Lääkärihelikoptereille lähes 29 miljoonaa avustusta

Lääkärihelikopteri

Lääkärihelikopteri lennossa. Kuva: FinnHEMS.

FinnHEMS Oy on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä yleisavustuksen lääkärihelikopteritoimintaan ensi vuodelle. Rahoitus on suuruudeltaan 28 990 000 euroa.

Sastamalaan ja Punkalaitumelle lääkärihelikopterilla oli vuonna 2016 yhteensä 170 hälytystä. Näihin lähdettiin helikopterilla 115 kertaa ja maayksiköllä 40 kertaa, eli yhteensä 155 kertaa. Lopuissa hälytyksissä yksikkö oli joko samanaikaisesti toisella tehtävällä tai ensihoitajat tarkensivat tietoja siten, ettei lääkärille ollutkaan paikalla tarvetta. Pirkkalassa on yksi kuudesta lääkärihelikopterien tukikohdasta.

Potilas vain harvoin helikopterin kyytiin

Lääkärihelikopterin lähtiessä keikalle on hälytyksen syynä useimmiten peruselintoiminnon häiriö tai onnettomuus. Potilaat kuljetetaan jatkohoitoon pääsääntöisesti ambulanssilla. Helikopterin ydintarkoitus on tuoda ensihoitolääkäri paikalle.

Valtion talusarviosta lääkärihelikopteritoimintaa on rahoitettu nyt seitsemän vuotta.

48 vastausta artikkeliin “Lääkärihelikoptereille lähes 29 miljoonaa avustusta”

 1. piski

  hienoa että Lääkärihelikopterit sai avustuksia valtiolta, tekevät hienoa työtä meidän eteen jos sattuu jotain vakavanpaa ovat pian paikalla

  • Tohtori

   Lääkärit ja lanssit saa hautaustoimistoilta hyvät provikat / ruumis .

  • uhri

   Natsi-Suomessa ei apua saa vaikka olisi millainen hätä .

  • rakki

   en tiedä mitä tarkoitat 170000 e nousu vai 170 nousua hinnalla ei väliä jos ihmis henki säästyy. jos haluat vitsailla asiasta niin vitsaile ,voi siitä sinulekkin joskus hyötyä olla että kopteri nousee edes sen kerran, ajatteleppa asiaa

  • Nimetön

   Ihmishenkeä ei rahassa mitata, toisin kuin kommentoijien kateutta joka jutun kohdalla.. 🙂

 2. Nimetön

  On sitä jo paljon aikaisemmin pohdittu onko lääkärihelikopteri järkevin tapa toimia, verrattuna kustannuksiin. Samalla summalla palkattaisiin monta lääkäriä eri päivystyksiin. Kuten jutussa mainittiin, niin helikopterilla ei kuljeteta potilaita nopeammin tehohoitoon.

 3. Nimetön

  Avustus oli valtakunnalliselle yhtiölle ja kaikille Suomen lääkintähelikoptereille, ei Sastamalan ja Punkalaitumen alueelle. Jakolaskusi ”nimetön klo 18.16” siis ontuu pahasti.

 4. Nimetön

  Helikopteri on tärkeä, jopa välttämätön, hälytystehtävissä. Saspesta en mene sanomaan mitään.

  • Nimetön

   Kummeksuttaa tosin, kun on sivusta seurannut, että mikä on, kun kopterilla tulee lääkäri, siitä huolimatta tarvitaan kyseisessä paikassa pelastuslaitoksen ensivaste, eli paloauto näkyy, sen lisäksi ambulanssi. Ja perin harvoin kai potilasta lennätetään yhtään mihinkään. Vaan kuljetetaan sitten tällä ambulanssilla. Ja kun se on aikoja varattuna, muut kiirekuljetukset odottakoon, näin kai se käytännössä menee.

