Kanahaukka rysäytti ikkunan läpi Kiikoisissa

Kaino Salmisen Nuottimäentiellä sijaitsevan rintamamiestalon ikkunaan tuli viime keskiviikkona kanahaukan mentävä reikä.
Kaino Salmisen Nuottimäentiellä sijaitsevan rintamamiestalon ikkunaan tuli viime keskiviikkona kanahaukan mentävä reikä.

Kiikoislaisen Kaino Salmisen keskiviikko sujui tavalliseen tapaan aamuaskareita tehden, kunnes hänen rintamamiestalonsa yläkerrassa rysähti.

Miehen ensimmäinen ajatus oli, että talon päälle on kaatunut puu. Salminen säntäsi yläkertaan, jossa hän kohtasi yllättävän näyn. Huoneen ikkuna oli säpäleinä, ja lasiin oli ilmestynyt puolimetrinen reikä. Sohvalla nökötti kanahaukka.

Lintu vaikutti olosuhteisiin nähden hyvävoimaiselta, joten Salminen tarttui sitä koivesta ja heitti sen ikkunasta pihalle. Lintu levitti heti siipensä ja katosi läheisen metsän suuntaan.

”Ajattelin, että haukka teloo itseään lisää, jos se alkaa paniikissa lennellä ympäri taloa. Ja mielessä kävi omakin turvallisuus. Äkkiäkös sellainen komea luontokappale repii ihmiseltä vaikka silmän päästä, jos oikein kokee olonsa uhatuksi”, hän muistelee viikon takaisen aamun tunnelmia.

Kaino Salmista ihmetyttää, miten lintu voi lentää kahden ikkunaruudun lävitse ja selvitä siitä hengissä.

”Toisaalta, kyseinen nuori kanahaukkanaaras oli vankkaa tekoa, pelkkää lihasta. Upea lintu kerta kaikkiaan.”

Salminen kertoo tuntevansa kyseisen lajin melko hyvin.

”60-luvulla kanahaukkoja sai vielä metsästää, ja muutaman nappasin minäkin. Ja täytin myös, joten tiedän millainen rakenne niillä on.”

Pienen pohtimisen jälkeen Salminen arvelee linnun pelastuneen siksi, että se paiskautui ikkunaan pystyasennossa, rintakehä edellä.

”Sillä oli paremmat refleksit kuin formulakuski Hamiltonilla. Kun se aisti, ettei edessä olekaan avaruus, se oikaisi itsensä törmäykseen. Jos lintu olisi syöksynyt ikkunaan nokka ja pää edellä, se olisi varmasti kuollut.”

Lue koko juttu 26.10. Alueviestistä

  • Nimetön

    Se perustuu samaan ilmiöön kuin Karate. Iskun ollessa riittävän nopea se rikkoo vastuksen, eikä aiheuta tuskaa.
    Lyödäänhän sitä pelkällä kämmensyrjällä tiiliäkin poikki.

Kommentointi ei ole käytössä.