Saksitut: Miten se kansa oikein sitä annettua valtaansa käyttää?

Perinteisesti kansanvallan ytimenä pidetään vapaita vaaleja ja niissä äänestämistä. Sitähän se kansanvalta tietenkin on. Vaaleissa kuitenkin vaikutetaan suuriin linjoihin eli siihen, minkälaisia arvovalintoja vaikkapa maan eduskunnassa tehdään niin sosiaali- kuin talouspoliittisestikin. Näihin linjauksiin vaikuttaa ainakin osittain se, mikä tai mitkä puolueet eduskuntavaaleissa eniten ääniä saavat.

Sama sääntö koskee tietenkin kuntavaaleja. Kunnallisvaltuuston värirakenne vaikuttaa siihen, mitä todellinen vallankäyttäjä, eli kunnanhallitus tekee. Sastamalassa kansa käytti valtaansa viime kuntavaaleissa merkittävällä tavalla. Äänestystulos pudotti kokoomuksen pitkältä huippuvallankäyttöuralta. Tilalle tulivat keskustan ja perussuomalaisten yhteenliittymä sekä demareitten, vasemmistoliiton ja vihreitten mahdollisesti löyhähkö kokoonpano. Äkkiä katsottuna kokoomus jää kumppaninsa kristillisdemokraattien kanssa vääjäämättä oppositioon.

Vaan käykö näin ja mitä se vaikuttaa kansanvaltaan? Sastamalassa on suuriin asioihin etsitty perinteisesti laaja yhteisymmärrys valtuustoryhmien kesken. Näissä neuvonpidoissa kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajilla on yleensä merkittävä rooli, samoin valtuustoryhmien puheenjohtajilla. Nämä neuvottelijat käyttävät sitä todellista edustuksellisen demokratian kansanvaltaa. Eipä näihin neuvonpitoihin peruskansalla, siis äänestäjillä ole asiaa.

Tosin nykyisin sosiaalisella medialla eri kanaviensa kautta on merkitystä. Rakentavat ja repivät mielipiteet löytävät tiensä kyllä vaaleilla valittujen kansanvallankäyttäjien silmiin. Eikä se vanhanaikainen puskaradiokaan ole pelistä poissa, saati sitten henkilökohtaiset yhteydenotot. Onpa yhtenä keinona vielä neuvoa-antava kansanäänestys, mutta sitä ei juuri ole käytetty. Päättäjät kun ovat lopulta sitä mieltä, että kansa ei kuitenkaan päädy oikeisiin ratkaisuihin.

Niin. Mikä Sastamalassa muuttuu, kun siirryttiin toimeenpanovallan ja valtuustolle kohdistuvan esittelyvallan käytössä kokoomuksen Jari Anderssonista demareitten Jenni Jokiseen. Tuskinpa mitään oleellista tapahtuu, sillä maailma ja Sastamala on rakennettu eurojen varaan. Ideologioille on varsin vähän tilaa.

13 vastausta artikkeliin “Saksitut: Miten se kansa oikein sitä annettua valtaansa käyttää?”

 1. Nimetön

  Ainakin korvaan kuiskijat ja taustajoukot muuttui, toivottavasti nämä taustalla pyörivät eivät johda kaupunkia.
  Vaara voi piillä siinä että yritykset ja asukkaat jättävät kunnan kun aletaan lunastaa vaalilupauksia ja nostaa niiden seurauksena veroja!

 2. Nimetön

  Tarkalleen kansa antoi valtansa pois vaaleissa ja nyt demokratia näyttää mahtinsa. Kansan hyväksi. Ilman oikeistolaista ideologiaa. Euro on myös kansan palvelija, oikein käytettynä. Raha on kylmä ja tunteeton vallankäyttäjä, väärissä hyppysissä. Ideologia joka ratsastaa järjen ratsulla, ei kompuroi lillukanvarsiin.

 3. Nimetön

  Myös sitä voi pähkäillä, miten nykyhallitus on potkaissut oikeuden ja kohtuuden, ojanpientareelle kärvisteleen. Ylen gallupissa kokoomus sai yli 20 prosentin kannatuksen. Tämä uusi alku eduskuntaryhmä sai vain alle 1 prosentin kannatuksen. Mutta kas kummaa, molemmilla on silti 5 ministeriä? On siinä demokratian irvistely huipussaan. Tämä uusi alku, ei ole edes äänestäjien luomus. ”Missä EU siellä ongelma”!

 4. Säätö1

  Valtio joka pelkää antaa kansalaistensa punnita valhetta ja totuutta avoimilla markkinoilla, peljää kansalaisiaan. John f kennedy. Vai mitä toimittajat.

 5. Nimetön

  Kansanvalta on vitsi nykypäivänä, eu ja selkärangattomat nilviäis-poliitikot myyneet maan vähiten tarjoaville!
  Äänioikeus on mutta vaikutus plus miinus nolla!
  Kuka meitä johtaa? Kas siinäpä kymysys?

 6. Nimetön

  Maa(ilma)nloppua ootellessa…koko ajan kansa on tienny, miten maan pitäis maata. Siinä se vilahti onni ohi, kun EU.iin mentiin…

 7. Nimetön

  Suomi on pelkkä Euroopan vesivarasto tulevaisuudessa. Kenties isommankin alueen…Älyäisivät vain pitää hinnan megakorkeana nämä ”myyjät”…

 8. Opiskelija

  Turvapaikanhakijan vastaanottoraha 312 e/kk, ei aterioita, asuminen ilmaista.
  Opiskelijan opintoraha 250 e/kk, ei aterioita, omavastuu asumiskustannuksista itse maksettava. Opintolainaa on pakko ottaa, ellei pysty tekemään töitä opiskelun ohella. Opiskelija velkaantuu, jotta valtio ei velkaantuisi.

 9. Nimetön

  Elämmekö jo mahdollisesti oman kylän lehdistösensuurissa? Odotan koska suuri viisais ilmestyy ohjaamaan keskestelua ”oikeisiin aiheisiin”.

 10. Nimetön

  Alueviestiin saa vielä vapaasti kirjoittaa, kiitos siitä!
  Tyrvis onkin jo sensuroitu kuten koko valta-valemediat, Aamulehti hyvänä esimerkkinä vääristelevästä ja valehtelevasta valtamediasta! Almamedia tuottaa poliittisiin tarkoituksiin sopivaa uutisliturgiaa jolla aivopestään tilaajia!
  Yle onkin vallan keskittynyt Trumpin ja Putinin kättelyihin ja monikulttuurin ihannointiin!

 11. Nimetön

  Vanha herra Paavo Väyrynen tulee ja pelastaa Suomen. Väyrysestä presidentti, niin loppuu stressi. Paavo on miehistä parhain, ellei sitten valita naista.