 5. Nimetön

  29.12.2017 8:16
  Taisit lukea huonosti: Sastamalaan ja Punkanlaitumelle tehtiin 170 nousua. Avustus koski FinnHEMS OY:tä ja sen koptereita, jotka lentävät koko Suomen alueella.

  • Nimetön

   Vaikka en ole kyseinen kirjoittaja niin silti pieni tarkennus. Yksikölle tuli hälytyksiä 170 kappaletta ja kopterilla lähdettiin liikkeelle 115 kertaa. Jos koptereita on valtakunnassa kaikkiaan kuusi kappaletta, niin tasajaolla se tekee lähes 5 miljoonaa yhdelle yksikölle. Summalla palkkaisi muutaman lääkärin lisää päivystykseen.

 6. Faktaa kiitos

  Finnhemsillä on tänä vuonna ollut yli 13000 hälytystä koko maassa: https://finnhems.fi/tilastoja/ .Keikkamäärän pysyessä vastaavalla tasolla tulee hälytyksen hinnaksi reilu 2000€ kpl. Halpa hinta ihmishengestä! Joku varmaan haluaisi rahat päivystykseen.. Itse kyllä tykkäisin saada nopeasti apua, kun sydäninfarkti, aivoverenkiertohäiriö, elottomuus tai muu vastaava sattuu omalle tai kaverin kohdalle.

  • Nimetön

   Kuten toimituksen jutustakin ilmenee niin hälytykset ja lähdöt eivät ole sama. Suurin osa meistä asuu kaupunkialueilla jolloin päivystykseen pääsee nopeasti. Ja olisi hyvä kun päivystyksessä olisi riittävästi osaavia lääkäreitä. Nämä kopterit eivät juurikaan kuljeta potilaita, kuten jutusta ilmenee. Toki yritys aina mainostaa omaa tuotetta ja päättäjät tekevät arvovalinnan.

   • Nimetön

    Vai pääsee kaupunkialueella nopeasti – mikä on työntekemisen kaava Sotesin päivystyksessä? Ei edes ympärivuorokautista päivystystä. Trendi: tuntikausia virutetaan käytävän kovilla tuoleilla. Labranäytteet otetaan milloin missäkin.
    Kyllä on perin kummallista atk-ajan tultua, jos vertaa vaikka silloiseen terveyskeskuspäivystykseen -80 luvulla. Ei todella näkynyt tällaisia tuntikausien istuttamisia ja kyttäämisiä ja paperille ehdittiin reseptikin kirjoittaa, verraten nyt kun senkin saa tulostettua, silti käynti kestää tuntikausia.

   • ..

    ”HEMS-toiminnan tärkeimpänä tehtävänä on tarjota kiinteässä yhteistyössä muun ensihoitopalvelun kanssa korkealaatuisia ensihoitolääkärin palveluita äkillisissä ja henkeä uhkaavissa tilanteissa. Lääkärihelikopteritoiminnan laajan toimintasäteen ja nopean reagointikyvyn ansiosta kansalaiset ovat ensihoitolääkäripalvelujen saajina mahdollisimman tasa-arvoisessa asemassa.” Mielestäni Finnhemsiä on aivan turha verrata päivystykseen, koska toiminta on täysin erilaista. Ja kyllä perämetsillä edelleen ihmisiä asuu, vaikka pyrkimys onkin saada maaseutu hiljaiseksi. Finnhems päätarkoitus on saada nopeasti lääkäri paikalle, joka arvioi tilanteen ja tekee päätökset. En ymmärrä miksi avun saaja pitäisi kuljettaa helikopterilla, jos siihen ei ole tarvetta? Olisihan se varmasti kalliinpaa.. ehkä saataisiin ihmiset tyytyväisemmäks..

  • Nimetön

   eikö olisi fiksumpi ilmaisu; .. kun vastaava sattuu kenen tahansa kohdalle ?

