Skeittiparkki ei pilaa maisemaa – Kaalisaaresta kehitetään kaikille sopiva liikuntapuisto

Sastamalaan rakennettava skeittiparkki on herättänyt paljon tunteita Alueviestin verkkosivuilla. Kommenteissa on kyselty muun muassa hankkeen kustannusarviosta sekä kuntalaisten kuulemisesta.

Va. liikuntapäällikkö Jari Aho kertoo, että skeittiparkkia varten budjettiin on varattu 150 000 euron määräraha. Sen lisäksi hankkeeseen on haettu avustusta aluehallintovirastosta. Päätös avustuksesta tulee toukokuun lopussa.

”Hankehan lähti liikkeelle nuorisovaltuuston aloitteesta ja määrärahat kirjattiin liikuntapalveluiden investointibudjettiin. Sastamala on tällä hetkellä niitä harvoja kuntia Pirkanmaalla, mistä skeittiparkkia ei harrastajille löydy. Nyt asia sitten korjaantuu.”

Kuulemistilaisuuden ajankohta riippuu Ahon mukaan suunnitelmien etenemisestä. ”Tavoitteena on, että kuntalaisten kanssa päästäisiin keskustelemaan hankkeesta helmi-maaliskuun aikana.”

Suunnitelman valmistuttua täytyy rakentamiselle hakea vielä toimenpidelupa. 

Mitä Kaalisaaren maisemallisiin arvoihin tulee, ei Aho usko skeittiparkin pilaavan kaunista maisemaa.

”Harrastusolosuhteiden keskittäminen on tulevaisuutta ajatellen järkevää, ja tavoitteena onkin kehittää Kaalisaaresta monipuolinen kaikenikäisille soveltuva liikuntapuisto.”

65 vastausta artikkeliin “Skeittiparkki ei pilaa maisemaa – Kaalisaaresta kehitetään kaikille sopiva liikuntapuisto”

 1. nimetön

  Kyllä on Aholla silmät selässä, ellei näe/usko skeittiparkin pilaavan Kaalisaaren maisemaa! Kun Hopun urheilupuisto on urheilulle pyhitettyä aluetta myös, niin ei sekään ole kovin kaukana keskustasta ja on siis ”keskitetyllä” alueella. Skeittipuisto sinne ilman muuta! Kyllä jaksavat kävellä/mopoautoilla sinnekin asti harrastajat!

  • Maisema-arkkitehti

   Moni vetoaa skeittiparkon pilaavan maisemat. Itselleni herää kuitenkin suuri epäilys, että näillä ihmisillä ei ole minkäänlaista käsitystä miltä moinen parkki voi näyttää.
   Stereotyyppinen parkki on sementtimöhkäle jossa on pari puusta tehtyä ramppia. Todellisuudessa Suomessa rakennetut parkit ovat aivan toisenlaisia. En usko parkin pilaavan maisemaa sillä uskon että parkin suunnittelija on alan ammattilainen ja ymmärtää myös ulkonäköseikkoja.

 2. nimetön

  Kaikesta näkee, että ”joku” on jo luvannut varmasti Kaalisaaren uhrattavaksi.

 3. Nimetön

  Jos on tarpeeksi laiska ei silloin jaksa hopulle saakka mennä

 4. Nimetön

  eipä kanssa nyt ymmärrä tuota ”keskittämistä” ja miksi nykyaikana kaiken harrastuksen pitää olla kallista, vaarallista ja kovaäänistä (katu räppi vielä tietysti pitää saada tunnelmaa luomaan kohteeseen niin kuin YouTupe videoillakin suuressa mualimassa)

  Kaalisaari on ollut niin viihtyisä kokoperheen vapaa-ajanviettokohta varsinkin kesällä. Uimarannalla rauhallista kesäpäivää, palloa voitu potkia, sulkista pelattu.

  näin ”lentopallokaupunkina” vain lentopallotolpat on puuttuneet johon voi viritellä verkon, rajat riittää kalkilla nurmikkoon vapaa-ajan harrastajille.

  Niin pienillä asioilla Kaupunki pääsisi ja lisäisi liikuntaa myös nuorisolle, kun nuo vähävaraistenkin lapset pääsisivät harrastamaan ilman kasvojen menetystä viimevuoden mallisista harrastevälineistä.

