Saksitut: Synnytysmatkojen pituus lisää kokemuksia autonpenkkilapsista

Lapsen syntyminen on edelleen niitä maailman kauneimpia tapahtumia. Synnytys on luonnollinen tapahtuma niin ihmis- kuin eläinmaailmassakin. Ihmisten maailmassa synnytysten onnistumista varmistetaan jo raskausaikana erilaisin tutkimuksin. Synnytystilanteessa paikalla on (siis sairaaloissa) osaava henkilökunta, joka varmistaa niin lapsen kuin äidinkin hyvinvoinnin. Tätä kaikkea turvallisuutta on menneiden vuosien aikana lisätty sillä, että synnytyksiä on keskitetty täyden palvelun sairaaloihin.

Suuntaus tiesi aikanaann sitä, että Sastamalan Vammalastakin synnytykset siirrettiin noin 50 kilometrin päähän Tampereelle yliopistolliseen sairaalaan. Syynä oli tiettävästi se, että Tampereella on heti kaikki valmiudet auttaa kaikissa tilanteissa, jos tulee ongelmia. Onneksi vakavat ongelmat synnytyksissä on harvinaisia.

Joskus kuitenkin tuntuu siltä, että että jälleen kerran on menty ojasta allikkoon. Kun synnytysmatkat ovat pidentyneet, niin se on selkeästi lisännyt kokemuksia autonpenkkilapsista. Siis synnytyksistä, jotka tapahtuvat matkalla sairaalaan. Ainahan näitä on sattunut, kun lapsi haluaa maailmaan nopeasti. Mutta viimeisten kymmenen vuoden aikana autosynnytykset ovat kaksinkertaistuneet. Autoissa syntyy nykyisin noin 160 lasta vuodessa. Määrän kasvu on tapahtunut juuri sinä aikana, jolloin pienemmistä sairaaloista synnytysosastot on suljettu.

Enpä sitten tiedä, ovatko autosynnytykset lopultakaan sen turvallisempia kuin pienempien sairaaloitten synnytysosastoilla tapahtuneet lapsenpäästöt. Epäilen, että kaikkien lääkäreitten ja hoitohenkilökunnan koulutuksen jossakin vaiheessa perehdytään synnytyksiin ainakin jonkin verran. Varmasti enemmän kuin nuoret äidit ja isät saavat oppia mahdollisen autosynnytyksen varalta.

Joskohan tässäkin asiassa jossakin vaiheessa palataan takaisin lähipalveluihin, kuten ennustetaan käyvän suurten hypermarkettien osalta. Niitä ei viimeisten tutkimusten mukaan ilmeisesti enää kymmenen vuoden kuluttua rakenneta. Tietääkö se kivijalkakauppojen paluuta, vaiko jauhelihan nettimyyntiä? Saapa nähdä.

  • Nimetön

    Kyllähän nuo autosynnytykset ovat varmaankin lisääntyneet, mutta kuinka suuri osa niistä on johtunut synnytysten keskittämisestä suurempiin yksiköihin, jää arvoitukseksi tässä kirjoituksessa. Eiköhän tuokin asia olisi ollut selvitettävissä. Myös se onko yhdessäkään autosynnytyksessä äiti tai lapsi vammautunut tai menehtynyt. En tarkoita vähätellä sitä että autosynnytys on varmasti hirveä kokemus, mutta hirveä on myös tilanne jossa synnytyksessä kaikki ei menekään kuten pitäisi ja tarvittaisiin erityisosaamista, erityisiä laitteita, tehohoitoa jne äidin tai syntyvän lapsen terveyden tai jopa hengen pelastamiseksi. Epäinhimillistä on myös synnyttävän äidin odottaa riittävän kivunlievityksen mahdollistavaa lääkäriä tunteja muuna kuin virka-aikana.
    Erityisesti sairaanhoitoon liittyvissä asioissa kannatan ehdottomasti erikoisosaamisen keskittämistä tiettyihin toimipaikkoihin. Sillä, onko matka 20 vai 100 km ei ole juurikaan merkitystä. Voihan olla että jo 20 km voi olla liikaa jos niin on ollakseen.

  • Nimetön

    Kehitys kehittyy, mutta miksi terveydenhuolto junnaa paikallaan? Kun on ikänsä maksanut veroja toivoisi, että esim. matka sairaalaan olisi joustava, kun sitä hoitoa sitten tarvitsee
    . Nyt on sitten sinne Tampereen sairaalaan matkaa n. 50-60 km ja vaikka kuinka sanotaan, että autolla pääsee menee ko. matkaan vähintäänkin tunnin verran aikaa. Tässä ajassa ehtii jo hätätilanteessa tapahtua vaikka mitä ainakin pitäisi olla tehokas ensihoito jo matkalla sairaalaan: Onko sitä aina ?

  • Nimetön

    Ne jotka verotuloista saavat palkkansa ovat tämän yhteiskunnan verisuonisto joka pitää elinvoimaisen valtion toiminnassa. Me kaikki muut olemme lähinnä ”palvelijoita” heihin nähden. Siksi tämä Kiky-teurastus oli Suomelle melkoinen häpeäpaalu. Hävetkää herrat oikein julmetusti. Nyt kunnon palkankorotukset julkisellepuolelle. Vientiteollisuuden rahkeet riittää jos julkinen petaa heille pedin. Kyllä kiiltonahkakenkä toppaa myös kissankakkaan.

  • Nimetön

    Suomen suurin häpeä on avuton it-osaaminen. Moni maa on hetkessä mennyt Suomen edelle.
    Monet it- osaajat roikkuvat työpäivät neteissä, eivätkä tee mitään todellista työtä.
    Vientiteollisuudenko pitäisi elättää nämä yhteiskunnan loiset?

    • Mari

      Kyllä it-osaamistakin tarvitaan, mutta nuorille pitäisi opettaa ihan näitä oikeita töitä niin kotona, koulussa ja työpaikoilla. On suuri virhe päästää nuoret luistamaan liian helppoon elämään, kun sellaista ei ole.

    • Nimetön

      Nämä it-osaajat ovat pääosin yrityksissä töissä. Jos viettävät päivänsä kuten väität, niin firma heille palkan maksaa. Yleisesti voi todeta, ettei vientiteollisuus ole nykyään mikään jumala taloudessa. Yhtä tärkeä on sisämarkkinat jolla pidetään kansan ostovoima riittävänä. Nyt kulutus roikkuu paljolti velkarahan varassa. Nykyhallitus leikkaa jatkuvasti ostovoimaa joka on väärää talouspolitiikkaa. USA porskuttaa kun siellä on minimipalkka 10 dollaria tunti ei tarvitse kiskoa sossun ovenkahvaa.

  • Nimetön

    On takapenkillä paljon pantukin,lapsia alulle.
    Anglian kernipenkeillä paloi polvista nahka kun esikoista alulle pantiin,onneksi nykyään on kangaspenkit.

  • Nimetön

    8:38 Vaikka nyt tulisi 1.5 prosenttia palkankorotusta niin hinnat kihahtaa ainakin prosentilla ylös. Ei siinä ostovoima parane. Ja mikä tärkeintä. Eläkeläiset ei saa mitään korotuksia. Päinvastoin, kiinteistöveroa kiristetään ja kaikki muut korotukset päälle. Nykyhallituksen kylmä kalmankoura ”hyväilee” eläkeläisten niskavilloja.

Kommentointi ei ole käytössä.