Harry Potter -fanit: “Ei liian jännää, vaan juuri sopivasti!”

Marika Elomaa ihastui Harry Pottereihin jo 90-luvun lopussa, jolloin ensimmäiset kirjat julkaistiin. Nyt niistä ovat innostuneet myös tyttäret. Kirjastolla heistä mukana oli 9-vuotias Venla Krekula.

“Ei kovin moni kirjasarja kelpaa sekä äidille että tyttärille”, naurahti Marika Elomaa torstai-iltana Sastamalan pääkirjastolla. Elomaa ja 9-vuotias tytär Venla Krekula olivat saapuneet kirjaston Harry Potter -kirjailtaan asiaankuuluvin hatuin ja taikasauvoin varustettuina.

Kansainvälistä teemapäivää juhlittiin torstaina ympäri maailmaa. Lastenkirjastonhoitaja Anna Missilä kertoi Harry Potter -kirjojen brittikustantajan käynnistäneen teemapäivän noin kuusi vuotta sitten.

“Tarkoitus on juhlistaa nimenomaan Harry Potterin kirjallista perintöä, ei niinkään elokuvia. Sastamalassa osallistumme nyt toista kertaa. Viime vuonna teema oli Ihmeotukset ja tänä vuonna mennään Tylypahka-teemalla”, Missilä kertoi.

Tylypahka-teeman ympärille pääkirjastolle oli rakennettu vaikka mitä mukavaa, kuten taikasauvatyöpaja, huispauskenttä ja Tylypahkasuunnistus. Kirsikkana kakun päällä oli Velhovaatehtimon kaapukisa, johon osallistui 21 lasta.

Kilpailuun osallistuneiden lisäksi paikalla viihtyi kymmeniä muitakin Potter-faneja.

“Viime vuonna iltaan osallistui vähän vajaa 80 lasta. Nyt näyttää siltä, että määrä ylittyy”, Missilä iloitsi alkuillasta.

Lastenkirjastonhoitaja Anna Missilä järjestää mielellään kirjastolla sellaisiakin tempauksia, jotka eivät välttämättä suoraan liity kirjoihin tai kirjallisuuteen. “Uskon, että kun lapsen saa houkuteltua kirjastolle, hänen kynnyksensä lukemista kohtaan madaltuu ja kiinnostus kirjoihin kasvaa.”

Marika Elomaa ja Venla Krekula tunnustautuivat todellisiksi superfaneiksi. Ensimmäinen Potter-kirja, Harry Potter ja viisasten kivi, julkaistiin jo vuonna 1997. Sen fantasiamaailma hurmasi Elomaan heti.

“Olin silloin parikymppinen ja asuin Porissa. Muistan ensimmäisten kirjojen olleen aina kirjastosta lainassa, joten jouduin ostamaan ne omaksi sitä mukaa kun kirjat ilmestyivät. No, nyt niistä saavat iloita lapset.”

9-vuotias Venla on ehtinyt kahlata monisataasivuisista teoksista kolme, 14-vuotias isosisko on lukenut kaikki.

“Meillä on sellainen sääntö, että ensin luetaan kirja, sitten vasta katsotaan elokuva. Silloin elokuvan jännittävät kohtaukset eivät ehkä tunnu niin pelottavilta”, Elomaa totesi.

Kaverukset Kaisa Luukkanen, Matilda Parvio, Saaga Vuorinen, Lotta Luukkanen, Axel Vidfelt ja Severi Koskela olivat panostaneet ulkoasuunsa.

Myös Kaisa Luukkanen, Matilda Parvio, Saaga Vuorinen, Lotta Luukkanen, Axel Vidfelt ja Severi Koskela hehkuttivat Potter-maailman mahtavuutta. Parasta sisältöä ovat kuulemma taiat, liemet ja kiinnostavat hahmot.

Alohomora-taika esimerkiksi avaa melkein kaikki lukitut ovet ja karkotaseet karkottaa aseet”, opasti Axel.

Karkussa asuvat Potter-fanit kertoivat perustaneensa koululle jopa oman Potter-kerhon.

“Kerhossa on jaettu kaikille oma hahmo ja sitten leikitään ja järjestetään kaksintaisteluja. Lotalla oli joskus Potter-synttäritkin!”

Mikä Pottereissa sitten viehättää?

“Tarinat eivät ole liian jänniä, vaan juuri sopivasti”, oli kaveriporukan vankka mielipide.

Potter-illan “photo booth” eli valokuvaustausta oli Sastamalan opiston lasten kuvataidekerhon käsialaa.
Nuoremmat kuvataidekerholaiset olivat puolestaan tehneet hauskoja pöllöjä.
 • avatar Ihan parasta

  Sastamalassa on yksi asia josta kannattaa oikeasti olla ylpeä: kirjasto jua sen osaava väki!

  (Tekohengitetyt kirjakaupungit ja pukstaavit ovat kallista sanahelinää vain)

  • avatar Nimetön

   Täysin samaa mieltä!! Olen ainoastaan kerran käynyt Pukstaavissa. Kirjastossa joka viikko.

   • avatar Nimetön

    Mikä estää käymästä uudelleen Pukstaavissa? Omituisia olette te tyrvääläiset jäärät! Vaikka kuinka kiinnostaisi poiketa jossakin mielenkiintoisessa ja hauskassa paikassa, niin ei voi, kun on joskus tullut sanottua kulttuuria harrastamattomille kavereille, että “juu, en määkän siälä käy”. Kannattaisiko itse päättää, mikä on hauskaa, viihdyttävää ja hyödyllistä? Jos aina antaa luiskaotsaisten kaikenkieltäjien päättää, mitä mieltä saa olla, on maailma aika iloton.

   • avatar Kirjasto rules

    Samanlainen täällä. Pukstaavi kerran katsottu.

    Kirjastossa viikottain, joskus useimminkin. Aina jotakin uutta ja innostavaa!

Kommentointi ei ole käytössä.