  • Nuori

   Nyt on kylla kamalaa yleistämistä aikuiselta ihmiseltä. En ymmärrä miksi musakulttuuri pitää myös tänne vetää? Omat ovat mielipiteesi eikä ne nuorisoa muuta.
   Nuorisosta puheenollen, lentopallo ei todellakaan ole tällähetkellä muodikas laji. Lajina ihan mukava ja hienoa että meillä tämä VaLePa on, mutta on aivan naurettavaa olettaa että seuran ulkopuolisia laji kovin kiinnostaisi.
   Kovin ylimielisen kuvan antaa myös viittauksesi ”vähävaraisiin nuoriin” jotka eivät lentopalloa ilman julkisia verkkoja voi pelata.
   Voisin myös väkisin vääntää vitsiä viimeisestä lauseestasi(joka ei muuten voi olla yksi kappale) huomautellen että vaikket itse lapsena olisi laudalla pystyssä pysynyt jne jne, mutten alene tasollesi.
   Skeittaus on vaativa laji joka vaatii rankkaa harjoittelua, fyysisesti sekä henkisesti. Hienoa nuorille annetaan mahdollisuus lajin harjoitteluun (suojien kanssa tietty) ja toivotaan että voisimme joskus nähdä olympialaisissa kotikylämme parkissa treenanneen ammattilaisen.
   PS. Kaalisaari on niin viihtyisä kokoperheen vapaa-ajanviettopaikka. Uimarannalla saa viettää rauhallista kesäpäivää, voi potkia palloa, pelata sulkkista, treenata parkouria, lenkkeillö, olla piknikillä ja tästedes pelata beach-kentällä ja skeitata.

   • Nuorelle

    En lajia ole vastaan, pelkästään en ymmärrä tuota sijoituspaikkaa.

    Lajien ”muodikkuus” on tässä vuosien kertyessä muuttunut niin monta kertaa ettei perässä pysy, mutta nuo peruslajit eivät ole muuttuneet miksikään. Kotipihalla aloitetaan ”palloilu” heti kun kävelemään opitaan ja vanhusten talossa motoriikka harjoituksissa viimeiseksi ennen kuolemaa.

    ”ylimielinen kuva vähävaraisista nuorista” on omakohtainen kokemus lapsuudesta/nuoruudesta ja tässä vuosien varrella aina kolahtaa kovasti omat muistot/tuntemukset kun kentän laidalla kuulee jonkun arvostelevan toisen välineitä. Pahimmillaan käy niin että liikunta lopetetaan ja harrastukset haetaan sellaisiksi mihin rahaa ei tarvita tai jolla sitä voi jopa tienata.

   • nimetön

    Onko niin vaikeaa luetun ymmärtäminen nuorelle: EI ole valitettu lajista, vaan paikasta, joka on ehdottomasti väärä. Tehdään iso virhe sijoituksen suhteen.. Myös kallis. Avustuksetkin tuntuvat olevan vasta haussa, eivät lainkaan varmoja.

 5. Nimetön

  se kaiketi johtuu tästä polarisaatiosta, ne ”paremmat tietää aina kaiken paremmin”, ja ne saa aina sanoa miten tehdään

 6. nimetön

  Jo otsikko ilmoittaa: Turhaa on kuuleminen ja valitus. Päätöksen ovat jo korkeat virkamiehet tehneet.

 7. Nimetön

  Turhaa lienee valitus, mutta auttaisiko joku nimilista, kuka keräisi sitä ?

  • gthdfgdzf

   siksi pitää vastustaa että meiltä täällä sivukylältä viedään kaikki,aivan kaikki ja sitte kuitenki on varaa laittaa pienelle marginaali ryhmälle yks 200000 ekee johonki turhuuteen,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  • nimetön

   Nonniih! Tätä kieltä tulee kuulumaan Kaalisaaressa jatkossakin.

 8. Ihmettelijä

  Kenen mielestä se puskittunut kumpu Kaalisaaren päässä ja muutama pystyyn lahonnut puu ovat kauniita?
  Katsokaa vaikka kuvia Suomeen rakennetuista betpniparkeista, niin huomaatte että todennäköisesti tällä investoinnilla Kaalisaarikin saadaan hieman viihtyisäksi.

  • Nimetön

   Luonnontila on parempi vaihtoehto, kuin nykyihmisen jatkuva naputus kaupunkimaailmassa; täytyy laittaa kuntoon. Kummallista muotia, metsänhoitokin nykyään, kun kaupunkilaismetsänomistajat laittaa metsän kuntoon…

  • Nimetön

   Minun ! ja kuule kovin monen muun ! Se ”puskittunut” kumpu on juuri raivattu oikein keupungin tekemän suunnitelman mukaan ja on todella suuren ulkoilijajoukon käytössä. Puskia tosin on mielestäni liian vähän. Kaikki kaupungin rannat aiotaan rakentaa täyteen, onko liikaa jättää osa rauhaan ? Usko pois meitä näin ajattelevia on melko paljon .

