Lääkevarmennus käyttöön apteekeissa – turvaominaisuudet tarkistetaan jokaisesta pakkauksesta

Apteekkari Tuija Myllymäki (vas.) ja proviisori Eeva Lehtola Apteekki Sastamalasta.

Suomessa otettiin lauantaina 9. helmikuuta käyttöön uusi eurooppalainen lääkevarmennusjärjestelmä, jonka myötä lääkepakkauksiin tulevat aitouden varmistavat uudet turvaominaisuudet.

Uudet turvaominaisuudet ovat lääkepakkauksen yksilöivä, sähköisesti luettava tunniste ja pakkauksen peukaloinnin estävä mekanismi, kuten tarrasinetti, turvakorkki tai repäisynauha.

Apteekeista toimitetaan muutaman vuoden siirtymäajan myös lääkepakkauksia, joissa uusia turvaominaisuuksia ei vielä ole. Nämä pakkaukset on tuotu markkinoille ennen 9.2.2019.

Apteekissa lääkkeen aitous varmistetaan jatkossa aiempaa tarkemmin ennen kuin lääke luovutetaan asiakkaalle.

“Tarkistamme jokaisen turvamerkityn lääkepakkauksen turvaominaisuudet lukemalla skannerilla pakkauksen yksilöivän tunnisteen ja varmistamalla peukaloinnin paljastavan mekanismin eheyden. Pakkauksen tunnisteen avulla varmistuu, että kyse on aidosta lääkkeestä”, kertoo apteekkari Tuija Myllymäki Apteekki Sastamalasta.

Turvaominaisuuksien tarkistaminen voi aluksi hieman hidastaa lääkkeiden toimittamista, vaikka järjestelmä toimii automaattisesti taustalla.

“Käyttöönoton alkuvaiheessa voi ilmetä tilanteita, joissa joudumme selvittämään lääkepakkauksen tietoja lääkeyritykseltä. Jos pakkauksen tarkistamisessa ilmenee ongelmia, voimme ehdottaa asiakkaalle lääkevaihtoa.”

Lääkeväärennökset ovat maailmalla merkittävä ongelma ja kasvava uhka myös Euroopassa. EU:n Lääkevarmennusjärjestelmän avulla suojataan asiakkaita ja varmistetaan, että heille toimitetaan apteekeista vain aitoja lääkkeitä.

Suomalaisista apteekeista ei ole koskaan tavattu lääkeväärennöksiä, ja lääkevarmennusjärjestelmällä niiden pääsy asiakkaille estetään jatkossa entistä tehokkaammin.

Lääkkeet kannattaakin hankkia turvallisesta paikasta eli suomalaisesta apteekista tai laillisesta verkkoapteekista.

 • avatar Nimetön

  Apteekissa kuuluu olla salassapitovelvollisuus, eikä asiakkaan lääkkeitä kuuluu kailottaa isoon ääneen kun niitä hakee. Siinä moni seuraa korva höröllä, että “mitäs lääkkeitä toi ny syö” Eikä henkilötunnusta sen paremmin ääneen sanota,ei tiskillä,ei jos joku soittaa!En nyt tarkoita tätä ko. apteekkia, vaan näin on muualla tapahtunut.

  • avatar Nimetön

   Tuohan on Tyrwääläisten ihan oma ominaisuus. Naapurin asioista ollaan kiinnostuneempia kuin omista konsanaan.

 • avatar Nimetön

  Apteekkien myymistä resepti ja ns. itsehoitolääkkeistä kysyn sen verran, että onko ko. lääkkeiden hinnoilla eri hinnat, eri apteekeissa esim. Sastamalassa?

 • avatar Onko tietoa

  Mikä lääke auttaa Urjalan kunnan virka ja luottamusmiesten pakonomaiseen tarpeeseen tuhota ihmisiä ja perheitä ?

Kommentointi ei ole käytössä.