KATSO VIDEO: Tankotanssi vaatii voimaa ja notkeutta

Viivi Kranni (ylhäällä), Minna Saukola ja Nina Savela ovat hurahtaneet tankotanssiin.

Voimaa, notkeutta, vartalonhallintaa, ketteryyttä, tanssillisuuttakin. Näitä kaikkia ominaisuuksia vaaditaan tankotanssijalta.

Taidot ovat hallussa sastamalalaisilla Viivi Krannilla, Nina Savelalla ja Minna Saukolalla. Motiota edustava kolmikko osallistui viime lauantaina Hämeenlinnassa Suomen Tankotanssiliiton SM-kilpailuihin ja toi kotiin kaksi mitalia: Viivi kultaisen Junior B-sarjassa ja Nina Savela pronssisen Masters 40+ -sarjassa. Samassa sarjassa Minna sijoittui niukasti neljänneksi.

Helmikuussa Viivi ja Nina pokkasivat International Pole Sport Federationin (IPSF) alaisista tankourheilun SM-kilpailuista kultaiset mitalit, joten vuosi on ollut urheilijoille varsin menestyksekäs.

”Viivi sai jo viime syksynä PM-kisoista hopeaa. IPSF:n alaisesta kilpailusta hän lunasti itselleen paikan maailmanmestaruuskisoihin, jotka käydään heinäkuussa Espanjassa”, valmentaja Heidi Kyyrönen kehaisee.

Hurahdus kertalaakista

Turun ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelmassa sirkuslinjalla opiskellut Heidi Kyyrönen toi tankotanssin Sastamalaan kolmisen vuotta sitten. Viivi aloitti alkeiskurssilla ensimmäisten joukossa. Minna ja Nina innostuivat lajista 2016.

”Se oli hurahdus kertalaakista. Ajattelin heti ensimmäisen tunnin jälkeen, että tää on niin mun juttu”, Minna sanoo.

Kolmikon mukaan laji on vaativa, mutta palkitseva.

”Ensin sitä ährää uuden liikkeen parissa vaikka kuinka kauan ja ajattelee, ettei tätä opi koskaan. Kun huomaakin onnistuvansa, on tunne ihan mieletön”, miettii Nina.

Kilpailijoina Nina ja Minna ovat varsin tuoreita. Tuore pronssimitalisti Nina astui lavalle elämänsä ensimmäisen kerran helmikuussa IPSF:n kisoissa.

”Ajattelin, että lähden voittamaan itseni. Oli suuri kynnys nousta lavalle.”

Valmentaja paljastaa, että usein kilpailuaamuna naisten suusta kuuluu uhkaus kisauran päättymisestä.

”Lavaesiintymisestä tulee kuitenkin niin hyvä fiilis, että melkein heti lavalta poistuttua kysellään, milloin olisi seuraavat kisat”, Heidi naurahtaa.

Nuori Viivi on hankkinut esiintymiskokemusta ja varmuutta myös baletista ja voimistelusta. Silti kisatilanteissa jännittää.

”Mutta se on sellaista hyvää jännitystä”, hän lisää.

Tanssihurmos perheissäkin

Kilpailuihin tankourheilijat harjoittelevat koreografian, joka junioreilla on maksimissaan 3,5 minuttia ja aikuisilla 4 minuuttia pitkä. Pakollisia elementtejä ovat muun muassa notkeus, voima, dynaamisuus ja spinnaus eli pyöriminen. Tuomareiden syynissä ovat myös nilkat ja polvet, esityksen taiteellisuuttakin arvioidaan.

Naiset kertovat lähtevänsä rakentamaan ohjelmiaan pienistä paloista.

”Ehkä kotona tulee treenattua jotakin ja näytettyä Heidille, voisiko liikkeen ottaa mukaan. Hänellä on ammattitaitoa ja osaamista kertoa, onko liike sopiva”, Minna ja Nina kertovat.

Juniorisarjassa kisaavan Viivin koreografiat ovat vielä olleet valmentajan käsialaa.

Heidi Kyyrösen mukaan tavoite on, että kilpailijat onnistuisivat tulevaisuudessa rakentamaan esityksensä alusta loppuun itse.

Tankotanssihurmos on levinnyt jo kolmikon perheissäkin. Kaikkien kotoa löytyy tanko, ja sekä Minnan että Ninan lapset ovat innostuneet lajista.

”On ihan mahtavaa, että vielä aikuisella iällä voi innostua jostain näin totaalisesti”, Minna hehkuttaa.

Katso videolta kuinka helppoa tankotanssi on, kun sen osaa!

 

4 vastausta artikkeliin “KATSO VIDEO: Tankotanssi vaatii voimaa ja notkeutta”

  1. Nimetön

    Täytynee olla tosi notkee, mikään koppura ei pärjää tossa jutussa.

  2. Nimetön

    Hienoa monipuolista liikuntaa nuorilla. Onneksi kaikki harrastukset ei maksaa omaisuuksia.

  3. Mari

    Mitä kummaa ihmiset tänne kommentoi? Nämä tytöt/naiset ovat todella taitavia. Tankotanssi vaatii paljon harjoitusta, notkeutta ja voimaa! (oon testannut kahden alkeiskurssin verran) Tsemppiä teille tuleviin koitoksiin Viivi, Nina ja Minna! Ja onnea jo tulleista saavutuksista!