 7. Nimetön

  Kyllä helikopterikuljetus on potilaalle paras. Jos sattuu vaikka matkalle menehtymään, on jo valmiiksi lähempän taivasta.

  • Lalli

   Pappikaan ei ota lentokoneessa viinaa kun työnantaja on niin lähellä .

 8. Nimetön

  Mitä se kitisette siitä millä nopeimmin tehohoitoon pääsee, kyse on siitä että lääkäri pääsee nopeammin paikalle..

  • Heitteille jätetty uhri / potilas

   Siitä ei ole mitään hyötyä kun lääkäreillä ei ole mitään vastuuta eikä velvoitteita .

  • Nimetön

   Kyll sull on ruusuinen kuva koko asiasta. Kuolemalle ei voi lääkärikään mitään, valitettavasti.

   • Tohtori

    Tilastojen mukaan Suomessa kuolee hoito ym. virheisiin n. 5000 potilasta vuodessa .

   • Nimetön

    Hoitovirheet voi välttää vain jättämällä hoitamatta kriittiset tapaukset. Esimerkiksi aivojen alueen leikkauksissa on välittömän kuoleman uhatessa otettava riskejä, jotka jälkeenpäin todetaan toisinaan virheiksi. Ilman riskin ottoa potilas olisi yhtäkaikki vammautunut tai kuollut vain hiukan myöhemmin.
    Eiköhän anneta lääkärien yrittää hoitaa vaikeatkin tapaukset.

  • Täystuho

   Julkiset palvelut on ainakin 20-vuotta kehityksestä jäljessä .

   • Nimetön

    kLO 18:39, lääkäri valkkaa kahdesta pahasta aina sen pienemmän pahan, sillä mennään

   • Nimetön

    klo 18:39, eikös se ole sitten aivan sama, jos sanoo, että ei hoideta yhtään mitään, niin ei tuu virheitä ?

 9. Nimetön

  Väitän, että me maaseudun kylissä asuvat ihmiset emme ole yhdenvertaisuuslain mukaan tasa-arvoisia kaupungin keskustoissa oleviin ihmisiin verrattuna. Esim. jos vaikka tulee sydänkohtaus ja välitön apu olisi tarpeen niin kyllä me maaseudulla asuvat tässä toiseksi jäämme on pitkä matka sairaalaan ym. vastoinkäymisiä jo matkalla.
  Tosin kuolleisuus on 100 prosenttia, ei sille voi mitään.

  • Nimetön

   Ei mikään laki sellaista edes lupaa. Tietenkin asuinpaikka määrittää kuinka nopeasti ehtii mihinkin. Sama ilmiö se on isompien kaupungin asukkaallakin. Asuuko keskellä vai laitakaupunkilla.

   • Nimetön

    hop hop, mitä sellaista yhdenvertaisuuslakia sitten on ollenkaan säädetty, jos ei se kaikkia koske? On täyttä totta, että maaseudulla asuvalle tulee kustannuksia paljon enemmän kuin sellaisella joka sattuu valinneen kaupunkiasumisen. Eipä ole julkista liikennettä, ei teitä pidetä kummoisessakaan kunnossa, kaikki terveyspalvelut on viety ja etäisyydet niihin maksimoitu, tässä vain päällimmäisiä esimerkkejä

 10. Nimetön

  Klo 19:12: Ja VEROTUS silti sama. Eikö nyt kenenkään päättäjän mieleen tule, että KUN EI samoja etuja saa, EI TARVITSE maksaakaan samaa. Ja ÄÄNESTÄJÄT HALOO NYT!

 11. Nimetön

  19.12 Lisäisin tähän, että posti on heikentänyt palvelujaan etenkin maaseudulla. Tähän asiaan on hyvä jokaisen ottaa kantaa. Eivät kaikki ihmiset käytä esim. tietotekniikkaa, eikä siihen voi kaikkia edes pakottaa.
  Tämä yhdenvertaisuuslaki tuli mieleeni siitä, kun vammaiset ihmiset ovat ko. lakiin vedonneet, kun eivät liikuntarajoitteisina pääse joka paikkaan.

