Saksitut: Sote-juna höyryää raskaasti kohti hamaa tulevaisuutta

Vuosi 2019 on totta aivan pian. Mitä se tuo tullessaan, on vielä suurelta osin hämärän peitossa. Yksi asia on kuitenkin varma: sote-uudistusta ei ole vuoden alussa voimassa, vaikka niin piti olla alkuperäiskaavailuitten mukaan. Sote- ja maakuntauudistusta on siirretty jo useamman kerran. Vielä on kait voimassa vuoden 2021 alku, mutta siitäkin ollaan jo lipeämässä.

Koko paketin käsittely maan eduskunnassa on yhä levällään. Perustuslakivaliokunta käsittelee vielä osia lakiesityksistä ja sitten sote-valiokunta tekee tarvittavia muutoksia. Kun kaikki on valmista eduskunnan suureen saliin, ollaan ilmeisesti jo varsin pitkällä keväässä. Ollaanko valmiit edes ennen eduskunta- ja maakuntavaaleja, tuskin. Siis on hyvinkin mahdollista, että koko paketti siirtyy jälleen ja uusi vaalien jälkeinen hallitus ottaa ohjat käsiinsä, jos ote sittenkään pitää.

Kaikesta huolimatta sote-juna höyryää raskaasti kohti hamaa tulevaisuutta maakunnissa, jotka hallitus valjasti aikoja sitten virittämään uudistusta. Tuhannet ihmiset ovat tehneet urakalla töitä, jotta kaikki on valmista, kun uudistus tulee. Aikataulumuutokset tosin hämärtävät tilannetta, sillä maailma muuttuu. Saapa nähdä tuleeko uudistus ennen uutta Sastamalan uimahallia? Jää nähtäväksi.

Valtakunnassa ja Sastamalassa ollaan huolissaan nuorten pakenemisesta paremmille maille. Eurooppa ja suurempikin maailma houkuttaa. Niin on tehnyt aina, mutta nykyisin kaikki on helpompaa. Sastamalan harmina on, että nuoret lähtevät jatko-opintoihin muualle, ja usein sinne myös jäävät. Näin, vaikka esimerkiksi joidenkin alojen insinööreistä on pulaa. Tähän etsitään keinoja syventämällä yhä Sastamalan koulujen ja yritysten yhteistyötä. Yksi keino on myös se, johon kaupunki on paneutunut, eli viihtyisyyden parantaminen ja hienojen asuinpaikkojen kaavoittaminen. Ja Yrityspuisto Sykkeeseen on ladattu paljon odotuksia. Niiden suo toteutuvan lähivuosina.

Poimintoja

  • Nimetön

    Jos Sote aiheuttaa yksityisen puolen terveydenhoidolle päänsärkyä, niin menkää vastaanotolle julkisellepuolelle.

    • Nimetön

      missä tehdään esim sydänleikkauksia yksityisellä puolen tai sydämen- ja keuhkonsiirtoja yksityisellä? Tahtoo tietää faktaa?

  • Helvetin verenimijät

    Sote soppa on saanut alkunsa siitä kun julkisen puolen ahneille lekureille ei riitä mikään ja ne yrittää hallita myös yksityistä puolta .

    • Nimetön

      Eiköhän soppa ole hallituksen luoma maakuntauudistuskoplauksineen. Tärkeintä on ollut hallinto, toissijaista lääkäripalvelut.

    • Nimetön

      Ja kaiken lisäksi yhteiskunta on kouluttanut ilman yliopiston lukukausimaksuja lääkärit, aina vain ahneemmiksi. Ja joita ei saa vastuuseen millään, esimerkkinä Tampereen lääkäri, joka ei saanut syytettä kuolemantuottamuksesta, vaikkei noudattanut samanlaista suojavaatetusta kuin muu leikkaussalihenkilökunta.

  • Nimetön

    Mikä on 01:09 sinun mallisi Sote hallintoon?
    Mikä on vaihtoehto maakuntamalliin?

  • Nimetön

    Vaikka Sote-juna ei löydä pääteasemaa, niin muuten yhteiskunta hellii kansalaisia. Suurin osa porukoista saavat enemmän yhteiskunnalta palveluja, mitä maksavat veroja. Vaikka mukaan lasketaan myös arvonlisävero. Melkoinen saavutus ja menestystarina yhteiskunnalta – valtiolta!

    • Nimetön

      kuka saa, kuka ei ! eivät ainakaan ne jotka yrittävät sinnitellä, ei lue Kela heille aiheutuvia kustannuksia yhtikäs miksikään, vika on lainlaatijoiden, kenenkäs muun !

