Hammaspeikoille kyytiä Herra Hakkaraisen talossa

”Vanhemmat ovat vastuussa jälkikasvunsa suun hoidosta”, viittä vaille valmis suuhygienisti Kiia Vahekoski muistuttaa.

Herra Hakkaraisen talossa annetaan kohta kyytiä hammaspeikoille. Unissakävelijän kodissa vietetään lauantaina 23. helmikuuta toiminnallista teemapäivää, jonka tarkoituksena on edistää lasten suun terveyttä.

Päivä on osa suuhygienistiksi opiskelevan sastamalalaislähtöisen Kiia Vahekosken ja hänen opiskelutoverinsa Jenna Hämäläisen opinnäytetyötä.

Vahekoski tuntee Herra Hakkaraisen talon kuin omat taskunsa, sillä hän on tehnyt talossa kesätöitä jo neljänä vuonna.

”Monet yhdistävät Harra Hakkaraisen ksylitol-pastillit taloon, joten mikä olisikaan parempi paikka järjestää tällainen tempaus. Talon väki näytti idealle heti vihreää valoa”, hän iloitsee.

Teemapäivän aikana kävijät saavat roppakaupalla tietoa suun ja hampaiden oikeasta hoidosta ja niiden vaikutuksista terveyteen kokonaisvaltaisesti. Tarkoitus ei missään tapauksessa ole saarnata.

”Tavoite on, että hampaiden pesusta ja hammaslääkärikäynneistä jäisi päivän jälkeen lapsille positiivinen olo, eikä kenenkään ainakaan tarvitsisi pelätä hammaslääkärille menoa.”

Sisälle taloon pystytetään erilaisia pisteitä, joissa tarjotaan tietoiskuja muun muassa fluorista, ksylitolista ja oikeista ruokailutottumuksista sekä pientä tekemistä. Lapset pääsevät esimerkiksi sovittamaan hammaslääkärien ja -hoitajien kasvoja peittäviä maskeja sekä hanskoja.

”Lisäksi on tarkoitus jakaa ksylitol-pastillinäytteitä sekä lapsille hammasharjoja”, Vahekoski kertoo.

Hän kannustaa vanhempia kiertämään päivän rastit yhdessä jälkikasvunsa kanssa.

”Lasten hampaiden hoito on vanhempien vastuulla. Kun hampaidenpesusta ja hammastarkastuksista tulee rutiinia jo pienenä, lapset kasvavat niihin”, hän muistuttaa.

Miten hampaita sitten tulisi hoitaa oikein?

”Harjaamalla fluorihammastahnalla kahdesti päivässä kahden minuutin ajan pääsee jo pitkälle.
Aikuisten kohdalla on erittäin suositeltavaa käyttää myös hammaslankaa, sillä hampaiden väliin jää melkoisen suuri määrä puhdistettavaa pinta-alaa”, Vahekoski vinkkaa.

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyneestä Alueviestistä.

Kommentointi ei ole käytössä.