
Joulukuun alussa ovensa avanneessa Herkkujuustolassa vietettiin perjantaina virallisia avajaisia. Tunnelma Sastamalan Häijäässä sijaitsevissa uusissa tiloissa oli lämmin ja hyväntuulinen, eikä silmien kostumiseltakaan vältytty.
Peter Dörigin isä Hans Dörig, itsekin juustomestari, oli saapunut Suomeen perjantain vastaisena yönä. Perinteiseen sveitsiläiseen appenzeller-kansallispukuun pukeutunut mies oli silminnähden liikuttunut tilaisuudesta ja poikansa yrityksen uusista komeista tiloista.
“Tiesimme, että Hans on tulossa, mutta hänen kanssaan Suomeen lensi useampi yllätysvieras”, Jenni Dörig paljasti avajaishumussa.
Tilaisuudesta nauttivat myös Peterin veljet Walter ja Reto, muutama Peterin ystävä sekä hänen kummipoikansa Ramon.
“Walter on suvun perinteiden mukaisesti juustomestari, mutta Reto meidän perheen musta lammas; hän työskentelee poliisina”, Peter nauratti.

Juustomestari kiitti puheessaan jokaista paikalla ollutta, jotka omalla tavallaan ovat olleet mukana uuden juustolan synnyssä.
“Teistä jokainen on tuellaan, kannustuksellaan ja avullaan saanut tämän aikaan. Suuri kiitos kuuluu myös talkoolaisille, joita on riittänyt pitkin matkaa sekä tietysti perheelle. Elämämme on aina ollut vauhdikasta, mutta sitä se on ollut erityisesti viimeiset puoli vuotta.”
Matkan varrella Dörigeistä on tuntunut siltä kuin he olisivat perustamassa kokonaan uutta yritystä.
“Niin paljon uutta ja jännittävää on tullut eteen.”
Vaikka ely-keskus viitisen vuotta sitten vetäisi täydellisesti maton yrittäjien alta torppamalla edellisen, Pori-Tampere -tien varteen kaavaillun hankkeen, oli se Peter Dörigin mielestä lopulta hyvä asia.
“Saimme hengähdystauon. Olen oppinut Suomessa asuessani, että hiljaa hyvä tulee.”
Tonttia Herkkujuustolalle ehdittiin tarjota vuosien saatossa Ruovedeltä asti, mutta Jenni ja Peter Dörigille muutto ei ole missään vaiheessa ollut vaihtoehto.
“Olen jo kerran repäissyt juureni irti, en halunnut tehdä sitä uudestaan”, summasi Peter Dörig.

Myös avajaisissa puheenvuoron käyttäneet kansanedustaja Arto Satonen ja Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg palasivat viiden vuoden takaisiin tunnelmiin.
Satosen mukaan pitkittynyt prosessi sai surkuhupaisiakin piirteitä. Malmberg totesi yrittäjien joutuneen kohtaamaan suomalaisen byrokratian kohtuuttomalla tavalla. Siksi onkin erityisen hienoa, millaisen päätöksen asia lopulta sai.
“Uudella Herkkujuustolalla on merkittävä vaikutus Häijään elinvoiman kasvattamiseen. Samalla se antaa positiivista signaalia koko seutukunnalle. On kotiseuturakkauden osoitus, että halusitte jäädä tänne”, tuumi Satonen.
Malmberg muistutti Herkkujuustolan olevan ainutlaatuinen kohde, jollaisia ei muualta Suomesta löydy.
“Paikalla on myös erityistä matkailullista merkitystä. Voimme olla ylpeitä, että juustola rakennettiin juuri Sastamalaan.”
Kaupunginjohtaja toivoi, että uudet tilat kääntävät kokonaan uuden luvun Herkkujuustolan tarinassa.
OP Sastamalan toimitusjohtaja Janne Pohjolainen puolestaan muisteli kuulleensa Herkkujuustolan tuotteista heti paikkakunnalle muutettuaan.
“Perinteisistä ruoista kysyessäni kutunjuusto mainittiin, mutta todettiin heti perään että ne todelliset aarteet löytyvät Mouhijärveltä.”
Katso videolta, kuinka sveitsiläiset lehmänkellot soivat ja millaisen upean lahjan Peter Dörigin perhe yrittäjäparille ojentaa.





Onnea Jenni ja Peter Dörig!
Onnea ja menestystä! Hyvä Häijää!
Onnea yrittäjille! Erittäin onnistunut myös artikkelin otsikkokuva, siinä tiivistyy katseessa isän ylpeys pojastaan ja tilaisuuden herkkyys.
Onnea Herkkujuustolan väki! Häijää on teidän ansiosta entistä vireämpi kylä
Jenni ja Peter
Onnea uuden juustolan perustamiselle ja parasta mahdollista jatkoa juuston ja maidon jalostustyöhön.
Terveisin Ruokavirasto, Maitotiimi
Marko Naapuri:)