? Entä saadaanko ekg toimimaan saumattomasti, ilman pitkiä odotteluaikoja?

  • Nimetön

    Nytkin monesti ongelma ollut se, että kun lääkäri on määrännyt verikokeita, niin vapaita varausaikoja ei ole ollut moneen viikkoon, varsinkin kun jotkin kokeet on otettava ennen aamukymmentä! Sitten on ollut pakko mennä heti aamulla jonottamaan moneksi tunniksi.

  • Nimetön

    Ihmetyttää kyllä tuo tiettyjen kokeiden vaatimus ajankohdasta. Että riittääkö aikoja kaikille tarvitseville? Jos tiedettiin aikojen painottuminen ,olisiko voitu ehkä lisätä henkilökuntaa noihin aikoihin. Ja tekeekö henkilökunta 2-vuorotyötä ollenkaan? Monelle ei-aamuaikoja tarvitsevalle voisi sopia ilta-aikakin! Siellä se seisoo labra 24h! Miksei myös toimisi silloin!

  • Nimetön

    Kyllä sen ajan voi tilata vaikka lankapuhelimella.
    Kun jonotus jää pois, aikoja tulee jakoon puolet enemmän. Ei pitäisi olla mikään ongelma.

  • Aikaisemmin auki

    Monet joutuvat olemaan pitkiä aikoja syömättä ja juomatta ja ottamatta lääkkeitään. Tämä on jo aamulla monelle huono asia ja vielä pitäisi mennä töihin tyhjällä vatsalla.
    Monille on jo turhan päästä edes labraan töistä ja vielä hankalampaa on jos työstä pitää lähteä välillä labraan ja takaisin töihin. Miksi labra ei lisää aamuun aikaisempia näytteenottoaikoja?? Moni tulisi jo vaikka kello 6 aamulla ?????????????Ainakin työssä käyvät ja näitä aamuaikoja on myös löydyttävä jatkossa aikaisemmin kuin 9 tai 10 !!!!!!!!

  • Nimetön

    Minkä takia kaikkeen muutokseen suhtaudutaan negatiivisesti ja itketään kuinka asiat menee päin seinää. Minusta tämä muutos kuulostaa hyvältä ja toimivalta. Ei tarvitse jonottaa ja odottaa lappu kourassa, kun tietää jo etukäteen koska oma vuoro on. Tyrwääläinen perusvalitus ja pessimismi taas näyttää jyräävän

    • Nimetön

      et viitsis sinäkään – toikin on se samainen tyrvään valitusvirsi, jota toistetaan tämän tästä

    • asiakas

      Aamuajat ovat olleet aina varattuja. Silloin kun täytyy olla syömättä ja juomatta iltapäiväajat ei toimi. Aamulla täytyy kuitenkin nousta normaalisti. Se on eriasia jos pystyy aamulla nukkuun pitkään ja sitten lähteen labraan. Mutta kaikilta se ei onnistu.

    • Nimetön

      Ei ole kysymys Tyrvääläisestä perusvalituksesta vaan ongelma on suuri jos aamuaikoja ei ole tarpeeksi sillä kaikilla ei ole mahdollista mennä muuna aikana labraan. Itkua ei ole näkynyt mutta itse net tunnu ymmärtävän mitään näistä asioista joten älä kitise jos muut kertovat miten asiat ovat.

      • Nimetön

        Tarkoitin kommentillani sitä jatkuvaa natinaa negatiivisuudesta, siis sitä valitusvirttä valittamisesta. Epäkohdista keskustelu ei ole valittamista, vaan näkökulman esiin tuomista. Keskustelupalstalla keskustellaan ja tuodaan asiaa, näkemyksiä esiin, en ymmärrä miksi joidenkin pitää aina leimata tai ryhtyä kurinpitäjäksi. Ymmärrän tasan tarkkaan nämä labra – asiat, ihmettelen siis itsekin sitä mistä ottavat niitä aikoja. Ja toimivatko jonot. Tyhjästä on paha nyhjästä, jos kaikki ennen aamukymmentä olevat ajat on menneet ja pitäisi mennä kellonaikarajoitetulle näytteenotolle.

  • Nimetön

    Olen tilannut labrakäynnit etukäteen. Ei mitään ongelmia ole ollut. Toiminut prikulleen sovitussa aikataulussa. Ajansaanti on toiminut oman kulloisenkin tarpeen mukaisesti. Kun on ollut koe, missä on pitänyt olla ”paastolla” , on aika ollut aamulla. Kyllähän se ensi tuntui tilatessaan arveluttavalta – voiko toimia. Ja toimi. En enää suostu istumaan ja jonottamaan tuntitolkulla, kun asian voi hoitaa näin helposti. Rohkeutta teille nurisijoille ottamaan kiinni nykyajasta.

  • Nimetön

    Siinä, että on kellonaika, jolloin näyte täytyy viimeistään ottaa, liene peruste se, että ne näytteet lähtevät Tampereelle kuljetettaviksi ja siellä analysoitaviksi.

