Maitokallionkadulla seisoo vuoden kuluttua musta hirsitalo, johon käydään sinisestä ovesta

Rakennustyömaa on Arja Niemiselle tuttu ympäristö. Hän vaihtoi hoitoalan työt 10 vuotta sitten raksahommiin. Työpäivien jälkeen illat kuluvat omalla tontilla.

Ensi vuonna tähän aikaan Sastamalan Maitokallionkadulla seisoo kerrosalaltaan 131 neliön kokoinen mustaksi maalattu hirsitalo, jonka ovi ja ikkunanpielet ovat siniset. Talon takana on suuri terassi, joka jatkuu siltaa pitkin viereisen autokatoksen katolle. Terassilta avautuu maisema Rautavedelle, ja kun oikein tarkkaan katsoo, saattaa vastarannalta erottaa Tyrvään Pyhän Olavin kirkon.

Ranta-Kukkurissa sijaitsevalla tontilla seistessä joutuu vielä käyttämään mielikuvitustaan. Talon perustukset on tehty ja Kimaran mallistosta muunnellun hirsitalon pystytys on alkanut.

”Tämän hirsitalon pystyttäjät ovat niin ammattilaisia, että homma näyttää sujuvan vauhdilla”, toteaa taloa rakennuttava Arja Nieminen tyytyväisenä.

Se, miltä talo tulee näyttämään valmiina, selviää vain havainnekuvista, joita Nieminen esittelee puhelimestaan.

”Tykkään selkeistä linjoista, siksi pohjapiirros on simppeli. Makuuhuoneet ovat talon etuosassa, toiseen päätyyn sijoittuvat kodinhoito- ja pesuhuone sekä sauna. Keittiö ja olohuone ovat yhtenäistä tilaa takapihan puolella, niistä maisemaa voi ihailla suurista ikkunoista”, Nieminen kertoo.

Hirsitalon pystytys on hyvässä vauhdissa.

Arja Nieminen on ensimmäinen, joka on aloittanut rakennustyöt Ranta-Kukkurin asuinalueella. Hän asuu tällä haavaa vain kivenheiton päässä Äestäjänkujalla, mutta elämäntilanteen muuttumisen vuoksi nykyinen, vuonna 1991 rakennettu omakotitalo on jäänyt suureksi.

Rivi- tai kerrostaloasuminen ei ollut vaihtoehto, siksi Nieminen eräänä päivänä vuonna 2017 päätyi ajelemaan uudelle asuinalueelle.

”Yleensä ensin tehdään päätös talon rakentamisesta ja vasta sitten aletaan etsiä tonttia. Omalla kohdallani kävi päinvastoin. Ajelin Tampereen suunnasta kohti kotia, ja kuinka jotenkin keksin poiketa uudelle asuinalueelle. Ihastuin tontilta aukeavaan maisemaan järvinäköaloineen niin paljon, että seuraavana päivänä tein siitä varauksen.”

Nieminen kertoo pohtineensa jo aiemmin, että jos vielä joskus ryhtyy rakennuspuuhiin, tehdään silloin hirsitalo. Tontin varattuaan hän lueskeli hirsirakentamisesta ja päätös vahvistui.

”Hirsitalon hengittävyys on varmasti ihan omaa luokkaansa ja se on muutenkin ekologinen vaihtoehto. Luonnollisesti hengittävä hirsi tasaa tehokkaasti sisäilman kosteus- ja lämpötilanvaihteluita”, Nieminen sanoo.

Omaan taloonsa hän valitsi kantikkaan lamellihirren.

Rakennustyömaalla hääriminen ei ole Arja Niemiselle vierasta, sillä hän vaihtoi 10 vuotta sitten hoitoalan työt rakennustöihin. Niemisen mukaan pärjääminen rakennuksilla ei ole sukupuolesta kiinni.

Itse asiassa naiset ovat valtaamassa miehisenä pidettyä alaa.

”Edellisellä työmaalla suurin osa maalareista, sähköasentajista ja laatoittajista oli naisia – kuin myös rakennusmestari. Kun kaikki kulkevat samanlaisissa työvaatteissa, ei sukupuolta tule mietittyä.”

Koko jutun voit lukea keskiviikkona ilmestyvästä Alueviestistä.

Tontin etuosassa on jykevää kalliota. Siihen Arja Nieminen on kaavaillut jonkinlaista valaistusta, jahka talo ensin valmistuu.

Kommentointi ei ole käytössä.