    • Nimetön

      Näistä tutkimuksista unohdetaan tahallaan kaikki tasaverot, joita jokainen maksaa samalla prosentilla, eli arvonlisävero, polttoainevero, sähkövero yms. Koska kaikkien on pakko syödä ja useimpien myös käyttää sähköä, pienituloiset maksavat merkittävästi suuremman osuuden tuloistaan tasaveroihin. On eri asia maksaa ruoan alvia satanen kuussa tonnin nettopalkasta kuin kolmen tonnin palkasta. Progressiivinen verotus luotiin tasaamaan ihmisten elinmahdollisuuksia, tarkoitus oli, että ne maksavat enemmän valtion menoista, joilla on paremmat tulot, jolloin köyhien kuorma kevenisi, eivätkä kaikki tulot menisi ruokaan ja terveydenhoitoon.
      Ihminen syntyy palveluiden kustannusten kannalta nettosaajana, siirtyy koulutettuna työelämään nettomaksajaksi, saattaa saada muutaman nettosaajalapsen, joiden palvelut virheellisesti lasketaan vanhempien eduksi ja lopulta ihminen kuolee nettosaajana. Hän ei ole koko elämäänsä nettomaksaja tai -saaja.
      Porvarihallituksien harrastama tasaverojen ja käyttömaksujen korotus kuristaa eniten köyhiä. Tällaiset tutkimukset eri yhteiskuntaluokkien saamista palveluista suhteessa maksamiinsa veroihin on tietoista mielipidevaikuttamista, jotta köyhimpien asemaa voitaisiin edelleen heikentää tulojentasausta, verotuksen progressioita vähentämällä ja tasaverotusta lisäämällä. Porvarit ajavat vain hyyvätuloisten etua. Heille halutaan lisää rahaa ja vähemmän kuluja.
      Hiljattain julkaistiin huoli syntyvyyden romahtamisesta ja sitä ennen keskusteltiin vanhusten heikentyneestä hoidosta. Nyt julkaistu tutkimus on tarkoitettu vaimentamaan näitä keskusteluita ja saattamaan kansalaisia syyttelemään toisiaan porvarihallituksen sijaan. Somessa ja kommenttipalstoilla meuhkaavaan ajattelurajoitteiseen massaan tämä uppoaakin, heille kun kaikki riidan sytyke on tervetullutta.

      • Nimetön

        Sekin on huomioitava miten lapsilisiä on heikennetty. Porvarihallitus on vienyt ostovoiman. Lapsilisiä täytyisi korottaa yli 20 eurolla kuukaudessa, että ostovoima olisi sama, mitä ennen porvarihallitusta. Siivottavaa piisaa seuraavalla hallituksella. No, sitä johdetaan järjellä. Ei oikeiston ideologialla!

      • Nimetön

        Lapsilisien rahoittaminen velkarahalla on sitä lapsilta lainaamista pahimmillaan.
        Populisteilta tämäkin olisi rahan pankkiin laittamista.

      • Nimetön

        14:14 Kyllä nykyhallitus ryöväs lapsilta ja nuorilta säälimättömästi koulutusleikkauksilla. Siinä vietiin tulevaisuus monelta nuorelta. Lapsilisien ostoivoimasta huolehtiminen on kansalaisvelvollisuus. Se vasta on populismia, riekkua lainarahalla rälläämisestä. Muutenkin lapsiperheet ovat taloudellisesti tiukoilla.

      • Nimetön

        ja on tosiaan eri asia maksaa veroa suhteessa enemmän työttömyysturvasta, sairauspäivärähasta, plus normaaliin asumiseen, veteen ja sähköön sekä vakuutuksiin sisältyvät verot tai veronluonteiset maksut, tämä syrjäyttää monet yksinelävät ihmiset köyhyyteen

      • Nimetön

        Varsin hyvin säästöä kertyy lapsilisistä, kun pitää ne kaikki lasten tilillä.

  • Nimetön

    Tänään on viattomien lasten päivä, mutta Suomessa mestattavaksi halutaan heittää äänestäjä. Kummasti valtamedia ja tietyt tutkimukset rummuttavat, että talous alkaa sakkaan reippaasti. Tällä halutaan vaikuttaa, että äänestäjät takertuisivat, nyt vallassaoleviin. Kepun kuristusotteessa rimpuileva Etla, ilmoitti viimeksi synkkiä rätinkejä. Ottaako nykyhallitus myös tästä kunnian itselleen, kun talous ”syöksyy”? Vai meneekö kansainvälisen suhdanteen piikkiin. Veikkaan jälkimmäistä.

