Keskustassa ei ole uimahallille montaa sopivaa paikkaa

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg ja tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi päivittivät uimahallitilannetta lehdistölle viime torstaina.

Uusi uimahalli vaatii noin hehtaarin tontin. Jos halli halutaan keskustaan, niin paikkoja ei ole kovin paljon.

Nykyisellään halli on ainakin löyhästi kaavoitettu Pilven tontille Rautaveden rantamaisemiin. Sille paikalle se piti rakentaa, kun hallia viimeksi pohdittiin vakavissaan.

Tällä hetkellä mahdollinen uusi tontti on hakusessa. On puhuttu muun muassa Pororannasta, joka paikkana palvelisi koko keskustaa. Joskus on heitetty sijoituspaikaksi myös pääkirjaston aluetta.

Aikanaan hallia kaavailtiin Hopun liikuntapuiston yhteyteen. Nyt paikalla on S-Market.

Valtuutetut miettivät sijoituspaikkaa huhtikuun valtuustoseminaarissa.

Käyttökulut miljoonan

Uimahallin hinnaksi on laskettu tiloista riippuen 10,2 – 12,7 miljoonaa euroa. Perinteisesti tehtynä kaupunki ottaa velkaa ja rakennuttaa. Tällöin kaupungin velkataakka kasvaa. Tässä mallissa on mahdollisuus saada valtionapua enimmillään 800 000 euroa. Rakennuttajana voi olla kaupunki tai sen omistama yhtiö.

Leasing-mallissa kaupunki maksaa 7 miljoonasta vuokraa 20 vuotta ja lunastaa hallin sitten omaksi. Lunastusmaksu olisi 3 miljoonaa. Hinta on laskettu perushallin eli 10,2 miljoonan euron mukaan. Tässä mallissa kaupungin velkataakka ei kasva ainakaan vuokra-aikana. Nykytiedoilla leasingiin ei saa valtionapua.

Kummassakin mallissa hallin nettokäyttökustannukset kaupungille ovat miljoona euroa. Laskelma perustuu 100 000 kävijään ja 4,5 euron keskimääräiseen lipun hintaan. Miljoonaan euroon sisältyy omaksi rakennetun hallin 500 000 euron vuosipoistot sekä leasing-mallin vuokra.

Rakennetaan halli millä mallilla hyvänsä, niin 20 vuoden kuluttua halli vaatii kohtuullisia korjauksia. Niihinkin on valmistauduttava vuosien aikana.

 • avatar Äänetön tarkkailija

  Tiedättekö te uimahallin vaatijat esim. seuraavia asioita 1. uimahallin saunan lauteille ei saa mennä uimapukupäällä, alati pitää olla 2. veten ei saa kuseskella
  Näitä ehtoja ajatellen on todettava, että aikaa eli vuosia kuluu ennenkuin Häntyrinkankaan tai muut perämettien porukat voi päästää uimahallin yleisiin tiloihin.

  • avatar Nimetön

   Älä pelkää, ei siellä perämettien väkeä näy, liian fiini paikka. Suihkussa pitäisi käydä oikein juoksevan veden alla ennen altaaseen menoa, vaikka vasta toissajouluna tuli käytyä saunassa ja heitettyä vettäkin päälleen.

   • avatar Avantouimari

    Avantouinti on ihanaa. Suosittelen sinullekin ! On rentoutunut olo , nuo patoutumasi ja katkeruutesikin häipyisivät !

 • avatar Nimetön

  Hallin voi jättää rakentamatta, säästyneet rahat voisi jälleen kerran käyttää ellivuoren kehittämiseen.
  Lisäksi voisi myös perustaa WANHAT UIMAHALLIT tapahtumapäivän.Siellä sitten ajeltaisiin letkassa hallien välillä ,osteltaisiin vaatteita,bensaa ynnä muuta matkan varrelta.Pysähdyttäisiin syömäänkin.
  Ulkopaikkakuntalaiset tapahtumaan osallistujat alkaisivat vakavasti harkita muuttoa alueelle, jo paluumatkalla tampereelle varaisivat tontin taloaan ja toisen yritystään varten.

