Kuulapelissä tarvitaan taitoa ja tuuria

Eija-Liisa Leino ja Jukka Salonoja seuraavat, minne Sanni Krigsmanin heitto sijoittuu.

Kuulat kalahtelevat Tyrvää Petanque ry:n hallissa Vammalan Siikasuolla harva se päivä, mutta varsinkin keskiviikkoisin, kun seuran jäsenet kokoontuvat yleisiin harjoituksiin.

”Normaalisti paikalla on 15-16 henkeä. Talvikaudella täällä pelataan harjoitusten ohessa Tyrvää-liigaa”, kertoo 64-jäsenistä seuraa luotsaava puheenjohtaja Jukka Salonoja.

Jäsenten ikähaitari on laaja, sillä harrastajia riittää junioreista eläkeikäisiin. Salonojan mukaan tyrvääläiset ovat keski-iältään yksi Suomen nuorimmista – ellei jopa nuorin petankkiseura.

”Laji sopii kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta. Pelata voi heti, kun pysyy omilla jaloillaan ja jatkaa niin kauan kuin pystyy istumaan. Junioritilanne meillä on hyvä, nuoria on mukana vajaat kymmenen.”

Sastamalassa yksi harvoista talvihalleista

Salonojan sukua hallilla viihtyy kolmessa polvessa. Jukan lapset Niko Salonoja ja Sanni Krigsman ovat haastatteluhetkelläkin mukana harjoituksissa. Isä ja tytär ovat kisanneet yhdessä, plakkarissa on Vammala Openin voitto vuodelta 2006.

Mikä lajissa viehättää?

”Voitto”, vastaa Sanni nauraen. ”Se, ettei koskaan voi olla tarpeeksi hyvä, vaan aina löytyy parannettavaa. Itselläni on kova kilpailuvietti, sitä saa tyydytettyä petankin kautta. Yritän päästä kisaamaan mahdollisimman paljon”, hän jatkaa.

Tyrvää Petanquella on ihanteelliset harjoitusolosuhteet, sillä seura on perustamisvuodestaan 1994 saakka vuokrannut kaupungilta vanhaa Uittoyhdistyksen rakennusta. Sen yläkerrassa on yksi Suomen harvoista halleista, joissa petankkia voi pelata talvellakin.

Tyrvään hyvä imu

Seura järjestää vuoden aikana useita kilpailuja, joista suurin, Vammala Open, kisataan aina kesäkuun lopussa. Viime vuonna Siikasuolla toisistaan otti mittaa yli 100 kilpailijaa ja 40 joukkuetta.

”Meillä on hyvä imu, sillä ilmoittautuminen täyttyy usein jo pari kuukautta ennen kilpailuja.”

Yksi syy suosioon saattaa olla tyrvääläisten motto.

”Meillä on aina pelattu kaikki sijoitukset, kenenkään ei tarvitse lähteä kesken päivän kotiin. Se toki vaikuttaa pelipäivän pituuteen. Aamuseitsemältä aloitettu turnaus voi loppua kello 22 pelattavaan finaaliin.”

Lisenssipelaajia Tyrväällä on rapiat 20.

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyneestä Alueviestistä.

Pelivälineet eli kuulat ja snadi.

Yksi vastaus artikkeliin “Kuulapelissä tarvitaan taitoa ja tuuria”

  1. Nimetön

    Mullakin on kuulat ja snadi. Pitäiskö liittyä seuraan?