Kaupunginjohtajat soten kaatumisesta: “Palvelut jatkuvat, jonkinlainen uudistus välttämätön”

Tärkeät sote-palvelut toimivat ja niitä myös kehitetään, sanoo Malmberg. Kuva: Alueviestin arkisto.

Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg ei ollut hirveän yllättynyt sote- ja maakuntauudistuspaketin kaatumisesta viime perjantaina.

”Se oli nähtävissä jo kuukausia. Mutta hallituksen kaatuminen oli yllätys.”

Malmberg on seurannut paketin valmistelua läheltä. Hän on ollut Pirkanmaalla virkamiesvalmistelun johtoryhmässä, jossa on mukana kaupunkien ja kuntien johtajia.

”Kyllä kunnista, maakunnista ja myös Kuntaliitosta lähti viestejä valtion suuntaan siitä, että suuri ja monimutkainen paketti pitäisi palastella osiin, etenkin ajallisesti. Se valinnanvapaus oli hallitusohjelmassa mukana yhtenä osana, jonka piti tulla voimaan asteittain. Matkan varrella se muuttui ja sekoitti tilannetta.”

Sastamalan osalta kaupunginjohtaja ei näe isoja ongelmia, vaikka sote kaatui.

”Kaikki ihmisille tärkeät sote-palvelut toimivat ja niitä myös kehitetään.”

Pelkona on ollut sivuterveysasemien lakkauttaminen Mouhijärveä lukuun ottamatta soten tullessa voimaan, jota nyt ei tapahdu.

”Emme ole keskustelleet sivuterveysasemista. Ne kuuluvat lähipalveluihin. Pirkanmaalla tosin on ollut uudistukseen liittyen menossa palveluverkkoselvitys, jossa olemme mukana. Sen jatkosta en osaa vielä sanoa mitään.”

Maakuntauudistuksen osalta tilanne on aivan auki.

Tehty kehitystyö on tuonut tulosta

Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaan sote-uudistuksen kaatuminen veti turhautuneeseen mielentilaan.

Huittisissa on jo pidemmän aikaa tehty töitä sillä ajatuksella, että sote- ja maakuntauudistuksen myötä puolet kaupungin budjetista ja työntekijöistä siirtyy kunnalta maakunnalle.

”Tämä on huomioitu erityisesti keskushallinnon mitoituksessa ja virkoja on hiljalleen vähennetty. Nyt asiat pitää käydä uudelleen läpi, kun kaupungin tehtävät eivät vähennykään”, Peltomaa kertoo.

Uudistuksia on tehty sote mielessä myös terveyskeskuksen ja koko perusturvan puolella. Peltomaa korostaa, että tämä työ ei ole turhaa.

”Tehty kehitystyö on tuonut hyvää tulosta ja se jatkuu edelleen.”

Samaa linjaa kaupunginjohtaja toivoo näkevänsä myös valtakunnallisesti.

”Pidän tärkeänä, että soten ympärille vuosia kehitetyt toiminnot saadaan käytäntöön.”

Peltomaa uskoo, että Satakunnassa käynnistyy pian mietintä omasta Satasotesta. Kaupunginjohtajalla ei ole vielä kantaa siihen, onko maakunnallinen sote oikea ratkaisu, mutta Huittisten kaupunginvaltuusto on monen muun satakuntalaisen kunnan tavoin linjannut, että mikäli lainsäädäntö valtakunnallisen soten osalta ei tule voimaan, Satakunnassa aletaan valmistella omaa sotea.

Kaupunginjohtajien kommentit kokonaisuudessaan ovat luettavissa keskiviikon Alueviestistä.

Kommentointi ei ole käytössä.