  • Nimetön

    Voi olla ihan hyväkin muutos, vaikka ei se jonottaminenkaan mitään mahdotonta ole ollut.

  • nimetön

    Todella hyvin toimii, olen asunut aiemmin alueella missä aikavaraus pelkästään oli käytössä, ajat sai suurinpiirtein puolentunnin sisälle, joten ei tuottanut mitään ongelmaa, jos tarvii aikaa aamusta niin niitä löytyy ja joskushan jos ei ole kiirus, niin voi ihan hyvin varata ajan vaikka puolille päiville.
    Nykyään olen aina tilannut ajan Vammalankin labraan, miksi ihmeessä istuisin siellä monta tuntia, kun voin mennä juuri silloin kun pitääkin ja vastaanotto on aina ollut ajoissa just silloin kun pitääkin.

  • Nimetön

    Mutta kuinka kauan mahtaa mennä aikaa olla ajanvarausjonossa puhelimen välityksellä?? Suurin osa niistä istumalla jonottajista ei käytä tietokonetta. Näin uskallan sanoa labrabingossa istuneena.

  • Nimetön

    21.28:Sinä voit toimia tietokoneella nähtävästi. Hyvin suuri osa EI voi. Tällä muutoksella pistetään polvilleen se suuri osa vanhuksista, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin jonottaa.

  • Nimetön

    Kaikesta toiminnasta näkyy, että kaikkien laboratoriokokeita tarvitsevien oletetaan osaavan käyttää nettiajanvarausta tai pystyvän itse tilaamaan ajan puhelimitse. Olette täysin vieraantuneita todellisuudesta tai sitten tarkoitushakuisesti halutaan, etteivät vanhat ja sairaat suotta likaa labran käytäviä.

  • Nimetön

    Olen myös sitä mieltä, että on kohtuuton vaatimus iäkkäälle tai vammaiselle tehdä tilaus netissä tai puhelimellakin, näitä kohderyhmiä varten pitäisi kehitellä oma palvelumuoto vaihtoehtona.
    Kuten yleensäkin sitä väestön osaa varten, jolla ei ole nettiä, pankkitunnuksia tms.

  • Kyttäävä naapuri

    Itselleni lääkäri on sanonut käynnin yhteydessä useasti, että nyt heti suoraan kokeille. Mitäs nyt sitten? On se pitkä aika kärvistellä vaikka lapsen virtsatieinfektion kanssa kaksikin viikkoa ennenkuin labraan pääsee.

    • Nimetön

      Vuoronumerolla voivat asioida edelleen ne potilaat, joiden tutkimukset lääkäri on pyytänyt päivystyksenä.

    • Nimetön

      08:41:lle
      Menet siis lääkärin jälkeen kotiin kahdeksi viikoksi odottamaan labraa? Miksi? Minä sinuna varaisin ajan heti enkä odottaisi kahta viikkoa. Erikoinen menettely sinulla . . .

    • Nimetön

      Jos on akuutti sairaus pitää saada heti apua esim. juuri virtsatietulehdukset yms.
      Ei kukaan silloin viikkoja odottele apua.

      • Nimetön

        Vuoronumerolla voi hakea näytteenottovälineet labrasta ja vuoronumerolla voi palauttaa näytteen. Ei mene viikkoja. Ja ainakin aiemmin päivystyksessä on voinut antaa virtsanäytteen, joka on pikatestattu ja aloitettu lääkitys, jos on tarvis.

  • Nimetön

    Viimeksi kävin Vammalan laboratoriossa n. pari viikkoa sitten. Ajan varasin netin kautta. Kaikki sujui hyvin ja todella joustavasti. Ymmärrän kyllä sen, että todella sairaalle ihmiselle on kaikki vaikeaa, mutta uskon, että auttajia vielä on.

  • Nimetön

    Koko ongelmaa ei olisi, jos kaikki jotka voivat varaisivat ajan etukäteen.
    TAI käyttäisivät hyväkseen koko päivän aukioloa, itse olen käynyt labrassa ”jonottamassa”, mutta olen valinnut ajankohdan jono-aikojen ulkopuolelta.
    Tämä on toiminut todella hyvin. Mutta kun kaikkien pitää ryysiä sinne aamulla satuilemaan.

    • Nimetön

      No kattos kun joissakin tutkimuksissa pitää olla puoli päivää syömättä, ja joillekin päiväsaikaan jokainen tunti ilman syömistä on kidutusta.

  • hilkka

    -onko mahdollista saada sinne labraan lisää henkilökuntaa, koska he varmasti työskentelevät kovan paineen alaisena, niin ja pitäisi olla vielä hymyileväinen ja ystävällinen potilaille.

  • wille

    Kuinkas tää labra homma on ny toiminut? Meidän pitäis huomena aamulla mennä ottaa kokeet ilman aikaa.

Kommentointi ei ole käytössä.