Andersson Ytimen vierestä: Kaupungin kehittäminen puhuttaa

Kolumnistimme rehtori Jari Andersson pohtii joulukuun kirjoituksessaan keskustan kehittämistä, rohkeutta kaivataan ja uusia avauksia:

Kaupungin kehittäminen puhuttaa

Kaupungin keskustan kehittämishanke sai uudet puitteet, kun päätettiin rohkeasti ajatella isosti ja ottaa kehittämisen alle toria laajempi alue. On tehty erittäin tärkeä päätös. Kaupungin keskustan lisäksi kehittämisen painopistealueina on Karkun ja Mouhijärven alueet.

Painotusten tekeminen on tärkeätä. Kohta kymmen vuotta täyttävä kaupunki on kymmenessä vuodessa menettänyt noin 1000 asukasta. Kuolleisuus voittaa syntyvyyden. Muuttoliike on Sastamalle lievästi negatiivinen. Väkilukuennusteissa väkimäärä vähenee alueellisesti eri tavoin. Toisilla alueilla vähemistä ei juuri tapahdu, toisilla alueilla taas sekä työpaikat, että asukkaat vähenevät merkittävästi.

Jos jokaiseen alueeseen panostetaan saman mitan mukaisesti, ei panostuksista saatua hyötyä synny. Luontaisesti Karkun ja Mouhijärven alueet sekä kaupungin keskusta kehittyvät ennusteiden mukaan jatkossakin. Karkussa on kaupungissamme korkeimmin koulutettu väestö. Lisäksi alueella sijaitsevat oppilaitokset vahvistavat aluetta osaltaan.

Muutama rivi rohkealle realismille ja vapaalle ajattelulle:
Keskustan kehittymissuunnitelmissa toivoisi näkevänsä monipalvelukeskuksen vaikkapa Pororannan tuntumaan nykyisen päiväkodin tontille. Keskuksessa olisi mm. uimahalli, liikehuoneistoja, päiväkodin tilat ja osakehuoneistoja. Monipalvelukeskuksessa olisi liiketiloja, hieronta- ja hoitopisteitä ja vaikka uusi mediakeskus, joka vastaisi nykyaikaisesti uudenlaista kirjastoa.

Jos kävijämäärä monipalvelukeskuksessa on varovaisesti arvioiden noin 70 000 henkeä vuodessa, olisi se merkittävä määrä myös liikkuvaa ostovoimaa. Se, jos mikä elävöittää kaupungin keskusta-aluetta.

Kumpikin nykyisistä halleista on ehdottomasti elinkaarensa päässä. Siksi on ajateltava rohkeasti. Rohkeaa realismia on tehdä toimia, joilla erityisesti lisätään kaupungin strategiassa olevaa vetovoimaa.

Erittäin huolissani olen asukasmäärän vähenemisestä parin sadan ihmisen vuosivauhtia. Jos työpaikkoja ei ole, ei ihmiset muuta alueelle. Ihminen muuttaa työn perässä ja optimoi omaa elämäänsä työn ja vapaa-ajan suhteen omasta näkökulmastaan parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Keskusta teki 17.12. valtuuston kokouksessa valtuustoaloitteen, johon varmasti muutkin, kuin Keskustan valtuutetut olisivat laittaneet nimensä. Aloitteessa toivottiin ripeitä toimia kaupunkikuvan parantamiseksi.

Ehdotin jo vuosia sitten, että tekisimme paikallisten kansallisestikin arvostettujen lasten ja nuorten kirjojen kirjailijoitten kanssa yhteistyötä ja lisäisimme vaikkapa erilaisia Tatu ja Patu –hahmoja eri puolille kaupunkia sellaisessa koossa, että ne varmasti näkyisivät ja hahmot alkaisivat sosiaalisessa mediassa levitä. Tatun kädessä olisi ollut elektroninen kyltti ja siihen olisi voinut tulla tekstiä ja kuvaa toivottamaan eri tapahtumiin ihmiset tervetulleiksi. Ei tullut Tatua ja Patua rautatieasemalle, ehdotusta ei kukaan halunnut viedä eteenpäin kirjailijoiden suuntaan. Herra Hakkarainen voisi seikkailla myös hahmona kaupungissaan koossa, joka varmasti näkyisi kauas.Saskyn lavastelinjan kanssa olisi varsin luonnikasta tehdä yhteistyötä, kun linja varmasti tarvitsee aitoja työtehtäviä.

