Kaverit, tunnelma ja henkilökunta vetävät 50-vuotiaaseen Pilveen

Matti Alakoski (vas.), Torsti Suhonen, Pasi Pajuranta, Tero Noukka ja Arto Rautakallio tutkivat Pilven vanhoja päiväkirjoja. Niissä on muun muassa annetut porttikiellot.

Vanha Uittoyhdistyksen talo Vammalan Marttilankadulla on palvellut viisikymmentä vuotta nuorten kohtaamispaikkana. Nuorisotalo Pilven avajaisbileet pidettiin 29. joulukuuta 1968. Samana päivä viisikymmentä vuotta myöhemmin juhlistettiin pyöreitä vuosia. Päivän ja illan aikana Pilvessä poikkesi sekä vanhoja että uusia nuoria.

Kahdeksankymmentäluvulla Pilven vakiovieraita olivat nyt viisikymppiset Matti Alakoski, Pasi Pajuranta ja Torsti Suhonen. He tulivat viime lauantaina muistelemaan menneitä kahvin ja kakun kanssa.

”Kyllä täällä tuli käytyä aina, kun paikka oli auki. Vakiokävijöitä olimme”, muistelee kolmikko.

Mukava paikka keskellä kylää houkutteli.

”Pelattiin ainakin biljardia ja kuunneltiin levyjä”, sanoo Pasi.

”Täällä tapasi aina kavereita. Se oli tärkeä juttu”, toteaa Torsti.

Pilvitoimikunta oli paikka, jossa sai miettiä erilaisia tapahtumia.

”Taisimme aikanaan olla siinä kaikki. Järjestettiin bileitä Seukulla ja käytiin tutustumassa nuorisotaloihin, ainakin Mouhijärven muistan. Ja maalattiin Teron vanhempien talo Suodenniemellä. Saatiin vähän rahaa toimikunnalle”, juttelee Matti.

”Täällä saa vain olla, jos niin haluaa”

Nykyisiä Pilven kävijöitä edustivat lauantaina yläasteikäiset Venla Mustalahti ja Ossi Telin. Molemmat ovat vakiokävijöitä.

”Menee joskus parikin viikkoa, että käyn aina, kun Pilvi on auki. Täällä tapaa kavereita ja saa isännältä ja emännältä hyviä neuvoja eri asioihin”, huomauttaa Venla.

Ossille Pilvi on myös erityisesti kavereitten takia tärkeä.

”Nytkin kävin syksyllä aina, kun mahdollista. Kun Ellivuori aukesi, niin käyn vähän vähemmän.”

Venlan mielestä Pilven henki on mahtava.

”Täällä saa vain olla, jos niin haluaa. Ei patisteta mihinkään.”

Auki vain joka kolmas lauantai

Nuorisotalo Pilven perustamista viisikymmentä vuotta sitten talon isäntänä 36 vuotta ja rapiat päälle ollut nuorisotyöntekijä Tero Noukka pitää hienona asiana.

”Voiko olla parempaa paikkaa, ja aivan keskellä kylää. Se oli edistyksellistä toimintaa. Pitää oikein selvittää, että onko Suomessa muita nuorisotaloja, jotka ovat toimineet yhtäjaksoisesti samalla paikkailla näin pitkään.”

Pilvi on nykyisin auki tiistaista perjantaihin ja joka kolmas lauantai.

”Se johtuu työvuorojärjestelyistä. Mutta sen verran vanhanaikainen olen, että nuorisotalon pitäisi olla auki aina iltaisin ja viikonloppuisin”, miettii Tero.

”Jaa joka kolmas lauantai auki. Sehän ei ole mistään kotoisin. Ja pitää sanoa, että kyllä tuolla Terolla on hyvät hermot, kun meitäkin kesti silloin joskus”, muistuttaa Pasi.

Lue koko juttu huomenna torstaina 3.1. ilmestyvästä Alueviestistä.

Venla Mustalahti ja Ossi Telin ovat nykyisin Pilven vakiokävijöitä.
  • Nimetön

    Kaupungin virallinen selitys Pilven nimestä on niin absurdi, että myötähävettää niin paljon, että muutan pois täältä.

Kommentointi ei ole käytössä.