Valtaosa uimahallikyselyyn vastanneista työikäisiä – ”Tärkeä signaali päättäjille”

Kuvituskuva. Puheissa Sastamalan uimahallista on uumoiltu suurempaa kuin Huittisissa mutta pienempää kuin Nokialla.

Viikko sitten päättyneeseen Sastamalan uimahallikyselyyn tuli reilut 2000 vastausta. Kyselyyn vastanneista 76 prosenttia oli työikäisiä.

Kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi näkee työikäisten aktiivisuuden kyselyn tiimoilta signaalina, joka olisi tärkeää huomioida päätöksenteossa.

”Mielestäni työikäisten uimahallia kohtaan osoittama kiinnostus kertoo siitä, että myös siinä väestöryhmässä uimahallille on selvästi tarvetta”, Toukoniemi sanoo.

Hän muistuttaa, että Sastamalasta muuttaa pois parisataa ihmistä vuosittain. Suurinta muuttotappio on 24 – 35 -vuotiaiden ryhmässä.

”Kyselyn perusteella vanhemmat haluaisivat viettää uimahallissa aikaa jälkikasvunsa kanssa. Muissakin yhteyksissä on tullut useasti esille, että perheet kaipaavat Sastamalaan lisää yhteisiä ajanviettomahdollisuuksia. Eikö näitä toiveita kannattaisi kuulla?”

Sauna ja kuntoallas tärkeimmät

Sport Venue Oy:n toteuttamassa kyselyssä uimahallin tärkeimmiksi toiminnoiksi nousivat sauna ja kuntoallas, toiseksi tärkeimmiksi lastenallas, poreallas ja terapia-allas. Kolmanneksi eniten uimahalliin toivottiin kahviota, hyppymahdollisuuksia ja kuntosalia.

Koululaisille hyppytorni on tärkeä, eläkeläisiä kiinnostaa uinnin lisäksi vesijuoksu.

Uimahallin hankesuunnitelman osana toteutetun kuntalaiskyselyn tarkoituksena on helpottaa valtuuston päätöksentekoa.

Uimahalliasiaa käsitellään päättäjien toimesta seuraavaksi valtuustoseminaarissa 14. tammikuuta. Käsittelyssä ovat hallin toiminnot ja kiinteistön koko. Seminaarissa valtuutetuille esitellään uimahallin rahoitusta, toimintoja, tilaratkaisuja ja mahdollisia oheispalveluita.

”Meillä on hintalaput eri toiminnoille. Sport Venue on tehnyt hyvää työtä. Emme halua jättää jossiteltavaa, vaan valtuutetuille esitellään kustannusarvio eri vaihtoehdoista. ”

Uimahallin hintalapuksi on arveltu noin 10 miljoonaa euroa. Toukoniemi toteaa, että siihen voi lisätä tai vähentää miljoonan riippuen siitä, halutaanko halliin esimerkiksi hyppy- ja terapia-allas.

Pysäköinti ei ole pieni asia

Huhtikuussa pidettävässä toisessa valtuustoseminaarissa päätetään mahdollisesti uimahallin sijainnista.

Toukoniemi toteaa, että tonttipäätökseen vaikuttavat olennaisesti saavutettavuus sekä parkkipaikkojen tarve. Hän arvioi, että uimahallin pysäköintialue vaatii noin kaksi kertaa Vammalan toriparkin kokoisen alueen.

”Pysäköinti ei ole mikään pieni asia tässä kokonaisuudessa. Se vaikuttaa olennaisesti kävijämääriin.”

Toukoniemi kertoo esimerkin. Kun uimahallin parkkipaikka oli rakennustöiden vuoksi poissa käytöstä Kangasalla, väheni uimahallikäyntien määrä siellä 10 prosenttia.

”Uimahallin sijainti on järkevää ratkaista keväällä, kun keskustan kehittämiseen on saatu selvemmät sävelet arkkitehtikilpailun myötä. Samalla ratkotaan keskustan pysäköintiasiat kuntoon.”

Sastamalan kaupunginvaltuustolta odotetaan päätöstä uimahallin rakentamisesta vuoden 2019 aikana.

 • avatar Nimetön

  tuo kysely oli laadittu siten, ettei siihen voinut vastata muuta kuin uimahallimyönteisellä tavalla, jos halusi, ei mielipiteensä sanoa ,piti käyttää hoksottimia

  • avatar Nimetön

   Kysely oli tarkoitettu selvittämään, että minkälainen halli Sastamalaan pitäisi rakentaa.
   Miksi siis olisi pitänyt olla vaihtoehto vastarannankiiskeille, kun sitä ei kysytty?