 9. nimetön

  14.57:Tuolla logiikallahan parkin voi tehdä vaikka Pyhän Olavin rantaan.

 10. Nimetön

  00:32 : Paikasta on kyse, kyllä tulevat olymppiavoittajat voi harjoitella hopun urheilupuistossakin. ”keskitetään” kaalisaareen perinteisiä harrastuksia kuten 13:21. Jo pelkkä luonnon seuraminen ja rauhoittuminen on monelle keskustan asukkaalle päivän huippuhetki kävelyllä.

 11. mäxä

  Jos tuota parkkin paikkaa pidetään niin pahana, ei ole vaikea arvata ketkä sitä vastustaa. Onhan se tietty ikävää jos siinä kotinurkilla pyörii enemmän nuoria mopoautoineen. Mutta eiköhän samanlainen napina syntyisi, vaikka ae rakenettaisiin hopulle… Aina tarvii vastustaa kaikkea!

  • nimetön

   Hoppu on hyvä paikka skeitille. Tilaa on, eikä liikenne ja ääni häiritse niin paljoa. Nyt kyllä petyin mäxään..kun sentään kannatan sun kanssa uutta uimahallia…

 12. Nimetön

  Se Kaalisaari on tällä hetkellä siisti ja hyvin rakennettu, ei tarvita enää lisää mitään rakennelmia. Kiitos.

 13. Nimetön

  Mitäs palveluja vammalan keskustan ulkopuolelta tarvisi vielä lopettaa jotta saataisiin se skeittiparkki katettua??

 14. mäxä

  Harmi, mikäli petyit. Minulla kun ei ole oikein mitään kultaisia muistoja kaalisaaresta. Lapsena poronrannassa uineena mieleeni jäi isojen poikien hyppytornit ja puliukot. Vähän vanhempana hyppytorneilla poukkiessa näkyi lisää puliukkoja. Viimekesänä siellä liikkuessa sieltä löytyi puliukkoja. Lisänä aiempiin kertoihin siellä oli myös puliakka. Sinä nimimerkitön, älä nyt ota kirjoittamaani ihan sanasta sanaan. Pointtini oli, että vaika se parkki tehtäisiin jonnekkin teollisuusalueelle niin takuulla olisi melkoinen väkilauma vastustamassa. Se kun on vaan meillä geeneissä.

 15. tosion

  Onko nyt sitten mäxä näin että siellä missä on puliukkoja kautta historian ollut paljon ja on edelleen on paras paikka skeittiparkille, minun ajatusmaailmani sanoo että mahdollisimman kauas tällaisesta paikasta nuorten harrastuspaikat sillä ei se juoppoporukka mihinkään lähde eikä virkavaltakaan voi 24/7 valvoa kaalisaarta. Hopulla ei ole juoppoporukat viihtyneet siinä olisi hyvä paikka skeittiparkille jos se väen vängen on tehtävä tyhjänä seisomaan sillä skeittaus ja rullaluistelu on jo taakse jäänyttä aikaa nuorten harrastuksissa.

  • mäxä

   Jos tyrvääläisiltä kysytään, sitä parasta paikkaa ei ole olemassakaan. Ja asenteesi kertoo hyvin suhtautumisestasi nuorison harrastuksiin. Ja onhan tuolla jo nyttenkin nuorille suunnattuja aktiviteetteja, joten ei ne juopot mihinkään alkoholismiin kannusta, pikemminkin saa silmät aukeen.
   Harmittaa suunnattomasti, kun tänne ollaan jotain uutta tekemässä, niin heti alkaa kauhea vastustus. Oli sitten kyse sittarista, uimahallista tai keskusta-alueen uusista kerrostaloista… Muualla oltaisiin pirun tyytyväisiä, jos kuntaa kehitetään!

 16. Nimetön

  Mikäli Kaalisaaresta kehitetään kaikille sopivaa liikennepuistoa niin mitä sinne on suunnitteilla meille seniori-ikäisille, eläkeläisille ?

  • mäxä

   Eikö siellä jo nykyselläänkin ole liikunta/ voimistelupaikka teille. Kaksi seniori-ikäistä rouvaa ainakin hääti kaverini 3 ja 5 vuotiaat lapset pois kyseiseltä alueelta.

