Uusi koulu sittenkin Huhkolanpuistoon?

Keskustelu uudesta koulusta ja sen paikasta kokosi hämmentävän vähän yleisöä Lauttakylän koulun vanhempainyhdistyksen järjestämään tilaisuuteen viime viikolla. 

Lauttakylän koulu on toiminut väliaikaisissa tiloissa jo kuuden vuoden ajan, kun vanha kivikoulu jouduttiin yllättäen sulkemaan sisäilmaongelmien vuoksi. Huittisten uuden alakoulun suunnittelu on käynnissä ja hankesuunnitelman mukaan alakoululaisten pitäisi päästä uuteen kouluun vuonna 2022.

Tilannetta ruodittiin Lauttakylän koulun vanhempainyhdistyksen viime viikolla järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Vanhempainyhdistyksen huoli heräsi, kun alkuvuonna kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa varoitteli, että hanke saattaa viivästyä.

Koulun rakentamista varten perustetun ohjausryhmän puheenjohtaja Martin Ylikännön mukaan puheet viivästyksestä olivat kuitenkin hätiköityjä.

”Ohjausryhmälle selvisi silloin, miten kalliiksi koulun rakentaminen Kivirannan pellolle todellisuudessa tulisi. Tavoite on edelleen, että uusi Lauttakylän koulu aloittaa toimintansa vuonna 2022.”

Ylikännön mukaan ohjausryhmä on selvittänyt Kivirannan pellon lisäksi koulun rakentamista Huhkolanpuistoon ja entisen Lauttakylän kivikoulun paikalle Huittisten kirkon läheisyyteen.

”Kiviranta on selvästi kallein, Huhkolanpuisto halvin ja kivikoulun tontti jotain siitä väliltä. Kalleimman ja halvimman vaihtoehdon ero on noin 3 miljoonaa ja olemme varmasti kaikki yhtä mieltä siitä, että raha laitetaan ennemmin rakennukseen kuin maahan.”

Koulun arki tällä hetkellä haasteita täynnä

Valtuusto on päättänyt uuden koulun hinnaksi 12,7 miljoonaa euroa. Alun perin kouluun haluttiin sijoittaa nykyisten luokkien lisäksi pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat, esiopetus ja musiikkiopisto. Nyt ohjausryhmässä ounastellaan, etteivät rahat tule rakennuspaikan vaihdosta huolimatta riittämään kaikkien toimintojen yhdistämiseen.

Lauttakylän koulun rehtori Maarit Malmberg muistuttaa, että koulun näkökulmasta mahdollista karsintaa ei pidä tehdä ainakaan lakisääteisistä toiminnoista.

”Koulun kannalta haluaisin ensisijaisesti pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat meidän kanssamme saman katon alle. Tämä on ehdottoman tärkeää jo pelkästään sen takia, että saamme henkilöstöresurssit paremmin käyttöön.”

Malmbergin mukaan Lauttakylän koulun arki on tällä hetkellä haasteita täynnä. Koulun tilat ovat auttamatta liian pienet niissä työskentelevälle oppilasmäärälle.

”Koulurakennus ei vastaa tämän hetken opetustarpeisiin. Luokkatilat ovat ahtaita, eikä meillä ole ollenkaan jakotiloja. Varastotkin on otettu käyttöön ja joitain tunteja pidetään käytävillä.”

Opetusryhmässä voi olla enimmillään 32 oppilasta, joiden pitäisi mahtua toimimaan noin 55 neliön kokoisessa luokkahuoneessa. Malmberg pitää tulevaisuuden voimavarana yhteisopettajuutta. Tällä hetkellä tilat eivät kuitenkaan tue sitä.

Koko jutun voit lukea keskiviikkona ilmestyvästä Alueviestistä.