Kaupunki elää ihmisistä, työstä ja tarinoista. Näen Sastamalalla isosti mahdollisuuksia, toivottavasti yhteinen näkemys löytyy ja saamme kaupunkimme positiivisen kasvun tielle.

Poimintoja

  • Lousaja

    Cittarin tulo Roismalaan oli viimeinen niitti keskustalle. Liikkeet siirtyvä hiljakseen sen ympärille. Mutta itseppä päättäjät tämän kaavoittivat. No saattoi siinä pikkasen olla mukana ”hyväveli-järjestelmää”.

  • Nimetön

    Kovin Vammala-vetoiseksi Anderssonin kehittäminen menee.
    Tuttua,koettua ja tuloksena asukasluvun lasku 1000 asukkaalla kymmenessä vuodessa.

  • Nimetön

    Kyllä Cittari minun näkökulmastani on keskustaa. Ei kai keskusta ole pelkästään pieni ja suppea torin ympäristö.

  • yrittäjä

    Cittari on päinvastoin tuonut uutta asiakaskuntaa keskustankin liikkeisiin etityisesti Huittisista

  • Nimetön

    Mahtaako jutun ajettelumalli kohdentua koko Sastamalaan? Vieä lienee päättäjillä monta palaveria edessä,jotta asukasluku lähtee nousuun. Karkussa on oppilaitos? Onkohan Treella oppilaitoksia?

    • Kimmo Rintala

      Korjataan tähän sen verran, että Karkussa on kolme oppilaitosta. SASKY koulutuskuntayhtymän Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitos, Karkun evankelinen opisto, missä on Suomen mittakaavassa arvostettu Erä- ja luonto-oppaan koulutus sekä pieni lukio. Vanhalla Hoikan opistolla eli nykyisellä Voimarinteellä on Vammalan ammattikoulun kosmetologikoulutus ja hyvinvointiteknologia koulutus sekä SASKY koulutuskuntayhtymän laajennetun luvan mukainen oppisopimuskoulutus. Esimerkiksi tänä vuonna on tehty 900 uutta oppisopimusta ja tämän vuoden aikana oppisopimusopiskelijoita on ollut yli 1500. Eikä tässä yhteydessä sovi unohtaa Karkun kouluakaan.

      Nämä ihan faktatiedoiksi kouluista Karkussa.

  • Sahan Jussi

    Allekirjoitan Anderssonin ajatukset A.sta Ö.hön. Ja btw – vaik`ei Jari pelkästään, todellakaan, kirjoituksessaan Vammalaa ajattele, niin on kai todettava, että jokaisella alueella on keskuksensa – Suomella Helsinki, Pirkanmaalla Tampere ja Sastamalalla Vammala. 🙂

  • Nimetön

    Onhan keskusta muutakin kuin tori ja sen ympäristö, ihan molemmin puolin siltaa. Josko me sastamalalaiset katsoisimme ensin oman kaupunkimme kauppojen, myös pienten erikoiskauppojen ( Aseman kenkä, vaatekaupat, kampaamot, sahatavarat, sähköliikkeet jne.) tarjonnan ennen kuin ajelisimme Tampereelle tai Tallinnaan ostoksille. Olen kuunnellut, kun oman kaupungin päättäjät kehuvat ostavansa tarvikkeita mm rakentamiseen Viron markkinoilta ja silti itse valittavat, kun asukkaamme hakevat tarvikkeet muualta. Kannattaisikohan ensin hakea oman paikkakunnan, lähialueen, oman maan ja seuraavaksi Euroopan Unionin alueella tuotettuja tuotteita omaan ostoskoriin. Näin mielestäni vahvistamme parhaiten talouden vakautta, jokainen henkilökohtaisesti panoksellaan.

  • Nimetön

    Sastamalan asukkaista kolmannen asuu ”keskustassa”.
    Kaupunki on laajaa maaseutua ja menystys perustuu maaseudun elinvoimaan.
    Tatulla, Patulla ja Herra Hakkaraisella ei lapsiperheiden, eikä muidenkaan palveluita tyydytetä.
    Realismia poikamies Andersson.

  • Nimetön

    Niin, ja ympärivuorokautinen päivystys ja laboratoriopalvelut takaisin.Sastamalaan. Mitä kiusata sairaita ihmisiä ”transit halle Acutassa” –
    ensin istutetaan sairaustapauksessa vähintään 5 tuntia päiväsaikaan Sastamalassa ja sitten toiset mokomat tuossa edellämainitussa.