 17. Nimetön

  Mitä se mäxää haittaisi jos skeittiparkki hopulle tehtäisiin vai onko osake ostettuna läheltä kaalisaarta eikä jaksa hopulle mennä. Keskusta alue tuntuu olevan mäxän sydän asia oli se uimahalli kerrostalo tai skeittiparkki ei muitten nin tunnu olevan väliä.

  • mäxä

   Ei se keskusta niinkään tärkeä asia ole vaan tämän kylän kehittäminen. Joillakin vaan tuntuu se vastustaminen olevan elämäntapa. Jos viitsisit selata taakseppäin, niin huomaisit minun maininneen että sen paikan ei niinkään ole väliä. Te kun vastustaisitte varmasti mitä tahansa paikkaa. Omakotiasujana en vapaaehtoisesti tuonne keskustaan muuttaisi, mutta kannatan sen kehittämistä puhtaasti järkisyistä. Siellä kun on sitä porukkaa eniten, siksi palvelut sinne.

 18. Nimetön

  Nin että muualla ei saisi olla mitään, ei lääkäriä ei vanhainkotia eikä uimahallia?? tätä tarkoitat.

 19. mäxä

  Ei. Sitä en tarkoita. Mutta pitäisikö keskustan alueella lopettaa kaikenlainen kehittäminen? Lekuria ja vanhainkotia nyt on turhaa vetää tähän mukaan, yksi skeittiparkki ei varmastikkaan sulje niistä ainuttakaan. Mutta jos jollekkin palvelulle ei ole riittävästi käyttäjiä, on melko vaikeaa ymmärtää, miksi sellaista tulisi pitää pystyssä.

 20. kummajuttu

  Miksi nyt kun kiikoinen, mouhijärvi, äetsä, suodenniemi kuuluu ”vammalaan” on keskustan kehittäminen niin tärkeetä ennen ei ollut minkään väliä. Valtio olisi rakentanut kilpinokan sillan aikanaan mutta keskustan kehittämistä vastustettiin niin ankarasti että hanke saatiin torpattua, silloin jo ihmettelin miksi ne jarruttaa kehitystä hampaat irvessä ja nyt ns ulkopuolisten täytyisi tarjota heille luxusta.

 21. tulevaisuus

  Vammalaa ympäröivä Sastamala kehittyy vain sen keskustan Vammalan kautta. Muu on haihattelua.

  • Nimetön

   Tässä pitäis lukee siis; maakuntarajan takana sijaitseva Huittinen kehittyy, on kaupunkimaisempi ja palvelevampi kuin Sastamala, on haihattelua väittää Vammalan kehittyvän, sairaalankin antoivat mennä retuperälle, näin on näreet !

 22. Nimetön

  Mikä asiassa on saanut tämän muutoksen aikaan??? Et taida itsekkään ymmärtää mitä puhut. Lue mitä nimimerkki kummajuttu kirjoitti vai osaatko edes lukea??

  • Nimetön

   et taida itsekään tietää kenelle vastaat, jos sitten osaat sinäkään lukea…

 23. mäxä

  Eiköhän se ole niinpäin, että se rahavirta kulkee Vammalasta ns. ulkopuolisille.

 24. Nimetön

  Olet mäxä varmaan vasta kehittymässä ajattelevaksi ihmiseksi eli aikuiseksi ja elät mielikuvitusmaailmassa koska puhut ihan pehmeitä. Miksei vammala sitten aikanaan tehnyt uimahallia jos kerran rahassa pyörivät sen sijaan keikyä ja kiikka tekivät jo puolivuosisataa sitten hallit eivätkä vastustaneet kehitystä kuten vammala teki.

 25. Mäxä

  Sitä kutsutaan meilläpäin viisaudeksi. Siinä kun kaksi vierekkäistä kuntaa pykäsivät hallinsa lähes vieretysten, täältä katseltiin että onkohan tuo nyt ihan järkevää.
  Nyt kun ne hallit on vanhentuneet, on aika rakentaa uusi.
  Miltei nelikymppisenä olen oppinut ajattelemaan asioita, niinkuin kuuluukin, järkipohjalta. Tuollainen katkeruus ja menneiden kaivelu kun ei palvele ketään.
  Mutta sopisiko että pehmeiden puhumisen sijaan koitettaisiin puhua jostain kovemmasta, siitä skeittirampista?

 26. Nimetön

  Vai oikein katselitte, olisitte toiminut katselun sijaan olisi kaikki asiat ollut jo kauan paremmin.

  • mäxä

   Niin että olisi kolme purkukuntoista hallinrämää lähes vierekkäin? Äärettömän mielenkiintoinen tajunnanvirta sinulla.

