Sastamalan Valkeajärvestä löydetyn ruuhen ikä yli 600 vuotta

Ruuhen kappaleita. Kuva: Pirkanmaan maakuntamuseo.

Sastamalan Valkeajärvestä löydettyjen ruuhien ikä on paljastumassa. Kahdesta ruuhesta vanhempi on jopa yli 600 vuotta vanha.

Ritajärven luonnonsuojelualueella sijaitsevasta Valkeajärvestä nostettiin viitisenkymmentä vuotta sitten kahden ruuhen jäänteet. Ruuhen osia säilytettiin Vammalan Postin Retkeily- ja Urheilukerhon mökin alla.

Maaseutujohtaja Katariina Pylsyn aloitteesta käytiin viime kesänä neuvottelu kerhon hallituksen kanssa mahdollisista ruuhien ikämäärityksistä. Lopputulemana oli, että Sastamalan kaupunki organisoi tutkimukset aihioiden lunastusta vastaan. Lusto- ja radiohiilitutkimusta edeltävä työ tehtiin viime syksynä.

Nuoremmasta kaksipuisesta ruuhesta otettu näyte on ajoitettu radiohiilimenetelmällä noin vuosien 1669-1944 välille. Puulustoanalyysin avulla ajoitusta on pystytty täsmentämään: ruuhen rakentamiseen käytetty puu on kaadettu vuoden 1775 jälkeen.

Toinen, yksipuinen ruuhi on huomattavasti vanhempi: siitä otetun näytteen radiohiiliajoitus on vuosina 1412-1468.

Kommentointi ei ole käytössä.