  • Nimetön

    Lapsilisät on tarkoitettu käyttämään lasten menoihin huomioonottaen kasvuikä jne.ja opintotuet on tarkoitettu opiskelijan menoihin asunto, ruoka, opiskeluaikana, niitäkään ei ole tarkoitettu nostettavaksi sijoittamiseen

  • Nimetön

    19:32 Tuo on harhakäsitys. On aivan sama laittaako lapsilisät säästöön, tai repiikö saman summan omasta rahapussista lapsen tilille. Perheen kulutus kuukaudessa kokonaisuudessaan ei heilahda suuntaan eikä toiseen. Eihän se lapsilisä riitä alkuunkaan mitä kuukaudessa on menoja lasta kohden.

    • Nimetön

      Eipä ole tullut mieleenkään kuluttaa lapsilisiä, kyllä palkkatuloilla ainakin kolmilapsisen perheen kanssa tulee hyvin toimeen.
      Säästämistä on hyvä opettaa lapsille jo pienestä pitäen.

      • Nimetön

        Lapsilisät pitäisi poistaa niiltä, jotka eivät tuota rahaa tarvitse lapsen elättämiseen ja kasvattamiseen. Ei niitä ole tarkoitus säästää tai sijoittaa saadakseen lapsensa parempaan lähtöasemaan opiskeluikäisenä. Sellainen on eriarvoisuutta lisäävää, mikä on räikeästi vastoin lapsilisän perimmäistä tarkoitusta, lasten tasa-arvoista mahdollisuutta kasvaa ja kehittyä aikuiseksi.

      • Nimetön

        Kyllä kaikki vanhemmat käyttävät lapsilisän suuruisen summan lapseen kuukaudessa. Toisarvoista on meneekö siihen lapsilisä vai palkasta. Jokatapauksessa hyvinansaitsevat säästävät lapsilleen niin halutessaan. Ja lapsilisä kuuluu kaikille lapsille.

    • Nimetön

      ne laittaa säästöön, joilla muutenkin on hynää sen verran, ettei olisi perusteltua edes maksaa heille,
      tutustu lapsilisien historiaan, ja lopeta harhakäsityksistä syyttely

      • Nimetön

        13:57 Lapsilisät tehtiin siksi, että tasataan kuluja lapsettomien ja lapsiperheiden välillä. Ei köyhien ja rikkaidenvälillä. Siksi ne maksetaan kaikille lapsiperheille. Jos lapsilisät poistettaisiin hyvätuloisilta, silloin myös kysyttäisiin, miksi maksamme veroja niin paljon?

      • Nimetön

        Juuri näin. Verotus on Suomessa niin epäoikeudenmukainen kuin voi olla. Kourallinen hyvätuloisia ihmisiä maksaa lähes kaikki verot.
        Asiassa on menty niin pitkälle, että osaajat lähtevät ulkomaille töihin, tarvittavia osaajia ei saada ulkomailta Suomeen ja Suomessa uurastavia hyvätuloisia ei kiinnosta urakehitys, kun merkittävää rahallista vastinetta ei siitä saa ylisuurten verojen takia.
        Päättäjien pitää puuttua pikaisesti tähän epäkohtaan.

  • Nimetön

    Se on melkoisen suuri summa euroja mitä on jo käytetty Sote-junan kolkkeeseen. Monia satoja miljoonia ja vielä ei varsinaisessa päätöksenteossa ole päästy puheitapitemmälle. Kansa katsoo ihmeissään tuollaista vatulointia. Pääministeri Sipilän omaa ilmaisua lainatakseni – vatulointia. Niin se maailma on erilainen, kun sitä aikaisemmin on katsellut yritysjohtajana. Suuri laiva ei käänny samoin, mitä ”luotsivene”.

  • Nimetön

    Oikeastaan Sote voitaisiin tehdä koko EU:ssa, latomalla euroja tiskiin jokaiselle jäsenmaille riittävästi. Setelipainot toimintaan ja rahaa riittävästi valtioille. Terveydenhoit, koulutus ja sosiaalitoimi voitaisiin hoitaa siten. Mihin perustuu ajatus, että kyseiset rahat pitää kerätä verotuksella? Silloin jäisi enemmän seteleitä käytettäväksi muualla, joka voimistaisi yksityistä yritystoimintaa. Jos olen väärässä niin selittäkää, miltä osin. Valtioiden budjettiin pitää ottaa täysin uudenlainen ajattelu. Miksi pitää yllä keinotekoista köyhyyttä ja kurjuutta, kun sen voi poistaa rahalla?

Kommentointi ei ole käytössä.