  • Nimetön

    Jarille tiedoksi lavasterakentajat tekevät juuri lavasteita Treella helmikuussa esitettävään oopperaan ja maksullisena toimintana

  • Petri Holappa

    Karkku ja erityisesti Karkun koulu tulee olla yhtenä Sastamalan kehityskohteena koska Karkun koululla on yksi vetovoimatekijä mitä millään muulla Sastamalan ala-asteella ei ole, nimittäin Pakkalan Rahasto. Tämä rahasto on toiminut 50-luvulta ja jakaa vuosittain apurahoja peruskoulun jälkeisille opinnoille. Ainoa ehto apurahalle on että on käynyt vähintään 4 vuotta Karkun ala-astetta. Viime vuonna rahastosta jaettiin apurahoja n 2000 – 5000 €/hakija. Joten ala-aste kannattaa ehdottomasti käydä Karkussa.

  • Nimetön

    Huittisista cittariin ostoksille tulevat eivät todellakaan aja keskustaan (torin ympäristöön). Miksi ajaisivat? Mitä he sieltä hakevat?

      • Noh noh

        Kuka hullu Huittislainen ostaa kodinkoneita Vammalan torin ympäristöstä? Saman firman kauppa löytyy Huittisista. Ja sieltä löytyy myös Gigantin verkkokaupan tuotteet.

  • Anderssonille

    Mikään kunta ei elä tarinoista, johan tämä nyt on kirja-Vammalan kanssa nähty.

    Ei lavasteita, ei pukstaaveja, ei satuja menneisyydestä.

    Ihmiset valitsevat asuinpaikkansa aivan muilla kriteereillä.

    terv Karkun valinnut (tutkintonsa, taitonsa ja tienestinsä tänne Tampereelta tuonut)

  • Nimetön

    Tatu, vai Patuko hoitaisi Anderssonin satumaailmassa päivähoitoa, kun nyt sitä lapsiperheille ei ole tarjolla?

    • Nimetön

      Eikös Andersson juuri ehdottanutkin uuden päiväkodin rakentamista tähän keskukseen. Luitko hänen juttuansa lainkaan?

      • Nimetön

        Andersson tosiaankin ehdottaa kaikkia palveluita rakennettavaksi Vammalaan.
        Sastamala sattuu olemaan hieman muutakin kuin Vammala, johon yhdensuuntainen matka asukkaalta on hyvinkin 40 kilometriä ja työpaikka saman matkan päässä eri suunnalla.

      • Nimetön

        Keskustan alueelle muuttaa pelkkiä ikäihmisiä, ei siellä päivähoitopaikkoja tarvita vaan vahusten päivätoimintaa. Miksi Varilaan rakennettiin koulu kauas keskustasta, huonojen liikenneyhteyksien päähän ilman parkkipaikkatilaa. Ei mitään järkeä

  • Häijää- Karkku

    Häijää – Karkku alueella asuu nuorimmat ja koulutetuimmat asukkaat. Häijäästä Tampereen voimakkaasti kehittyvälle kehätielle (kolmenkulma) ajaa 20 minuutissa. Nämä edut on Sastamalan otettava tosissaan. Tämä alue on kehittyy ja kasvaa. Tampere aikoo myös keskittyä Tesoman kehittämiseen, joka on kehätien varressa. Nämä etäisyysasiat merkitsevät entistä enemmän tulevaisuudessa. Tampereen ja Nokian vaikutusalueeseessa on pysyttävä mukana, ei kääntyä sisäänpäin.

    • Eräs nainen

      Nykyään on melkein kaikilla hienot autot yms. kulkupelit. Matkat eivät ole enää ongelmallisia. Joskus vain ihmettelen sitä, että yritysmaailma täällä on jotenkin negatiivista, ajatellaan, että mikään ei kannata jne… Pitäisi satsata enemmän aktiiviseen myyntityöhön niin tuloksiakin tulisi.

      • Nimetön

        juu ja tars olla tota rahhaakin – ei työttömät ja eläkeläiset tulo(minimi luokkaa) oikein pysty osteleen, vaikka tarpeita saattaisikin olla

    • Karkku-Häijää

      Lisäksi Häijää-Karkku alueen asukkailla suuri etu: ei tarvitse käydä Sastamalan ”keskustassa” lainkaan. Kiitos Nokia, kiitos Tampere!

