Saksitut: Melkoinen perjantai kaatui jälleen kerran kuntien harteille

Viime perjantaina kaatuivat sekä sote- ja maakuntauudistus että maan hallitus. Toimitusministeriö hoitaa juoksevat asiat, kunnes vaalien jälkeen on runnattu uusi poliittinen hallitus valtakuntaan. Eli ei sen kummempaa tuona melkoisena perjantaina. Paitsi, että vaalikampanjointi alkoikin jo hieman etukäteen.

Tuo hallituksen uudistuspaketti kaatui siis perustuslaillisiin ongelmiin. Neljä vuotta oli liian lyhyt aika selvittää asiat. Niinpä ratkaisu jäi viimeisille metreille. Ilmeistä oli, että esimerkiksi sote-uudistuksessa yksi iso mietinnän kohde oli se valinnanvapaus. Sitä käsitettä tai sitä, että toteutuuko se joka paikassa, ei oikein ymmärretty, eikä siihen uskottu. Ja kaikesta huolimatta kaikki puolueet olivat sitä mieltä, että sote-puolella jotakin uudistusta kaivataan.

No. Nythän kävi sitten niin, että koko jupakka kaatui jälleen kerran kuntien harteille. Epävarmuus jatkuu, sillä uusi hallitus tietenkin pohtii uutta pakettia. Eli kunnat saavat tulevina vuosina hoitaa asiat, kuten parhaaksi näkevät. Syntyykö jälleen uusia kuntien suuria yhteenliittymiä, joilla etsitään voimaa hoitaa asioita, vai kuinka käy? Se jää nähtäväksi. Juuri nyt kaikki jatkuu kohtuudella ennallaan, ihmiset hoidetaan yhä, vaikka suuri uudistus kaatui.

Kaikki tahot vakuuttelevat, että suunniteltuun uudistukseen käytetyt parisataa miljoonaa eivät ole menneet hukkaan. Osia maakunnissa tehdyistä suunnitelmista voidaan ilmeisesti käyttää tulevaisuudessa hyödyksi.

Mitähän sitten tapahtuu niissä kunnissa, joissa otettiin soteen etukenoa? Esimerkiksi Punkalaidun ulkoisti Sotesilta vanhusten ja vammaisten asumispalvelut. Syynä oli se, että haluttiin uudistuksen jälkeenkin turvata kuntalaisille hyviä asumispalveluita omassa kotikunnassa. Mitähän nyt mietitään, kun kuuleman mukaan asumisen hinnatkin ovat nousseet.

Eli siten kävi, kuten uumoiltiinkin. Elämä jatkuu, ja palvelut. Jotenkin vain tuntuu siltä, että tavalla tai toisella noin viisitoista vuotta kaavailtua mullistusta ei sittenkään ole valmisteltu sellaisella huolella kuin olisi pitänyt.

 • avatar Nimetön

  Suuri kysymys myös se, että pitäisikö Sipilä haastaa valtakunnanoikeuteen? Sipilä nimittäin syytti eduskuntaa (oppositio) tahallisesta jarruttamisesta, ylen haastattelussa lauantaina. Nyt on julkaistu.asiantuntijalausunnot ja niistä selviää, ettei hallitus edes.yrittänyt vastineessaan noudattaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Kaikkiaan näitä huomautuksia oli 52 kpl. Melkoista piittaamattomuutta hallitukselta. Jotenkin vaikuttaa siltä, että Sipilä ei ymmärrä puhetta.

  • avatar Nimetön

   “Sote-uudistusta ei kaatanut se etteivätkö valmistelijat olisi kuunnelleet asiantuntijoita. Enemmänkin ongelmana oli asiantuntijoiden intressit ja keskinäinen riitely” kirjoittavat
   Marina Erhola ja Heikki Hiilamo Helsingin Sanomien Vieraskynä palstalla.
   Erhola toimii Terveyden ja hyvivointilaitoksen ylijohtajana.
   Hiilamo on sosiaalipolitiikan professori Helsingin Yliopistossa.
   Trollauksellakin 09:30 joku tolkku.

