Suunnittelukilpailu: “Uusin silmin katsominen on tärkeää”

Lousajassa asuva Seppo Kerokoski poikkesi Torikeskukseen tutustumaan kilpailutöihin. Uimahallin sijoittaminen Pororantaan epäilytti häntä. “Ehkä se päiväkodin paikalle sopisi, jos parkkipaikat olisivat Aittalahden puitossa. Mutta rannan ja Kävelykadun välistä puisto- ja nurmialuetta ei saa pilata. Pororannan alue on kesäisin ainutlaatuinen kaikenikäisten kaupunkilaisten virkistyspaikka.”

”Mikään näistä töistä ei toteudu sellaisenaan, mutta varmasti tästä kilpailusta saadaan ideoita, jotka voidaan pidemmällä aikajänteellä toteuttaa”, toteaa Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg katsellessaan Torikeskuksen aulassa ydinkeskustan suunnitteluikilpailun satoa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jenni Jokinen myötäilee ja sanoo, että on ollut iloinen yllätys, miten paljon Sastamalan keskustan kehittäminen on herättänyt kiinnostusta – niin mediassa kuin kisaan osallistujien keskuudessa.

Jokinen on mukana raadissa, joka lopulta valitsee arkkitehtikisan parhaimmiston.

”Halusimme uusia, ulkopuolisia näkemyksiä keskustan kehittämiseen. Tuttuun tottuu ja tulee tietyllä tavalla sokeaksi”, Jokinen sanoo.

Kaupungin verkkosivuilla ja Torikeskuksessa esiteltävät 15 ehdotusta valikoituivat Jokisen mukaan kisan kärkeen sen perusteella, että ne vastasivat hyvin kilpailutöille asetettuja kriteereitä.

Kilpailuehdotuksilta edellytettiin muun muassa näkemystä siitä, miten keskusta voisi liittyä paremmin järvimaisemaan. Ideoita kaivattiin torin ja linja-autoaseman alueen ympäristön toiminnallisuudesta, keskustan viihtyisyyden parantamisesta, tiiviimmästä rakentamisesta, liikenne- ja pysäköintijärjestelyistä.

Suunnittelualue ulottui Pororannasta Rautaveden rantaan. Pohjoispuolella rajana oli Onkiniemenkatu, toisella puolella virastotalon ja seurantalon korttelit. Tehtävänä oli myös sijoittaa uimahalli tälle alueelle.

”Paikallinen uimahallikeskustelu tuskin on kiirinyt kilpailutöiden tekijöiden korviin. Oli mielenkiintoista huomata, että suurimmassa osassa töistä uimahallin paikka on Pororannassa”, Malmberg miettii.

Monissa töissä Aittalahdenkadusta on visioitu osittain tai kokonaan kävelykatua.

”Henkilökohtaisesti tykkään kävelykatuajatuksesta kovasti. Hienoa myös, että monissa töissä on piirretty keskustaa halkomaan polkupyöräkaistat”, Jokinen toteaa.

Kilpailutyöt ovat täynnä mielenkiintoisia ja toteutuessaan keskustaa varmasti elävöittäviä yksityiskohtia. Taloudellista realismia esimerkiksi konserttitalon tai taidemuseon rakentaminen lähitulevaisuudessa tuskin kuitenkaan on.

Kaksikko toivoo kuntalaisten kertovan mielipiteensä kilpailutöissä esitetyistä ideoista.

Näkemyksensä voi jättää sähköisesti kaupungin verkkosivuilla tai kirjallisesti Torikeskuksessa töiden lähellä sijaitsevaan postilaatikkoon.

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyvästä Alueviestistä.

Jenni Jokinen ja Jarkko Malmberg ovat tyytyväisiä suunnittelukilpailun saamaan huomioon. “Tämä on markkinointimielessäkin Sastamalalle hieno juttu.” Kilpailutöihin voi tutustua Torikeskuksessa 17.3. saakka.

Muokattu kello 10.50. Korjattu kuvatekstiin Sepon sukunimi oikein.

 • avatar Nimetön

  Hyvä että on tuoreita ideoita. Keskustan kokonaisvaltainen suunnittelu onkin jäänyt aivan retuperälle. Toivottavasti ideoita toteutetaan. Uimahalli – kylpylä keskustassa olisi hyvä vetonaula. Siihen se sopii luontevasti. Sastamalan kylpyläkaupunki. Nappi ajatus. Tämä ajatuksen ympärille on hyvä kehitellä kaikkia muitakin palveluita. Pieni kauppahallikin olisi kiva. Helsingin Hakaniemestä vapautuu muutaman vuoden kuluttua tilapäinen kauppahalli joka on mahdollista siirtää muualle. Osankin siitä voisi tuunata sopivaksi torikeskukseen. Kauppiaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä Hakaniemen tilapäiseen kauppahalliin ja asiakkaita näyttää olevan jatkuvasti paljon.

 • avatar Nimetön

  Tämä pieni tori riittää ihan hyvin tämänvertaisille kävijöille ja myyjille. Ja mikä olisi Kauppahallin lisäarvo, kun kauppa on vieressä ja toripäiviäkin vain 2-3/vk? On kyllä ajatuksen Tonava tuo, että “asiakkaita Hakaniemessä näyttää olevan jatkuvasti paljon”!!

 • avatar Nimetön

  Eikös sitä uimahallia yritetty tuputtaa Vammalan ydinkeskustaan jo kilpailutehtävän asettelussa, joten ei ihme, että moni kilpailuehdotus sen suunnitelmiinsa ymppäsi – vaikka ydinkeskustaan halli sopiikin hyvin huonosti.

 • avatar Nimetön

  Nämä ovat hienoja suunnitelmia ja hyvin tehty, mutta kenelle, mihin kaupunkiin? Sastamalan osuus tässä kuviossa on esitellä nämä,keskustella, äänestyttää ja sitten….
  No niin maalataan ne parkkiruudut uudelleen ja uusitaan sitä toripöytää toisesta päästä, niin ja se kello.

  • avatar Nimetön

   Aika monia. Sitten on se joukko, jota ei kiinnosta kuin halvin kalja mitä kaupasta saa. Sinä kuulut siihen ryhmään. Kippis!

Kommentointi ei ole käytössä.