      Ja kiitos rautatie, Karkusta Treen keskustaan nopeammin kuin Hervannasta!

    • Nimetön

      *****Häijää – Karkku alueella asuu nuorimmat ja koulutetuimmat asukkaat****

      Eikä ne taida talonhinnoista päätellen ihan köyhimmästäkään päästä olla

      • Nimetön

        …joo, eikä varmaan käytä kunnallisia palveluitakaan….sopii Anderssonille.

  • Thx-1138

    Jargonia! Arkirealismista irtaantunut kurirehtori, ei ymmärrä ihmisten tarpeita, saati sitten selkeää puhetta tai sopimista!
    Ostaisitkin tältä mieheltä käytetyn keskustan???

    • Nimetön

      Häijää kehittyy Tampereen imussa. Mutta miten on muiden alueiden?

      • Nimetön

        Häijää ja Karkku kehittyvät Tampereen imussa. Mutta miten käy muiden alueiden?

  • Nimetön

    Sastamalan kehityksen ongelmana on ikärakenne. Eläkeikäisiä tai sitä ikää lähestyvien määrä on kasvussa ja se näkyy myös katukuvassa. Nuoria tai lapsiperheitä ei paikkakunnalle juurikaan muuta. Vetovoimaa pitäisi saada juuri tuohon kohderyhmään, joka tarkoittaa työpaikkoja, harrastusmahdollisuuksia ja palveluita. Vireä keskusta monipuolisine palveluineen houkuttelee ja luo uskoa paremmin, kuin tyhjät aneemiset liiketilat Puistokadun varrella. Tampereen imussa kasvamisen illuusiossa eläminen tulee lopettaa. Oma onni tehdään itse.

    • Nimetön

      Entä jos ”ongelma” otettaisiinkin mahdollisuutena? Jos ikärakenne kallistuu vanhusvoittoiseksi, tarjoaa se myös työtä vanhushoidon eri muotojen kautta. Hoitavista ja auttavista käsistä on jo nyt puute. Koskee tietenkin myös kaikenikäisiä asukkaita.

      • Nimetön

        Toki työllistävää vaikutusta vanhusväestön hoitamisella on. Jos väestö ikääntyy, tulee rinnalle muitakin ongelmia mm. mitä tapahtuu Vammalan alueen asuntomarkkinoille ja varsinkin omakotitaloille. Vanhusväestö ei niitä täytä, koska he muuttavat keskusta-alueille kerrostaloihin. Kyllä toimiva ja terve kaupunkin tarvitsee tasapuolisesti kaikkia ikäryhmiä, eikä missään nimessä Vammala voi profiloitua ikääntyvän väestön tyyssijaksi.

  • Pärnänmaa

    meille tullaan sanomaan että tehkää jotain, tehkää vaikka talkoilla, siis asukkaiden pitäisi hoitaa tämäkin asia itse.

    Päättäjät on sitä varten että tekevät päätöksiä ja osoittavat hankkeille rahaa, niin yksinkertaista se on.

    Nyt ne on löytänyt ton Karkunkin ja Mouhijärven.

    • Nimetön

      Pärnänmaa, itte on Mouhijärvellä ja Karkussa asiat hoidettu, ei ole päättäjiä näkynyt (edes talkoissa).

      Sen puoleen en olis ihan vissi että ne päättäjät on vieläkään ”löytänyt” Karkun ja Mouhijärven. Paitti puheissa (Ja nekin otsikolla ”Ytimen vierestä”!)
      😉

  • Nimetön

    Sastamalan keskustan viihtyisyttä pitäisi lisätä ja siellä pitäisi olla . Tällä hetkellä ydinkeskusta ei kesän Pororantaa ja ehkä Pyymäen terassia lukuunottamatta houkuttele viettämään aikaansa.

    • Nimetön

      No kovin on lyhyt lista. Entäs Rantakahvila, kirjaston niemi ja Vanhan Pappilan rannat, Ellivuori, Kutala, Seukku, jne, jne.

  • Nimetön

    Rantakahvila ja Pappila ovat hienoja paikkoja, mutta eivät juuri lisää torin ympäristön ja Puistokadun elävyyttä. Puistokadun liikkeissä asioidaan vain pakolliset asiat. Ei siellä juuri kuljeskella vapaa-ajalla.

  • Nimetön

    Seukussa ja Seukunmäessä voisi olla potentiaalia paljon enemmän. Nyt koko rakennus on puskien takana piilossa.

