Saksitut: Voisikohan uimahallista järjestää äänestyksen päätöksen tueksi

Tuo Sastamalan Vammalaan haviteltu uusi uimahalli jakaa edelleen kaupunkilaisten mielipiteitä. Ollaan siis puolesta ja vastaan monien erilaisten perusteluitten myötä. Vaikka päättäjät olivatkin lähes yksimielisesti hankesuunnitelman tekemisen takana, niin myös luottamushenkilöt pohtivat tarvetta tai tarpeettomuutta vakavasti. Ja muustahan ei ole kysymys kuin rahasta. Siitä, mihin euroja halutaan käyttää.

Kansanäänestys olisi varmaan mahdollista järjestää eduskuntavaaleja seuraavien EU-vaalien yhteydessä. Mahdollisuus on, koska niitä maakuntavaaleja tuskin siihen yhteyteen runnataan. Teknisiä ongelmia ilmeisesti on, mutta niiden ratkomiseen löytyy keinot. Näitä neuvoa antavia äänestyksiä on pidetty vähän. Ja nyt äänestyksen pitäisi olla sitova, jotta demokratia oikeasti toteutuisi.

Ja ennen kansanäänestystä kaupunkilaisten pitää tietenkin saada nähtäville ne oikeat painelaskelmat hallin hinnasta ja vuosittaisista käyttökustannuksista. Laskelmiin tietenkin kuulu se, pitääkö tuloveroprosenttia nostaa hallin takia, ja paljonko. Tällaista laskelmaa on varmasti tehty, tai ainakin olisi pitänyt.

Tilanne on hankala, sillä kaupungilla on jonossa isoja investointeja. Niitä helposti asetellaan vastakkain, jolloin neulaset pistelevät ikävästi. Sosiaali- ja terveydenhuolto, koulutus, päivähoito ja vanhusten hoiva ovat eittämättä etusijalla. Ne kuitenkin kuuluvat hyvinvointiyhteiskunnan peruspalveluihin. Uimahalli on lisäarvo niin kaupunkilaisillekin kuin muualta matkaavillekin. Mutta onko siihen oikeasti varaa? Se pitäisi tietää.

Ja silti uimahalliton kaupunki kaipaa sitä uimahallia.

Tietenkin voidaan sanoa, että lähistöllä, Nokialla ja Huittisissa, on kilpailukykyiset uimahallit. Kaupunki voisi ehken järjestää kuljetuksia naapurihalleihin ja pääseehän niihin myös kimppa- ja muilla kyydeillä. Vaan palvelevatko naapurihallit kokonaisuutta? Helposti uimareissulla tehdään ostoksia aivan muualla kuin pitäisi. Tappiota sekin. Jos uimahalliin ei ole varaa, niin onko kauppavirtaan pois Sastamalasta?

 • avatar Nimetön

  no jos pitää käydä keskustelua siitä mitä meillä ei ole tämä sopii siihen jatkoksi, muuten täysin turha ja arvoton avaus, tämä ei väittelemällä parane. No saapahan palstan täytettä helposti, sopii Sastamalaan.

 • avatar Nimetön

  Täällähän on kokemusta kansanäänestyksestä, jossa kansa äänesti väärin. ‘
  Päättäjät tulkitsivat sitten äänestyksen tulosta tavalla, jossa äänestämättä jättäneet olivat päättäjien enemmistön kanssa samaa mieltä.

 • avatar Nimetön

  Useimmat tavalliset kuntalaiset miettivät kustannusasioita lähinnä oman taloutensa perspektiivistä. Uimahalli kaikkine kustannuksineen täytyy suhteuttaa kunnan kokonaistalouteen. Samalla tulee arvioida hallin hyödyt mahdollisen elinvoiman lisääntymisen ja kansanterveyden edistymisen näkökulmasta.
  Luulen että suurin osa päättäjistäkään ei osaa harkita asiaa realistisesti, Kansanäänestyksestä olisi vain lisäkuluja ja äänestyksen lopputulos lähinnä ilmaus kuntalaisten tämän hetken tunne- ja fiilispohjasta asiassa.

 • avatar Nimetön

  miksi maitittiin vain nokia ja huittinen,myös näissä naapurikunnissa on uimahalli,PORI,KOKEMÄKI,K,PÄÄ,PUNKALAIDUN,IKAALINEN,että kyllä on mistä valita

  • avatar Nimetön

   Nokian ja Huittisten lisäksi siis Kokemäki, Harjavalta, Ulvila, Pori, Kankaanpää, Punkalaidun ja Ikaalinen. Näistä kunnista löytyy sastamalalaisille uimahallit. Näihin on monillakin paljon lyhyempi matka Vammalaan verrattuna.

 • avatar Nimetön

  Voisiko tähän kansanäänestykseen yhdistää kirkkoherran valinnan? Jos olisi kaksi ehdokasta kirkkoherraksi. Toinen pitäisi puoltavan saarnan uimahallista ja vastaavasti toinen sitten.kielteisen. Kansanäänestys sitten ratkaisisi tilanteen. Samalla kirkkoherran valinnan äänestysprosentti nousisi huimasti.

 • avatar Nimetön

  Samalla voitaisiin valita uudistetun kaupungin keskusta-alueen voittajaehdotus.
  Samoin vuoden “kirjapää”
  ja uusi Miss kaalisääri,eiku -saari, voitas huutoäänestää tähän letkaan.

 • avatar Nimetön

  Kirkkoherran valinnan yhteydessä voisi hyvinkin järjestää kansanäänestyksen uimahallista.
  Laki nimittäin kieltää niiden järjestämisen valtiollisten- ja kunnallisten vaalien yhteydessä.

 • avatar Nimetön

  Nyt ei muuta kuin tuumasta toimeen ja oikein kunnon vaalit asioista mitkä pitää päättää., Täällä on niin hyvät ehdotukset ja yhdellä vaalilla menisi kaikki demokratian nimissä, ehkä jättäisin sen kaalisaari-missin pois ja tilalle miss Ellivuori . Alueviesti paikallisena valtamediana voisi hoitaa käyrtännön järjestelyt kun ovat vähän niin kuin tämän homman päällä.

 • avatar Nimetön

  Samoihin vaaleihin mis. Vammala ja ehdokkaat Sätönen ja Anderssonni

Kommentointi ei ole käytössä.