 • avatar Karkkulainen

  Nuoriso ei ehkä vastannut mutta jos lapsia ja nuoria halutaan halliin torkkatin sijaan, niin 3m hyppytorni ja metrin ponnu on kyllä tärkeitä.

 • avatar Nimetön

  Käsittämätöntä jos hallia edes ajatellaan niin ettei siellä olisi terapia-allasta!

 • avatar Nimetön

  Tärkee muista,että toi uimahalli olis rentoutus paikka,porealtaat ym ei see muuten kävijamäära nosta ja lapsille tekemistä.Ei usko että uusi halli vois olla pakosta tehty uimapaikka vaankirkonummessa on hyvä esimerkki ei mita valtavaa parkkipaikka.

 • avatar Nimetön

  Oletko käynyt Keikyän “uimahallissa”.
  Pieni on nykyajan halliksi.

 • avatar Nimetön

  Sastamalan piti rakentaa uimahalli. Sitten huomattiin että vesi on niin kallista. Päätettiin olla rakentamatta.

 • avatar Nimetön

  Eihän nyt uimahallia tarvita. Mutta Valepalle tarvitaan ehdottomasti palloiluhalli varilaan!

  • avatar Salipänri kaveri

   Ei ole Valepalle Varilan hallia. Mietis uusiksi ennenkuin kirjoitat paskaa. Eikä taida olla vielä rakentamispäätöstä.

 • avatar Äly hoi

  Ei kukaan muuta uimahallin takia Vammalaan tai sen puuttumisen takia pois.Työpaikkoja tarvitaan ja positiivisia päätöksiä.Kiikan halli lopetettiin poliittisin perustein. Siellä oli kolme työntekijää ja yksi oireili mutta syytä ei selvitetty ja lopettamis päätös kävi todella nopeasti.
  Kouluissa on ongelmia mutta hyvin tuntuu kelpaavan. Koulut ensin kuntoon ja päiväkodit.
  Sastamalassa asuu myös ihmisiä maaseudulla tiet on surkeassa kunnossa Mouhivärveltä ,Suodenniemeltä tai Häijäästa on järkevämpää käydä Nokialla uimassa. Keikyästä voi käydä Huittisissa missä on ajanmukainen uimahalli.

  • avatar Jaajuu

   Pitää muistaa että lipputuloilla katetaan uimahallin kustannukset ja käyttökulut eikä verotusta nostamalla koska on väärin maksattaa hallia ihmisillä jotka eivät käytä uimahallia.

   • avatar Nimetön

    Siis jos en tarvitse muitakaan kunnallisia palveluja kuten terveyskeskusta, kouluja, lastenhoitoa tai kirjastoa, niin minun ei pidä niistä veroja maksaman. Kuningasidea sinulta Jaajuu!

   • avatar Jaajuu

    Terveyskeskus ,koulut yms on vähän eriasia kuin uimahalli. Nimettömällä tiedoksi. Uimahalli on ylellisyys jota ilman tulee toimeen sitä paitsi voi mennä Nokialle ja samalla ruoka ostoksille koska siellä on paljon halvempaa kuin Vammalassa sitten voi mennä vielä Tampereelle elokuviin ja ravintolaan syömään. Koska siellä on tarjontaa ja halvempaa.

   • avatar Nimetön

    kuka maksaa, oletetaan, että jos uimahalli rakennettaisiin, eikä sillä käyttöä olisi ? menkää vaan lähistöllä sijaitseviin uimahalleihin, ei tuo matka ole mitään, määrätäänhän myös sairaat ihmiset kulkemaan Taysin pääpaikalle saakka !

 • avatar Nimetön

  Minkä kokonen hiilijalanjälki tulee olemaan uimahallin rakentamisessa ja ylläpidossa ?

 • avatar Nimetön

  Ei tuo teidän uimahallinne jaksa enää edes naurattaa täällä naapurikunnassakaan.

 • avatar Uimari

  Huittisissa hyvä ajanmukainen halli. Samalla hoituu kauppa-asiat naapuri kunnassa 2 krt/viikko.