 • avatar Nimetön

  Perustuslakivaliokunnan lausunnoilla ei ole juridista kestävyyttä, neljä vuotta sitten annettu lausunto ja nyt annettu olivat keskenään täysin vastakkaiset. Asia koski tätä valinnanvapautta, edellisellä kerralla sitä piti olla, nyt sitä ei saanut olla. Tästä on kyllä olemassa artikkelikin mm. Hesarissa julkaistu missä asiaa on selvitelty.
  Perustuslakivaliokunta on poliittinen toimija ja myös lausunnon antajilla, asiantuntijoilla, on poliittinen tausta, useimmilla, luullaan että se on yksi ja oikea totuus, ei ole. Se on myös mielipide.
  Heikki Hiilamo ma A-studiossa kommentoi suomalaisen yhteiskunnan päätöksentekokykyä, Poliittinen toiminta ja oman edun tavoittelu ajaa ohi yhteisen edun. Tällä sote-ratkaisulla olisi saatu kaikille tasavertaiset mahdollisuudet päästä hoitoon, nyt osa jonottaa päiväkausia julkiseen, varakkaammat käyvät yksityisellä, odotusaika 1 h.
  Sipilä oli tässäkin asiassa täysin oikeassa, kannattaa tutustua asioihin ennen kuin kommentoi kenenkään syyllisyyttä. Sipilällä oli näytöt.

  • avatar Nimetön

   Ja sinun mielestä kaikki asiantuntijat ovat myös poliittisia toimijoita, paitsi Hiilamo! Mielestäni perustelin oman kirjoitukseni melko hyvin, pitätyen faktoissa. Ja Sipilällä ei ollut mitään näyttöä löyhille puheilleen Ylen ohjelmassa lauantaina. Nyt on julkaistu asiantuntijalausunnot, siellä se totuus on. Eikä Sipilän jorinoissa.

   • avatar Nimetön

    Totuus on keskenään riitelevät asiantuntijat, joita sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohta Krista Kiuru kutsui kuultavaksi kerta toisensa jälkeen.
    Kova kisa viime metreillä käytiin Kiurun ja Paula Risikon kesken. Kumpi heistä pääsee julistamaa Sote- uudistuksen kaatumisesta. Molemmat myöhästyivät. Kännyköistään
    saivat lukea Sipilän nähneen heidän poliittisen pelinsä ja jättäneen hallituksensa eronpyynnön presidentille.

 • avatar Nimetön

  ’Perustuslakiasiantintijat’ antoivat ’lausuntojaan’ somessa. Jos sattui facebookia tai twitteriä seuraamaan vahingossa, niin hoksasi ’asiantuntijoiden’ antaneen ’lausuntonsa’.
  Jotenkin tulee mieleen, että ’asiantuntijoiden’ olisi kannattanut kertoa asiansa sotea valmisteleville tahoille eikä bittiavaruuteen?

 • avatar Yks mamma

  Punkalaitumella yritettiin turvata asumispalvelut, hyvä- sanaa ei voi käyttää…
  Tuloksena oli paljon murheita ja rahanmenoa. Eikä olis ollut mikään pakko.

 • avatar Nimetön

  Kyllä Krista Kiuru varmaan palkitaan sote-palkinnolla ansioistaan,on kyllä Porissakin tunnettu yhteistyötaidoistaan. Palkitaanko puolueenkin toimesta jos sattus pääseen jatkoon?Antti Rnteen ystävä?

 • avatar Nimetön

  Kyllä nykyhallitus olisi ehkä onnistunut, mikäli tehnyt pelkän terveydenhoito uudistuksen. Ja jättänyt mammuttimaisen maakuntahallinnon niille, joita vaivaa järjetön suuruudenhulluus. Jaa, juu. Se taitaa kyllä vaivata molempia, kepua ja kokoomusta. Mutta kuitenkin näin.

 • avatar Nimetön

  Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurusta on moneksi.
  Johtaessaan valiokuntatyötä. hän kuunteli samalla puhelimitse päätöksentekoa Porin kaupunginhallituksen kokouksista.
  Moni ei vastaavaan pysty, eikä ainakaan ilman oikeuden määräämää tuomiota asiasta selviäisi.

 • avatar Nimetön

  Nykyhallituksen Sote oli Susi. Antaa sen jolkotella aarnimetsän suojaan. Pois sivistyksen vaikutuksilta, kun ei sen tapoihin tottunut. Sivistyksen sano juu.

  • avatar Nimetön

   Demareitten Sote-asiantuntijalla, kansanedustajaehdokkaalla – Hussin ex-pomolla Aki Lindenillä puolestaan pyyhkii hyvin.. Hänelle on räätälöity uusi virka, työaika vajaa kaksi tuntia viikossa.
   Olisiko palkkiona jostakin?

 • avatar Nimetön

  Toivottavasti tämä toitotushallitus ei ehdi tuhota.maan taloutta ja hyvinvointia. Vaalit lähestyy onneksi.

Kommentointi ei ole käytössä.