 12. Nimetön

  Postipalveluista sananen. Joku kepulainen taannoin kehui kuinka kepun ansiosta posti jaetaan joka talouteen viitenä päivänä viikossa. Ainakaan keskustassa postia ei jaeta viittä kertaa viikossa. Täysin turha Postinen jaetaan ainakin pari kertaa viikossa. Panisivat senkin painatus- ja jakelukustannukset postin muun palvelun parantamiseen.

 13. Nimetön

  13:30 On tämä nykyhallitus saamaton lauma. Maan itäosissa on sähköt poikki, mutta kännykkäverkon ja virve-verkon (viranomaisradioverkko) pystyssä pysymistä riittävän pitkään ei vieläkään hallita. Kuitenkin näitä sähkökatkoja on joka vuosi. Kriisivalmius on ala-arvoisella tasolla. Liikenneministeri Berner voisi lopettaa VR:n teurastuksen ja hoitaa tonttinsa tärkeimmät asiat, mutta kun ei osaa. Jostain kaljasta (kusilitkusta) kohkataan viikkotolkulla.

  • Nimetön

   Sikäli ymmärrettävää, että hallituksessa on viisi ministeriä, reilun prosentin puolue kannatuksella. Se on ainostaan kaksi vähemmän, mitä Lumikilla oli kääpiöitä.

   • Nimetön

    Se isomahaisin niistä kääpiöistä on ihan kääpiö.

 14. Nimetön

  Sitä pohdin, että mistä tämä lääkäri napataan mukaan? Otetaanko sekin päivystyksestä jolloin siellä jonotetaan entistä pitempään.

  • Nimetön

   Finnhemsiin hän menee PIrkkalan kentältä, missä kait kopteriakin pidetään…

 15. Oliver

  Sastamalassa tuntuu lääkärihelikopteri kuskaavan enimmäkseen yliannostuksen ottaneita huumehörhöjä ja alkoholisteja. Saakohan raitis sairaskohtauksen saaja kyytiä tarvittaessa lääkintäkopterilla? Ainakaan ambulanssilla ei pääse edes Sairaalaan. Ambulanssi kävi kotona, kun tuli sairaskohtaus. Eivät ottaneet kyytiin, pyysivät ajamaan omalla autolla. Sanoivat, että ajavat auton perässä, jos tulee ongelmia soita, niin he pysähtyvät. Päästiin sairaalanpihaan omalla autolla ja ambulanssin henkilökunta vilkutteli heipat. Näin mennään nyky-yhteiskunnassa!

  • Nimetön

   no jo oli ohje – sillä sairaana ei liikenteeseen ole asiaa ratissa, varsinkaan sairauskohtauksen saaneena tai sen tulossa ollessa, edesvastuutonta ja muista piittaamatonta toimia noin

 16. Oliver

  Jaahas, nähtävästi tätä ei saa kommentoida… kirjoitin mielestäni asiallisesti ja totuuden siinä, kun sen itse tiedän. Kommenttini näkyi hetken sivuilla, mutta ei enää. Rupeaako Aluevisti karsimaan/sensuroimaan yksityishenkilön jättämiä kirjoituksia, jossa arvostellaan nyky-yhteiskuntaa ja keskustellaan avoimesti asioista?

 17. Nimetön

  Jos moderaattori päättää siivoilla, olisi kohteliasta käyttää sellaista tapaa kuin suomi24:ssäkin, laittaa sitten ko kohtaan ilmoituksen, että ”viesti on poistettu sääntöjen vastaisena” jos ei ole julkaisukelpoista tekstiä.

 18. EricArthurBlair

  Jälleen suomi siirtyy lähemmäksi Orwellin -84 maailmaa. Moderointia, moderointia.
  Siru otsaan ja keskustelemaan.