  • Nimetön

    Nykyinen Tori pidettävä pysäköintialueena ja uusi tori tehtävä rannanpuolen puistoon.

  • Nimetön

    Liikehuoneistot ja uimahallin voisi rakentaa entisen Superin tontille. Jos omistajien kanssa päästään yhteisymmärrykseen. Samalla alikulku jalankulkijoille ja pyöräilijöille Cittarin tontille.

  • Paljuerentio

    Rehtori ajelee keskustasa kalliilla tyttömersulla ja nauraen kusee rahvasta silmään

    • Nimetön

      No ei se nyt niin kallis ole, että sitä kannattaisi sinun kadehtia.

      • Paljuerentio

        Saan kateudesta voimaa arkeen, samanlailla kun rehtori köyhien kyyneleistä.

  • Nimetön

    Pitäisi alkaa liitosneuvottelut Nokian kanssa. Saadaan väkiluku kasvuun. Päästään pikkusieluisista paikallispolitikoista eroon.Torista pitää tehdä kaksikerroksinen, alle peltilehmät ja ylös asuinkerrostalo. Torin voi siirtää Hopun parkkialueele.

  • Nimetön

    Sastamalan ongelma on päättäjät jotka on valittu jarruksi vuosia hyvävelijärjestelmällä. Aina on rahaa löytynyt turhaan ja on unohdettu asukkaiden hyvinvointi. Jokainen haluaisi elää siellä missä palvelut ovat.

    • hyvät veljet ja siskot

      Valitettavasti havainto myös joitakin virkamiehiä.Heistä pahimmat suhmoroijat onneksi jo eläkkeellä
      Nurkkakuntaisuus on jarru

  • Nimetön

    Sastamalan ongelma on nämä puolueiden johdossa olevat aikamiespojat.
    Arkielämästä vieraantuneet- perheettömät päättäjät elävät täysin omaa maailmaansa, eikä heidän vahvuutensa ole todellakaan palveluiden järjestäminen lapsiperheille.

  • Nimetön

    Eikös ne päättäjät ole äänestetty toimiinsa, eikä veljesten kesken valittu?

  • Tuppukylässä

    Onhan Anderssonilla ollut aikaa vallankahvassa saada aikaan vaikka miten isosti uimahalli.
    Kunhan nyt ensin päästäisiin tästä iankaikkisesta nurkkakuntaisuudesta eroon. Että voisi kertoa ilman leimautumisen pelkoa käyvänsä ostoksilla Tampereella ja vaikka Tallinnassa, omistavansa mökin toisella paikkakunnalla ja olevansa riippuvainen Tampereen ja vaikkapa Mänttä-Vilppulan kulttuurielämästä. Mutta jo näillä joudut erotelluksi vuohiin ja saat tuntea olevasi petturi. Avarakatseisuus ja suvaitsevaisuus lisäisi viihtyvyyttä
    Ja siellä kunnan päättäjä-ja virkamieselimissä. Tutustukaa edes pikkuisen niihin ihmisiin, jotka yhdessä ankarasti lyttäätte kahvipöytäkeskusteluissa.
    Ja kuunnelkaa avoimin mielin edes pikkuisen vaikka Marja-Liisa Rönkköä.

  • Kuljen valoon

    Saamani tiedon mukaan Tampereelta on valaistu väylä kaikkiin muihin lähistön asutuskeskuksiin, jopa Hämeenkyröön, Sastamalaa lukuun ottamatta. Signaali tämäkin.

  • Nimetön

    Niiden 70000 hatusta vedetyn kävijän tarvitsisi olla sellaisia, jotka eivät muuten asioi keskustan alueella, jotta saataisiin lisää asiakkaita alueen kauppoihin ym. Ovatko nämä uimarit tulossa Huittisista vai Nokialta vai peräti Tampereelta.

    • Nimetön

      Anderssonin ja Satosen juttuihin pitää suhtautua huumorilla.
      Satusetiä molemmat, ilman mitään kokemusta maaseudun asukkaiden ja erityisesti lapsiperheiden arjesta.

      • Nimetön

        Nimenomaan lapsiperheet tarvitsevat ja käyttävät tätä uutta päiväkotia ja uimahallia. Pitää myös muistaa, että uiminen ja vesijuoksu ovat tärkeimpiä elementtejä ikäihmisten kunnon ja virkistyksen ylläpitämiseksi. Parasta vanhustenhoitoa mitä olla ja saattaa ja muissa kaupungeissa se on todettu jo ajat sitten.
        Joo olen samaa mieltä, että tuo 70000 on hieman hatusta vedetty. Kyllä kävijämäärä pitää olla reilusti yli 100000 jos keskuksessa on uimahallin lisäksi näin paljon muitakin toimijoita.