 • avatar Nimetön

  niin mitkä ne tulokset tässä paskahalli kyselyssä sitten olivat,,,,,,,,,,,minä kun en ainakaan tunne ketään joka katettua lätäkköä kaipais

  • avatar Nimetön

   Enpä todellakaan julkisesti kehuisi tuollaisella tuttavapiirillä.

 • avatar Nimetön

  Minä taas tunnen monia,jotka käyvät muualla ja suunnittelevat muuttoa lähikuntiin.

 • avatar Nimetön

  Keikyän halli yhtä vanha kun Kiikka joten todennäköisesti laitettava kiinni 1-2 vuoden sisällä.Taitaa jo särkee valvojien päitä…

 • avatar Nimetön

  Mitähän uutta tälle kylälle sitten halutaan.
  Olen jo aikaisemmin ehdottanut valitusareenaa.
  Sinne saisi mennä oikein kunnolla valittamaan ja oleen negatiivinen kaikkeen, positiivinen ajattelu siellä kielletty.

  • avatar Nimetön

   Aivan samaa mieltä. Mutta jospä tämä foorumi riittäisi siihen, en oikein jaksa uskoa että niitä ruikuttajia paljon sen nempää olisi. Vai onko kuitenkin, näin hienossa kaupungissa?

 • avatar Nimetön

  Nokia hyvä asua,on uimahallit ja päiväkodit tulkaa sinne..Tampere lähellä joten siellä lisää.Satosen sumpit maanantaisin kauppahallissa.

 • avatar Liki 70 v

  Olen pärjännyt tähän asti ilman uimahallia, oletan jatkossakin pärjääväni. Joten en käytä enkä maksa! Paljon muuta parannettavaa todella löytyisi, sellaisia jokapäiväisiä asioita joista me kaikki hyötyisimme.

  • avatar Nimetön

   13:54 Monet maksavat verotuksen kautta myös joukkoliikenteestä vaikka eivät niitä käyttäisi koskaan. Samoin jäähallista vaikka eivät edes vilkaise hallinsuuntaan. Ei se, että itse ei tarvitse jotain palvelua tarkoita sitä, ettei sillä olisi yleishyödyllistä tarkoitusta. Elämä on muutakin, kuin minä itte!

  • avatar Nimetön

   Olen tähän asti pärjännyt ilman gynegologia. En usko semmoista tarvitsevani koko loppuelämäni aikana.
   Minä en maksa gynegologien koulutusta yliopistoissa. Koulutus lopetettava heti. Samoin terkkarin kurkkaajat heti irtisanottava. Täysin turhia virkoja!!

 • avatar Nimetön

  Sastamala on näivettyvä kaupunki. Pikkukylät ajetaan alas palvelut huononee ,tiet rapistuu koulut loppuu,kaupat loppuu vanhainkodit loppuu kannattaa muuttaa muualle.

  • avatar Nimetön

   Joo, kannattaa muuttaa pois täältä, kun kaikki on täällä aina niin huonosti.
   Esim. Helsinkiin vuokrat siellä 1000 euroa yms. kulut, että ei se ole köyhän kaupunki.

  • avatar Nimetön

   Kiitos näistä positiivisuuden sanoista. Suurin osa noista luettelemistasi pätee lähes kaikkialle Suomeen.
   Tee palvelus ja muuta ulkomaille.

 • avatar Nimetön

  Voitaasiinko jo nyt aloittaa kohdennettu markkinointi niihin kaupunkeihin joista oletetaan tulevan muuttajia Vammalaan uimahallin valmistuttua.

 • avatar Nimetön

  On sitä ylellisyyksiä muitakin kuin uimahalli jos listaamaan ruvetaan. Että antakaa nyt jo olla. Päällystetyt kadutkin on ihan ylellisyyttä ilman tullaan toimeen tänkin kaupungin kylissä. Katuvalot on kans ylellisyyttä pois vaan nekin täältä keskustasta verorahoja tuhlaamasta. Pimeessä ne tuolla Mouhijärven takamaillakin tulee toimeen.
  Kouluja ei kuntoon saada ikänä kaikkia, jos yksi uusi tehdään niin toista jo on pakko suunnitella. Samaten Sinä liki 70 vuotias joka olet pärjännyt ilman uimahallia onneks olkoon ja hyvää jatkoa vaan toisen mokoman verran.
  Minä mielelläni kävisin edelleen uimahallissa täällä Tyrväälläkin, kun olen siihen entisessä kotikaupungissani tottunut. Täällä on kyllä kaunista ja palvelutkin pelaa samaten mukavia ihmisiä, vaan miksi tuollainen perusasia on vaiheessa 50 vuotta?

