Katso kuvat väistötiloista – “Näyttää oikealta koululta”

“Täällähän näyttää hyvältä”, tuumi rehtori Päivi Vuori.

”Yllättävän siistiä, hyvältä näyttää”, tuumaa Äetsän koulun rehtori Päivi Vuori, kun hän katsoo ympärilleen uudessa siirtokoulurakennuksessa.

Perustukset väistötiloihin rakennettiin loppuvuodesta. Kaksiosaisen viipalerakennuksen elementit saapuvat tamperelaisen Parmaco Oy:n toimesta tontille kolmessa erässä, tammikuun 4. , 8. ja 10. päivä.

Paljon on vielä tehtävää ennen kuin oppilaat ja opettajat ottavat yhteensä noin 1120 neliön tilat omakseen. Rehtori Päivi Vuori kertoo, että työskentely väistötiloissa alkaa talviloman jälkeen, viikolla 10.

”Lähipäivinä asennetaan ulkoportaat ja luiskat, elementtien väliset saumat tiivistetään ja tehdään sähkö-, putki ja ilmanvaihtotöitä”, luettelee tilakeskuksen kiinteistönhoitaja Hannu Mäkipää.

Erityisopetuksen tilojen välillä on kulkuyhteys. Rehtori kuvasi luokkatiloja, jotta voisi heti tuoreeltaan esitellä niitä kollegoilleen.

Vuori ja Mäkipää ovat seuranneet väistötilojen saapumista ja asentamista suurella mielenkiinnolla. ”Onhan se ihmeellistä, miten näin lyhyesssä ajassa on mahdollista saada ihan oikealta koululta näyttävät rakennukset kasaan.”

Nykyisestä koulusta opetuskäyttöön jäävät liikuntasali ja pukuhuoneet sekä hallintorakennus luokkineen. Tekniset työn tilat sijaitsevat vielä erillisessä rakennuksessa. Opettajanhuone pysyy vanhassa koulussa.

”Uusin tiloihin totuttelussa voi mennä hetki, ja toki pientä viilattavaa kouluarjen käytännöissä voi ilmetä, mutta uskon että kaikki sujuu. Toki opetustilat ovat hajallaan tontilla, mutta joillakin opettajilla matka opettajanhuoneeseen voi jopa lyhentyä”, Vuori naurahtaa.

Ruokalaan mahtuu kerralla 70 ruokailijaa. Hannu on kuvassa “kabinetissa”, jossa voi pitää vaikka kokouksia. Päivi on menossa keittiöön.

Onko Kiikassa uuden koulun paikka?

Vaikka rakennuksesta toiseen siirtymisessä on melkoinen urakka, on rehtori Päivi Vuori tyytyväinen siihen, että siirtokoulu saatiin samalle tontille.

Eri puolilta koulua paikallistetut kosteus- ja mikrobivaurioiden akuutit korjaustarpeet vaatisivat kaupungilta noin 2,8 miljoonaa euroa. Siirtokoulun käyttöikä on noin 5 – 7 vuotta. Likimain samassa aikahaarukassa pitäisi toteuttaa koulun perusteellinen korjaus, jos kiinteistö halutaan koulukäytössä pitää. Remontin hintalapulla, noin seitsemällä miljoonalla eurolla, rakentaisi jo uudenkin koulun.

Vuori odottaa koulun suhteen päätöstä, joka auttaa säilyttämään läntisen Sastamalan elinvoimaisena.

”Toivon, että Kiikan-Keikyän alueella on tulevaisuudessakin koulu. Se on paikallisille ihmisille todella tärkeä asia.”

Kaupunki maksaa siirtokoulusta Parmacolle vuokraa noin 20 000 euroa kuukaudessa. Kasvatusjohtaja Pekka Kares kuitenkin huomauttaa, että summasta voi vähentää osan Äetsän koulun kiinteistökuluista, joten ihan noin suuri kuluerä se ei kaupungille ole.

Äetsän koulussa on vuosiluokilla 7. – 9. yhteensä 178 oppilasta. Oppilasennuste näyttää ensi vuodelle nousua, 189 oppilasta. Kares toteaa, että valitettavasti pidemmälle katsottaessa oppilasmäärät ovat laskussa.

”Tänä vuonna tehdään kouluverkon suhteen isoja päätöksiä. Toivon todella, että virkamiesten ja luottamushenkilöiden välillä löytyy yhteinen sävel. Vaikka kaupungin investointitaso uhkaa nousta paljon suunnitellusta, en silti heittäisi pyyhettä kehään”, miettii Kares.

Lue koko juttu 16.1. Alueviestistä.

Siirtokoulun käytävällä. Päivi Vuoresta ja tilakeskuksen Hannu Mäkipäästä on ollut mielenkiintoista seurata väistötilojen pystyttämistä.
Osa kalusteista on siirtokoulussa jo valmiina. Osa on uusia, osa ollut käytössä aiemminkin. Nykyisistä koulutiloista tuodaan luokkiin pulpetit ja tuolit.
Siirtokoulussa on kaksi rakennusta, joiden väliin jää mukavasti pihaa. Pihan toisessa päässä on Länsitie ja toisessa nykyinen välituntialue monitoimiareenoineen.
Siirtokoulu mahtui samalle tontille nykyisen koulun kanssa. Parkkipaikat väistyivät sen tieltä koulun etu- ja sisäpihalle.
 • avatar Väistötilojen mitoitus

  Hyvältä näyttää. Nyt olisi hyvä tilaisuus seurata toteutuvia kuluja/kustannuksia vastaista ajatellen..esimerkiksi jos Muistolassa tai Uotsolassa joudutaan väistötilojen käyttöön. Kuukausivuokra on 20 000 euroa. Mitähän kustannuksia tuosta nyt voi vähentää..aika teoreettista. Lopputulema 7 vuoden jälkeen on yli 2 miljoonaa euroa. Kaupunki maksaa perustukset …käyttökulut mm. vesi ..sähkö..lämmitys ei kuulu hintaan.

 • avatar Maalta

  Niinpä, noin 1,5 miljoonaa + perustukset + muutot maksaa siirtokoulu kaupungille. Tosissaan toivoisi että nopeammin uusi koulu saataisiin käyttöön, mutta nämä kulut eivät ole investointeja, joten kukapa niitä laskee… Tilakeskuksella on vanhasta koulusta ihan samat lämmityskulut kun aiemminkin, koska osa koulusta on edelleen käytössä. Se että sisvistystoimi “säästää” tilavuokrissa, ei tarkoita sitä että kaupunki säästää kuluissa…

 • avatar Nimetön

  Kaksiosainen viipalerakennus….melkoinen kuljetus kun neliöitä 1120…….560 kappale..koska tuotiin?
  Ihan vähän taas lisää kuluja veronmaksajille……voisimmeko ottaa Sastamalaan lisää pakolaisia niin saisimme valtion maksamaan eli me tienataan tällä!ei se maksa kaupungille mitään koska valtio maksaa!

Kommentointi ei ole käytössä.