Huittisissakin harkitaan ilmaista ehkäisyä

Kuvituskuva: Pixabay.

Huittissa suunnitellaan ilmaisen ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille.

Taustalla on huoli nuorten seksuaaliterveydestä sekä Satakunnan keskiarvoa huomattavasti suurempi raskaudenkeskeytysten määrä.

Tavoitteena on ehkäistä ei-toivottuja raskauksia.

Ehkäisyvalmisteiden hankintaan on varattu 15 000 euron määräraha avoterveydenhuollon vuoden 2019 talousarvioon.

Ehkäisyvalmiste valitaan asiakkaan tarpeiden mukaan lääkärin valvonnassa tietyin reunaehdoin.

Lisäksi terveyskeskuksessa otetaan käyttöön ehkäisyasiakkaan hoitomalli, jota seurataan hoidon toteutuksessa.

Uudesta toimintamallista on tarkoitus tiedottaa laajasti sen alkaessa, jotta kaikki palveluun oikeutetut tavoitetaan.

Huittisten perusturvalautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan 24. tammikuuta.

STM ja THL ovat suositelleet kuntien kustantamaa ilmaista ehkäisyä nuorille jo vuodesta 2007. Suomessa nuorten ilmaista ehkäisyä tarjotaan Väestöliiton arvion mukaan noin 35 – 45 kunnassa.

Ilmaisen ehkäisyn tavoitteena on madaltaa nuorten kynnystä terveyspalveluihin ja vähentää abortteja. Niissä kunnissa, joissa nuorten ilmainen ehkäisy on käytössä, toiminta on katsottu myös taloudellisesti järkeväksi.

Sastamalassa Sotesi on tarjonnut nuorille ilmaista ehkäisyä parin vuoden ajan.

Huittisten perusturvalautakunnalle tehdyn esityksen perusteella Huittisissa tarjottavien ehkäisyvalmisteiden kirjo on huomattavasti Sastamalan tarjontaa laajempi. Ehkäisypillereiden ja kierukoiden lisäksi nuorille tarjotaan kondomeita.

Poimintoja

    • Nimetön

      Ja toisaalta koko Suomi on valjastettu väestönkasvun lisääntymiseen…koettakaa nyt päättää, lisätäänkö sitä vai ehkäistäänkö.

      • Nimetön

        Ehkäistään ei-toivottuja raskauksia. Ja lasten saaminen on jokaisen henkilökohtainen asia. Vaikka nyt on syntyvyys alhainen, ei silti kenenkään pidä seinillehyppiä. Väestökäppyröitten tuijottajat unohtavat, että menot pienenee siellä alkupäässä kun lapsia syntyy vähemmän. Päiväkoteja, neuvolapalveluja ja kouluja tarvitaan vähemmän. Ja nykyiset työeläkeläiset ovat keränneet itselleen kovalla työllä ja ahkeruudella, mahtavan eläkepotin 200 miljardia euroa. Joiden sijoitustuotot 8-15 miljardia vuodessa. Tehkää te nuoretkin töitä 47 vuotta ja kasvattakaa eläkevarantoa itsellenne myös.

  • Liisa

    Suomi on siitä erikoinen maa että kaikki muut on vastuussa teoistaan mutta virkamiehillä ei ole mitään vastuuta eikä velvoitteita tuhoten laiminlyönteineen ihmisiä ja perheitä .

  • Nimetön

    21:32 Samalla voisi pohtia tätä kokoomuksen hehkuttamaa työperäistä maahanmuuttoa. Kyllä nämä maahanmuuttajatkin vanhenee ja hoivaa tarvitsevat. Lisätäänkö sitten taas maahanmuuttoa? Mielestäni Suomi pärjää varsin hyvin, vaikka meitä olisi tulevaisuudessa 4 miljoonaa. Paremmin pystyisimme työllistämään pienemmän väestön. Pitää pohtia laajasti asioita, eikä pelkästään turvata joidenkin ylisuurta lompakkoa.

  • Nimetön

    ei muuta ku pikku pimpeille ehkäsyä et saa mamu pojat huolella painaa,sehän tässä taka ajatuksena on

  • Nimetön

    Nämä tosiaan on kehitysmaan ongelmia , viranomaiset ei tee mitään ennen kuin kolahtaa omaan nilkkaan .

    • Nimetön

      Tänne kirjoittavat ovat joko ohi lisääntymisiän olevia vanhojapiikoja tai peräkamarinpoikia. Ette te ymmärrä mitään seksistä saati ehkäisystä. Surette vaan menetettyä nuoruutta ja missattuja mahdollisuuksia.

      • P

        Suomalaisen miehen ei kuulu yhtyä tai lisääntyä koska on olemassa ja Suomeen tulossa paremmat geenit omaavat pakolaiset,tämän tosiasian ovat monet asiantuntijat kertoneet.Onko joku eri mieltä?

  • Nimetön

    Kyllä nuoret tytöt ovat ymmärtäneet ettei järvi soutamalla kulu….mutta kun ehkäisy pettää niin on tosi hauskaa kun isäehdokasta pitäisi etsiä…..niitä on enemmän kuin valepalla faneja.Kyllä yhteiskunta huolen pitää,teiniäiti!
    Sehän on suuri jännitys synnytykseen kun ei tiedä minkä värinen lapsi sieltä ulos tupsahtaa.

  • Nimetön

    Sitä ihmettelen, kun persut pääsivät hallitukseen ja hyväksyivät hallitusohjelman, niin Suomeen tuli yli 30 000 pakolaista. Tämä sai alkunsa siis vuonna 2015 jolloin Timo Soinikin oli elämänsä vedossa, jytkyn jälkeen. Miksi persut tämän jytkyn saivat?

    • Nimetön

      Onko Suomessa poliittisia murhia? Kyllä! Nimittäin itsemurhia. Hallitus kiristää ihmisten vieteriä liikaa. On vääränlaista aktiivimallia ja lomarahojen ryöväystä. Hallitus saa syyttävän katseen. Siksi tänä päivänä ehkäisy on enemmän kuin paikallaan.

    • Nimetön

      12:36, poliittinen vastuu iski. Puskista eli oppositiosta on helppo huudella ja kasvattaa kanntusta, mutta kun joutuu tekemään päätöksiä lakien, kansainvälisten sopimuksien ja hallituksen yhteisten sopimuksien parissa, populistinen äyhötys loppuu. Ääriliikkeet pitäisi tappaa alkuunsa laittamalla hallitusvastuuseen. Koskee siis vain lakia noudattavia ääriliikkeitä, ei esimerkiksi natseja.

  • Nimetön

    Millähän vuosisadalla nämä ihmiset elävät…hoh-hoijaa. Nuorilla on pienet tulot yleensä kun opiskellakkin pitäs. E-pillerit on kalliita.Syntyvyys on alhainen mutta katseet täytys suunnata vähän alle 30v..joilla on jo duunii ja ehkä vakiintunut elämäkin jo…he hankkimaan lapsia. ..

    • Nimetön

      Kyllä vanhempien pitää ottaa vastuu perheestään. EI yhteiskunta voi vastata kaikesta. Kaikille perheellisille rehellistä työtä vähän Kekkosen aikaan palatakseni.

      • Nimetön

        Kyllä raskaudenkeskeytys jää myös yhteiskunnan vastuulle. Ei-toivottu raskaus on myös paljon inhimillisempi tapa suojata nuoria. Yhteiskunta on me ihmiset.

Kommentointi ei ole käytössä.