 • avatar Artsi

  No pääseehän täällä uimaan Keikyässä on hyvä halli ja tämä Keikyä on osa Sastamalaa.
  Annan vaikka lipun nuiin pääset testaamaan uintia

 • avatar EI Vammalasta

  Säälittävät Vammalalaiset voisi miettiä muutakin kuin jotain typerää uimahallia

 • avatar Uimaseuran narut

  Menkää ihimiset saunaan, se om paljo kommeempaa ku uimahallin rasvaliemesä muhiminen.

 • avatar Yli 80v

  Ei uimahalliin saunaa,suihku piisaa mielummin sisälle!Olen 81v vähään tyytyväinen.

 • avatar Nimetön

  Miksei muualla noita uimahalleja pureta ,kun täällä ainoo oikee tapa Suomessa!Huittisissakin purettiin melkein maantasalle,ja uutta päälle.

 • avatar Nimetön

  Jos käytettäis uimahallirahat vesi ja viemäri hommiin. Uikaa kesällä!

  • avatar Kaikissa

   fiksusti asioitaan hoitavissa kaupungeissa on nykyaikaiset vaatimukset täyttävää kunnallinen uimahalli! Uusi, uudehko tai peruskorjattu vanhempi halli. Uimahalli määritellään siten että sen uintiradat pitää olla 25 m pituiset, ei 16.5, ja että halli sijaitsee kuntakeskuksessa. Vammala on Sastamalan kaupungin kuntakeskus. Vesi- ja viemäri hommat kaupungissa hoidetaan muun rahoituksen kautta, ei uuden uimahalli rakentamiskustannuksien kanssa samasta? Tuo on jonkun uimataidottoman pelkkää asiatonta trollausta aiheesta, kun vaatii kuntalaisilta että uikaa kesällä? Häpeäisi itseään!

 • avatar Mr. Olive

  Lakakkaa valittamasta te, jotka SAATTE asua täällä, Sastamalassa! Jos ei suurempia murheita nyt ole, kuin uiminen, niin vastaan (jonkin verran muuallakin asuneena): Uikaa talvikausina niissä Kiikan ja Keikyän halleissa ja Nokian kylpylässä. Kesäaikaan ei pitäisi löytyä ongelmia; vesistöä piisaa, vieläpä Suomen mittakaavassa ylellisesti (ks. kartta). Lukuisilla Etelä-Suomen paikkakunnilla asuneena sanon, että kohdallani missään muualla en ole kohdannut näin ystävällistä palvelua ja mukavia vastaantulijoita,” “kadunkulkijoita” kuin juuri täällä, Sastamalassa!. Kun asiat harmittavat, mieti, olisiko painopiste jossakin muussa, kuin ympäristössä? Tämän kauniimpaa ympäristöä, peruspalvejuja ja mukavampia ihmisiä kun vain et hevillä muualta suomenmaasta löydä.

 • avatar Kehityksen jarruille

  Olisihan se kauhee jos tätäkin kuntaa kehitettäisiin ja jotain uutta saataisiin. Muualta tänne tulleena ei voi kun ihmetellä tätä muutoshaluttomuutta. Kyllä tämä kylä kuolee jos ei oikeasti paikkaa tehdä houkuttelevammaksi ja asenneilmapiiri muutu. En ymmärrä ajatusta joka pyöriin “näin on aina ollut, ei mitään saa muuttaan”. Se mitä aina on ollut, ei välttämättä ole paras mahdollinen mitä voisi olla. Hiukan soisi avarakatseisuutta ja halukkuutta hypätä pois pienestä laatikosta. Mitä jos uusi olisikin parempaa kuin entinen? Olisiko se niin kamalaa?

 • avatar Mr. Olive

  Mitä uutta kehitystä ehdotat? Mikä entinen asenneilmapiiri? Arvosteleminen on aina helppoa, mutta vastaaminen lienee vaikeampaa…

 • avatar Äiti

  Maksan veroni ja toivon teille valittajat ja kehujat oikein mukavaa uutta vuotta. Uikaa tai olkaa uimatta, mutta sovussa.

 • avatar Nimetön

  ja ny loppu valitus hetoroille ihan normi uimahalli . pääätäjille luksusta ja yläjuoksun mökkeiliä voi otaa kuoropojta paavin luvalla “saunoon”

 • avatar Nimetön

  Tehdääs koulu välillä! Hyvää uuttavuotta kaikille kirjoittajille.

