Tie Tampereelle 1918 -dokumentti tiistaina Sylväällä

Palanutta Kyttälää taistelujen jälkeen. Kuva: Tampereen museot.

Sylvään koulun auditoriossa esitetään tiistaina 19. helmikuuta kello 18 alkaen dokumenttielokuva Tie Tampereelle 1918.

Dokumenttielokuvan kerronta pohjautuu emeritusprofessori Heikki Ylikankaan vuonna 1993 julkaiseman ja vuonna 1994 Tieto-Finladia -palkinnon saaneen Tie Tampereelle -teoksen tekstiin. Kaksi tuntia kestävä elokuva kertoo Tampereella ja sen ympäristökunnissa talvella ja keväällä 1918 käydyistä sisällissodan taisteluista.

Valkoisten sodanjohto päättää vallata Tampereen 15.3.1918 aloitettavalla hyökkäyksellä. Everstit Wilkman, Wetzer, Hjalmarson ja Linder saivat käskyn aloittaa Tampereen piiritykseen johtavat taistelut Länkipohjan, Vilppulan, Ikaalisten ja Suodenniemen suunnilta. Taistelujen edetessä piiritysrengas kiristyi päivä päivältä Tampereen ympärille, kunnes valkoinen lippu viimein 6. huhtikuuta nousi Pyynikin näkötornin huipulle.

Elokuvan äänikertoja on näyttelijä Ahti Jokinen. Kuvassa olevana asiantuntija-kertojana on FT Tuomas Hoppu. Elokuvan kerrontaa syventävät Tampereen yliopiston kansanperinteen laitoksen äänitallennearkistosta poimitut aikalaisten muistelut sekä sodan kauhut Tampereella lapsena kokeneen runoilija Viljo Kajavan koskettavat Tampereen runot -teoksen osan Kevät 1918 runot, jotka lausuu Ahti Jokinen.

Dokumentin on ohjannut syntyperäinen tamperelainen Tapio Kalliomäki. Tuottaja Osuuskunta Suora Esitys ja levittäjä on Pirkanmaan elokuvakeskus ry.

Esitykseen on vapaa pääsy.