Koululaisilta kehuja Vinttiklubille – “Täällä on aina kivaa”

Helvi, Noora, Emmi ja Peppi viihtyvät kirjastossa ja Vinttikubilla. Ennen joululomaa he tekivät myös salapoliisitaitoja vaativan rastitehtävän. Kirjastonjohtaja Sari Sillanpää tarkisti suorituksen.

Muistolan koulussa viidettä luokkaa käyvä tyttöporukka kutsui toimittajan käymään Vintillä, eli Sastamalan pääkirjaston yläkertaan räätälöidyssä kaupunkilaisten yhteisessä olohuoneessa. Kerran viikossa, iltapäivällä se on tarjonnut heille puitteet sekä vapaamuotoiseen että ohjattuun tekemiseen.

”Täällä on aina kivaa. Meidän ikäisille ei ole koulun jälkeen hirveästi mitään tekemistä.  On hienoa kun on joku paikka, johon saa tulla viettämään aikaa kavereiden kanssa”, kertoo Noora Petäjistö.

”Kuulin kavereilta, että tänne kannattaa tulla. Täällä tulee tehtyä erilaisia juttuja kuin kotona, ja välillä nauretaan aika paljon”, sanoo Helvi Toivola.

Mitä Vintillä sitten tapahtuu?

”Ollaan tehty sketsivideo, keksitty tarinoita ja lauluja, soitettu pianoa ja askarreltu”, kertoo Noora.

”Aikuisen kanssa voi täällä vaikka koota tosi isoa palapeliä tai pelata laivanupotusta”, tietää Emmi Rämä.

Helvi, Noora ja Emmi askartelivat Vinttiklubilla paperikranssin.

Läsnäoloa ja harrastustoimintaa

Kirjastonjohtaja Sari Sillanpää muistuttaa, että kirjasto on ollut perinteisesti iltapäivien ilo ja turvapaikka monille lapsille, kun vanhemmat ovat olleet töissä.

”Kirjastoista löytyy lukemisen lisäksi aina myös aikuisia, jotka pelkällä läsnäolollaan tekevät oleskelusta turvallista. Monet aikuiset muistelevatkin lämmöllä lapsuutensa kirjastoa ja kirjaston tätejä.”

Sillanpää toteaa, että myös lainsäädäntö ohjaa kirjastoja kehittämään toimintaansa yhteisöllisempään suuntaan. Vintillä aikuinen ei tuputa seuraansa, mutta koko ajan kuulolla ja lasten käytettävissä.

Sastamalan perhepalvelukoordinaattori Pirita Rantanen on ollut myös ideoimassa toimintaa ja paikanpäällä lasten seurana.

Rantasen mukaan Vintin koululaisille suunnattu iltapäivä käy harrastuksesta siinä missä moni muukin. Kaiken harrastamisen ei tarvitse olla niin tavoitteellista.

”Perhepalveluilla ja kirjastolla on yhteinen intressi: haluamme tarjota lapsille yhteisöllistä ja mukavaa tekemistä.”

Rantanen näkee nuorisopalveluiden ja Vintin täydentävän hyvin toisiaan. Käyttäjiä ja tarvetta on molemmille.

Vinttiklubi maanantaisin 

Vuoden vaihteen jälkeen Vintin toiminta jatkuu jälleen ensi viikolla. Vinttiklubin ajankohta vaihtuu tiistaista maanantaille. Silloin 3 – 6 -luokkalaisille lapsille ja nuorille on tarjolla tekemistä sekä mehua ja pientä välipalaa kello 12 – 16 välisenä aikana.

”Vinttiin ovat toki tuolloin tervetulleita muutkin kuin koululaiset. Voi vaikka napata alakerrasta kirjan tai lehden mukaansa ja mennä Vinttiin nauttimaan lukuhetkestä kahvikupposen kera”, Rantanen toteaa.

  • avatar Nimetön

    Koskas meille vanhuksille järjestetään jotain vinttikivaa. Moni kaipaa juttuseuraa ja potee yksinäisyyttä. Vintillä voisi vaikka virkistää muistia tarinavintin tavalla.

    • avatar Me vanhukset

      voimme löytää juttuseuraa kirjastosta aivan ilman järjestettyjä tilaisuuksia! Itse jään joskus kirjastoreissuilla aivan suustani kiinni, kirjan ystäviä yhdistää usein moni muukin asia!

Kommentointi ei ole käytössä.