 • avatar Nimetön

  Onhan se vaikea päätös! Häijää on paras mahdollinen paikka. Häijään sijainti on loistava. Täytyy nähdä ettei Vammalan keskustalla ole mitään annettavaa. Haeppa vaikka lapselle vaatteita? Häijäässä on järkevä asua, toivottavasti jatkaa kasvuaan! Nopeammin häijäästä pääsee tampereelle, eli me syrjäkylän asukit emme sinne tyhjään keskustaan kyllä tule. Valitettavasti.

 • avatar Nimetön

  Voisi sen uimahallin rakentaa Häijääseen, ei sitä Vammalan keskustaan tarvi ahtaa. Kyseessähän on Sastamalan uimahalli.

 • avatar Looginen ajattelia

  No eihän uimahallia kannata rantaan rakentaa, siellähän pääsee uimaan muutekin. Syvälle sisämaahan missä ei ole vettä,senhän sanoo järkikin.

 • avatar Nimetön

  Ihan mielenkiinnosta kysyn on missä on tämä häijää, en löytänyt kartasta. Olen Tampereelta ja tiedän kyllä Vammalan, mutta häijää?

 • avatar Nimetön

  Kyselläänköhän joka paikkakunnalla nää samat kun jotain rakennetaan! Voi olla kun kysellään että muokataan mielipidettä,ninkun tehtäs jo!Tai virkamiehillä ei muuta työtä kun kysellä.Yleensä pieni sakki päättää ja tehdään pois.Vois suoraan ilmoittaa ei nyt rahaa,eikä tehdä.

 • avatar Nimetön

  Ei kysellä ainakaan Huittisissa, siellä vaan tehdään, ja komian uimhallinkin saivat taas aikaseksi. Ei kyselty eikä vinguttu niinkuin Vammalasa.

  • avatar Nimetön

   Jos ei kysellä, niin sitten vingutaan, että kuntalaisten mielipiteitä ei kuunnella.
   Teit niin tai näin, niin aina väärinpäin.
   Itse olen samalla kannalla, että edustuksellisessa demokratiassa valtuutetut päättävät ja virkamiehet sitten toteuttavat. Niin sen pitäisi mennä.
   Brexit on hyvä esimerkki, että kaikkitietävät isoääniset kansalaiset luulevat tietävänsä miten homma pitää hoitaa. Sitten huomataankin, että ei se asia niin yksinkertainen ollutkaan.
   Britannia on vaipumassa talouskaaokseen, koska kansanäänestys meni tunteella – ei järjellä.

   • avatar Totuuden torvi

    Sastamalassa EI ole kysytty kuntalaisten mielipidettä siihen että rakennetaanko uimahalli vai ei. Jos jollakin on muuta tietoa,kerokoon täällä!

   • avatar Nimetön

    Näin se on. Rakentamispäätös tehdään valtuustossa. Mielipidekysely koski mahdollisesti rakennettavan hallin tärkeimpiä speksejä (huom. vain tärkeimpiä).
    Tämä asia on aika yleisesti joko tyhmyyttään tai tahallaan ymmärretty väärin.

 • avatar Nimetön

  Kyllä jollakin nimikkeellä olisi nyt vaan hyvä lisää rahaa saada mieluummin ellivuoren miljarditurismihankkeisiin.
  uimahalli voi edelleen odottaa, samoin torin ja keskustan kehittäminen.rahaa ei kannata myöskään hassata vanhusten kotipalveluun tai muuhun joutavaan.

 • avatar Nimetön

  Kyllä jollakin nimikkeellä olisi nyt vaan hyvä lisää rahaa saada mieluummin ellivuoren miljarditurismihankkeisiin.
  uimahalli voi edelleen odottaa, samoin torin ja keskustan kehittäminen.rahaa ei kannata myöskään hassata vanhusten kotipalveluun tai muuhun joutavaan.

Kommentointi ei ole käytössä.