 • avatar Nimetön

  Kannattaisiko murehtia veroprosentin nousupaineista? Ei olis oikein varaa enää nostella tai ihmiset lähtee nosteleen koko kylästä.

 • avatar Nimetön

  Muutama kuukausi on kulunut aikaa siitä, kun kaupunginvaltuusto järjesti varat yhden koulupsykologin palkkaamiseksi koulutoimeen. Useammalle olisi tarvetta, mutta ei ole rahaa . Ja kyse on siis kymppitonneista, ei sadoistatuhansista tai miljoonista. Mistä siis löytyy ne runsaat kymmenen miljoonaa rakentamiseen plus muutama satatuhatta vuodessa ylläpitoon?

  • avatar Nimetön

   Koulupsykologien tarve tulee lisääntymään Suomessa joka kaupungissa/kunnassa niin kauan kun lasten hoitamiseen kotona vähintään 3-5v asti ei tule velvoitetta. Pikku-Sannin varhaiskasvatusjututhan ovat ihan hanurista.

 • avatar Asukas

  keskittäisimme tulevat tarpeet yhteen. Tarvitsemme Muistolan päiväkodille uudet tilat, samoin suurelle Muistolan koululle, kuten tarvitsemme myös uimahallin. Seinät ovat kalliita. Jospa keskittäisimme rakennuksen yhteen kompleksiin, niin säästäisimme kustannuksissa. Kaikki nämä tarvitsemme ja erikseen rakentaminen on kallista. En tiedä kuntakartasta, mutta mieleeni tuli uusi sykepuisto. Voisiko sen yhteyteen suunnitella tällaista palvelukeskusta? Siten voisi koulumetsänkin säästää. tätä ehdotan ja toivon.

 • avatar Nimetön

  ASVALTTI NÄLKÄLÄÄN!!
  Uimahalli senjälkeen!
  eli ei tarvita, jollet usko katso asuntojen hintakehitys?

 • avatar Jaajuu

  Vammalan sairaalasta leikkaukset siirrettiin Valkeakoskelle niin kaippa uimaankin voi mennä vähän pidemmälle. Riittää kun menee Nokialle.

 • avatar Nimetön

  Sport venuen järjestämä kysely ei täytä alkeellisimpiakaan tutkimuksen aineiston keräämis kriteereitä. Se, että vastaajista iso osa on työssäkävijöita, kertoo lähinnä siitä, että he ovat kaupassa käydessään vastanneet kysymyksiin, joissa ei oteta kantaa uimahallin rakentamiseen tai rakentamatta jättämiseen vaan annetaan ymmärtää kuin päätös olisi jo tehty.. Siis elleivät ole sen lisäksi jo vastanneet työpaikkansa koneella, kotikoneen lisäksi. On tieteellisesti todistettu, että tämäntapaisiin kyselyihin vastaavat ne, joilla on asiaan voimakas mielipide tai motiivi. Täten väite siitä, että ko tiedustelu edustaisi Sastamalaisten mielipidettä, ei kestä lähempää tarkastelua.

  • avatar Nimetön

   Ei kukaan ole sanonut, että mielipidekysely olisi rakentamispäätöksen takia. Se ei sitä ole – uskokaa jo lopultakin!
   Kysely on käyttäjäprofiilikysely. Eli, JOS uimahalli tehdään, niin kuinka sitä käyttäisit.
   Kuinka kysely olisi sinun mielestäsi pitänyt hoitaa, jos marketissa ei olisi saanut olla vastauspistettä? Postikortilla vai ovensuukyselyllä?
   Kysely oli riittävä, jos ymmärtää sen aiotun tarkoituksen. Ymmärtämiseen taas tarvitaan välineet, joita kaikilla ei tunnu olevan.

   • avatar Nimetön

    mutta sullapa on – kun niin sitä näytät kehaisevan!
    vai onkohan sittenkään?

   • avatar Nimetön

    Marketit joissa saattoi vastata, sijaitsevat Vammalassa. Sastamala on paljon muutakin kuin Vammala. Mitä mieltä ovat ne noin 23000 Sastamalalaista, jotka eivät vastanneet .

 • avatar Nimetön

  täysin samaa mieltä – ja mitähän maksoivat kyselyn toteuttajalle tästä humpuukista?

Kommentointi ei ole käytössä.