Pahat pukit tekevät hyvää Sastamalassa

Kirjailija Juha Mäntylä istahti pukin polvelle käsissään Pukin pimeä puoli -kokoelma.

Sastamalan nuorisotyö on saamassa 1 000 euron hyväntekeväisyyspotin. Lahjoituksesta on kiittäminen yhdeksäätoista suomalaista kirjailijaa, jotka ovat luoneet joulupukista pahiksen. Tarinat on koottu yksiin kansiin Pukin pimeä puoli -kokoelmaan, jonka tuotto päätettiin ohjata hyväntekeväisyyteen.

”Kohde valikoitui kirjoittajien esittämien toiveiden pohjalta”, kertoo kirjan toimittanut ja siihen kaksi tarinaa kirjoittanut Juha Mäntylä.

Jokainen tekstin tehnyt sai esittää oman kohteensa kirjan tuotolle. Mäntylän mukaan monella se olikin juuri oman kotipaikkakunnan nuorisotyö.

”Arvonnan pohjalta kohteeksi valikoitui kirjailija Tuuli Vuorman nuoruuden asuinseutu eli Sastamala. Mielestäni arvonnan voittaja ei olisi voinut mennä paremmin nappiin, onhan Sastamala yksi tärkeä kirjallisuuskaupunki, jossa järjestetään myös Vanhan kirjallisuuden päivät.”

Pukin pimeä puoli on osa Reuna-kustantamon Joulukalenteri-sarjaa. Kirjassa on 24 tarinaa, jotka voi avata ja nauttia kalenteriluukkujen tapaan jouluaattoon saakka.

Kansien väliin mahtuu tarinoita laidasta laitaan; on joulumörköä ja pukin rooliasua hyväkseen käyttäviä hahmoja. Kirjaan on lyöty leima K18 ja vielä kansitekstissäkin varoitetaan kirjoitusten sopimattomuudesta heikkohermoisille. Mäntylä vakuuttaa, ettei kokoelmaan silti kätkeydy kovin raakaa materiaalia. Teos sopii kaikille dekkareista, jännityskauhusta ja kauhusta pitäville.

”Parasta joulukalentereissa on, kuten moni lukijakin on kommentoinut, että kirjoittajat ovat uusia tuttavuuksia. Mukana on lastenkirjailijoita, dekkaristeja ja runoilijoita, ja hienoa on, että jokainen heistä on antanut oman panoksensa tämän kalenterin syntyyn.”

Mäntylä itse on kirjoittanut kirjaan kaksi tarinaa. Toinen on nimeltään Tarina Pentti-nimisestä miehestä ja toinen Viron Toomas. Molemmissa paljastuu, että joulupukiksi pukeutunut henkilö on joskus tehnyt pahaa ja saa nyt kärsiä siitä rangaistuksen.

Kaikille kirjoittajille pukin asettaminen pahikseksi ei ollut helppoa. Itse asiassa muutama pyydetty kirjoittaja jopa kieltäytyi tuottamasta tekstiä aiheesta. Mäntylä sen sijaan kertoo nauttineensa haasteesta. 

”Loppujen lopuksi valmiiksi saatiin hyvin mielenkiintoinen ja osittain rajujakin tarinoita sisältävä kokoelma”, Mäntylä tuumii tyytyväisenä.

Joulukalenterikirjan tekijäpalkkioita on kertynyt tähän mennessä 650 euroa ja se tilitetään Sastamalan nuorisotyölle piakkoin. Mäntylä ja muut kirjoittajat uskovat kirjaan vahvasti ja vakuuttavat kolminumeroisen summan tulevan täyteen. Tekijöiden tavoite kirjan suhteen on se, että siitä pitää ottaa lisäpainoksia.

Mäntylä on iloinen päästessään jakamaan hyväntekeväisyyspottia Sastamalaan.

”Uskon, että myös siellä ollaan iloisia lahjoituksesta.”

Tietoa:

* Pukin pimeä puoli on Reuna-kustantamon Joulukalenteri-kirjasarjan neljäs osa eli adventtikalenteri kirjana. Jokaiselle joulunaluspäivälle kirjassa on eri kirjoittajan minidekkari.

* Tekstejä ovat kirjoittaneet muun muassa Marja Aarnipuro, Susanna Harle, Harri István Mäki, Reijo Mäki, Shimo Suntila ja Marja-Liisa Vilhunen.

* Aiemmin kalenterina ilmestyneet teokset ovat 24 jännityskertomusta, Lusijan tarinoita ja Joku voi tulla ikkunan taa.

* Ensi vuonna ilmestyy sarjan viides osa, joka on parhaillaan valmistumassa tarinoiden osalta.

Pukin paha puoli on Reuna-kustantamon neljäs Joulukalenteri-kirja.