      • Nimetön

        10:47 vesijuoksijat mahtuisivat Keikyän ja Karkun altaisiin, eivät he tarvitse prutimiseensa kilparatoja. Uimareita, eli uimahalllin oikeita käyttäjiä onkin sen jälkeen vain linja-autollinen, jonka voisi kuljettaa Nokialle tai Huittisiin.

      • Nimetön

        Kävijämäärä tulee siis olemaan reilusti yli 100000 vuodessa, jos Anderssonin ehdottelema keskus toteutuisi. Soon pläkki!

    • Nimetön

      ei ainakaan mouhijärveltä tai suodenniemeltä kun valmiita halleja on jo lähempänäkin

  • Nimetön

    Kuinka monta prosenttia Sastamalan asukkaista mahtaisi oikeesti käydä uimahallissa edes kerran viikossa? Moni vinkuu uimaan vaan huvikseen mutta jos halli olisi ei sinne oikeesti menisi. Liikuntakyvyttömiä vanhuksia tulee väkisinkin lisää pikkuhiljaa kun 100 vuotta lähestyy jos sinne astikaan elää. 70 000 tai 100 000 kävijää on ihan utopiaa. Meniskö Andersson itse halliin kakaroita kurissa pitämään vaikka kakaramäärä koko ajan väheneekin..

  • Nimetön

    Voi ristus!!! Kyllä kunnallisiin luottamustoimiin pitää valita vallan toisenlaisia henkilöitä!! Tällaisille taivaanrannanmaalareille kun antaa valtaa, on kaupungin kistu aina tyhjä!!

    • Nimetön

      Asetu ihmeessä ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Alkaa hommat luistamaan.

  • Menetetty kaupunki

    Ette vieläkään näytä oppivan: Kysymällä rehellisesti poismuuttaneilta saatte vastauksen kysymyksiinne, miksi ihmiset kaikkoavat Vammalasta muualle tai mikä mätti siellä asuessa, oikeasti.
    Unohtakaa korulauseet ja älkää odottako kauniita vastauksia.

    Pettymys voi olla todesta otettavaa ja siellä voi piillä jopa viisautta.

    Vuodesta toiseen jatkuva piina hiihtolatujen huonoudesta, huonosti hoidetut taloyhtiöt (hinnat nousevat, mitään ei tehdä kuin piiskalla), ikävä ilmapiiri (heti kun selkänsä kääntää, aletaan haukkua), nepotismin kukoistus on juttu vielä erikseen.

    Kun valitsette aina vaan sukulaisia tekemään töitä tai lorvimaan kunnan kissanpäivätöihin, mikään ei todellakaan kehity. Tulos on nähtävillä katukuvassa Puistokadulla vaikka joka hetki.

    Ottakaapa jo onkeenne. Mutta ette te ota. Suututte ja haukutte. Siinäpä te mietitte uusien veronmaksajien tuloa. He voivat tulla, mutta kääntyvät, kun oikean pelinne huomaavat.

    • Nimetön

      Mitähän mahtaa kaupungin osuus olla huonosti hoidettujen taloyhtiöiden, ikävän ilmapiirin ja nepotismin osalta?
      Eikä nuo ladutkaan nyt niin kovin huonossa kunnossa ole, kun kerran kyse on kuntohiihtoladuista.
      Mitä sinä näet katukuvassa Puistokadulla joka hetki?

  • Nimetön

    Mahtavaa hiihtää järvien ja jokien jäillä Sastamalassa! Eikä maksa mitään pääsylippuja, kuten uimahallit!

    • Nimetön

      Eikös juur varoitettu, että jäät on petollisia. Jään päällä oleva lumi antaa vääränlaisen turvallisuudentunnetta. Kyllä siinäkin yhteiskunnalle kuluja tulee mikäli hiihtäjiä sieltä vedenvarasta pelastetaan.

  • Potemkin

    Anderssonille näyttää olevan kovin tärkeätä että kulissit ovat kunnossa.

    • Nimetön

      Niinhän se on meillä kaikilla – myös sinulla, vaikka et ehkä sitä myönnäkään.

Kommentointi ei ole käytössä.