Saksitut: Nopeatahtiset nostot vesimaksuihin kummastuttavat hieman käyttäjiä

Vesi vanhin voitehista, tai kallein. Puhdas vesi on luonnonvara, jota ei kaikkialla maailmassa ole. Sastamalassa on hyvä vesi, koska noin kymmenen vuotta sitten siirryttiin pohjaveteen. Tehtiin melkoiset urakoinnit pohjavesiputkiin, siis maahan pantiin miljoonia. Saatiin niihin avustuksiakin, mutta silti paloi kaupunginkin rahaa. Sama juttu tehtiin, kun yhteistyöhankkeena rakennettiin uusi vedenpuhdistamo Huittisiin.

Sinne johdetaan kaikki likavedet puhdistettavaksi. Nyt mietitään oman puhdistamon miljoonakorjausta. Sillä saadaan likavesiä alkupuhdistettua. Sen jälkeen kait maksut Huittisten puhdistamolle hieman pienenevät. On siis tehty suuria investointeja.

Vesi on kuitenkin perustarve, jota ilman kukaan ei tule toimeen. Nyt Sastamalan Vesi on nostamassa kaikkia maksuja nopeaan tahtiin, eli vuosittain ainakin vuoteen 2021 saakka. Tuo rivakkuus kummastuttaa käyttäjiä. Onko jokin mennyt pieleen takavuosina, kun esimerkiksi toukokuun alussa perusmaksuja korotetaan 15 prosentilla. No, ainakin ennakointi, suunnitelmat ja kaupungin asukaslukumäärä ovat pettäneet. Veden kulutus on laskenut, maksuja tulee vähemmän, mutta kulut pysyvät.

Vesi on siis perustarve. Taitaa olla oikeutettua ihmisten puheet siitä, että investointeja pitäisi enemmän rahoittaa verotuloilla. Käyttöön perustuvia maksuja ei niinkään karsasteta, jos niihin ei ole hirveästi upotettu putki- ja muita urakoita. Sastamalassa vesi on hyvää, mutta ei halpaa.

Ja sitten vielä se sote-uudistus. Maanantaina odotettiin kuin kuuta nousevaa perustuslakivaliokunnan lausuntoja hallituksen esityksestä. Ei kait tullut. Tiistaina oli jälleen odotuksen päivä, koska on kiire, jos lait halutaan eduskuntaan tällä vaalikaudella. Sotea on lykätty jo kolmasti. Voi olla, että tulee vielä neljäskin kerta.

No, ovat vaalivoittajia huhtikuussa ketkä hyvänsä, niin vaikeita päätöksiä on tehtävä. Lupaukset satasesta eläkeläisille tuskin sinällään toteutuvat. Voi käydä niin, että veroruuvin kautta tuo satanen hupenee muuhun käyttöön.

Hyvää vaalikevättä.

 • avatar Nimetön

  Paljonko olisi maksanut korjata vanha puhdistamo niin, ettei olisi tarvinnut rakentaa siirtoviemäriä Huittisiin?

 • avatar Nimetön

  Vesilaitos voisi lainata rahaa investoihinsa kaupungilta joka teki 5 milj voittoa viime vuonna. Laina-aika voisi olla vaikka 30 vuotta. Ei sitten tarttisi kerätä rahaa kerralla kuluttajilta

  • avatar Nimetön

   Herää,pölvästi.Mistä kaupungista kirjoitat , Monaco , Dubai , Singapore ?

 • avatar Nimetön

  Toimittaja sivusi lopuksi myös eläkeläisille luvattuja korotuksia. Viimeksi kepu lupasi ainoastaan takuueläkkeeseen satasen lisää. Jolloin kai puhuttaisiin lähes 900 eurosta kuukaudessa koko eläke. Mutta, henkilö joka on työelämässä vaikkapa 30 vuotta, niin hänen eläkkeensä ei ole yhtään isompi. Eli, kyllä myös työeläkkeitä pitää korottaa, että säilyy oikeudenmukaisuus! Ja työeläkkeisiin ei käytetä yhtään euroa valtionrahoista.

Kommentointi ei ole käytössä.