 27. mäxä

  Mutta eikö olisi uljasta, jos se skeittiparkki ja uimahalli rakennettaisiin tuonne kaalisaareen?

 28. käbä

  Nyt tästäkin asiasta näkee eläkeläiset vaivaa. Kaalisaaressa nuoriso käy uimassa ja viettämässä aikaa eikö silloin parhain paikka skeittiparkille ole juuri kaalisaari. Ei tämä meidän kaupunki eläkeläisistä parane kun niitä on rollaattoreilla joka tien risteyksessä aamusta iltaan. Nourisolle ja vähän vanhemmillekin kunnon aktiviteetit vammalaan ja eläkeläisille ulkonaliikkumis ajat aamulla ja iltapäivällä pari tuntia. Ei täällä yrittäjätkään pärjää kun ei oo muita kuin eläkeläisiä.

 29. käbä

  Saakelin eläkeläiset älkää valittako.teitä on muutenkin koko vammala täynnä joten eiköhän tänne tarvisi hieman elämää ja virikettä saada.eläkeläisille ulkona oleskelu ja kaupassa käynti ajat aamulla ja iltapäivällä pari tuntia.eiköhä olis jo aika alkaa nuorentaa tuota vammalan katukuvaa?skeittiparkki rules.

 30. Nimetön

  Onko käbä kippee vai makkee valiittaa kuin vanha ämmä.

 31. Nimetön

  Kaalisaareen pitää saada samanlainen paviljonki, jollainen siellä oli vielä sodan jälkeen.

   • Nimetön

    ei tarvitse sekoittaa vammaisuutta tähän keskusteluun, ajattele ensin, mitä kirjoitat

 32. Nimetön

  Eipäs nyt aina valiteta, vaan nyt ajatellaan positiivisesti. Miten sitä ennen sanottiinkaan, että rahalla saa ja hevosella pääsee…. Vammalan kaupat tarvitsevat sitä rahaa ja onhan sitä kun vaan avataan ne kukkaron nyörit eikä nuukailla.

  • hähä

   Juu pilaa sen koko kaalisaaren. Menis sen skeitti laudan kanssa vinkkiin tai siihen raketaminen kun on tilaa paljon.

 33. asukas

  Hienoa. Nuorille tekemistä. Hyvä! Paikkakin aivan mainio!

 34. Nimetön

  150 tonnia on skeittiparkkiin kyllä aivan liikaa, eikös sen ny halavemmallakin saa aikaseksi
  asiana kyllä ihan hyvä, toivottavasti sinne on kaikilla halukkailla mahdollisuus mennä, eikä vain kokeneilla ja taitavilla
  ite näin ikämiehenä oon joskus aatellu opetella jonku ollien 🙂
  mitenkähän minun vanhojen luitten mahtaa käydä?

  • aaaaaaaaaaaaaaaar

   juu ei o kyllä järjellä mitään sijaa

 35. Nimetön

  Joko siitä uimahallista on tehty päätös? Mihin se tulee?

 36. Nimetön

  Ei se uimahalli mihinkään tuu linja-autolla eikä junalla, se on jo Kiikassa ja Keikyässä ollut jo kohta 50 vuotta eikä sinnekkään mistään tullu rakentaa ne täyty.

 37. Nimetön

  Kyllä on harmi, ettei nähdä mahdollisuutta täällä tässäkään ideassa. Oli ilo katsella isolla kirkolla (Helsinki, jos joku ei hiffannut) lomareissulla skeittipuistoa. Siellä nuoriso veti temppuja laudoilla ja bmx-pyörillä, ja suurin osa katselijoista oli – uskokaa tai älkää : eläkeläisiä, lapsiperheitä jne.. Itse toki perheen kanssa myös katsoin touhua. Ihmetyttää, että täällä pitää tämäkin torpata, kun ei voida iloita mistään uudesta, vai pitäisikö sanoa ”tuntemattomasta”.

  • Nimetön

   Ei ole torpattu mitään. Vain ehdotettu (=käytännössä päätetty) paikka on väärä. Kustannukset eivät jää 150000e:n..Kerrotut avustukset ovat vasta haussa, eivät varmaa rahaa. Katsokaa kaupunkilaiset vielä viimeistä kertaa avaraa vapaata näkymää Kaalisaaresta. Kohta sitä kaatopaikan pohjaa jo myllätään.

   • Nimetön

    Hyvä! Saadaampa sillekkin joutomaalle jotain käyttöä!