Kustannusvertailu: Sastamala omakotiasujalle viidenneksi kallein

Omakotitalon oven takana voidaan tehdä toimenpiteitä, jotka vaikuttavat sähkön kulutukseen vähentävästi.

Omakotiliitto on selvittänyt asumisen kalleutta. Vuoden 2019 kustannusvertailussa oli mukana sata kuntaa, joissa asuu hieman yli 80 prosenttia suomalaisista. Esimerkkinä oli 120 neliön puinen ja 30 vuotta vanha omakotitalo, joka lämpiää sähköllä, joka on asumiskulujen suurin menoerä.

Kustannuksiin otettiin mukaan kiinteistövero, käyttösähkö, lämmityssähkö, vesimaksut ja jätemaksut. Keskimääräinen asumisen hinta on 4 000 euroa. Kemiönsaarella hinta on 4 700 euroa, Sastamalassa 4 300 euroa ja Porissa 3 500 euroa.

Sastamalassa lämmityssähkön osuus on kymmenen kalleimman kunnan keskiarvoa, samoin käyttösähkö. Kiinteistövero ja jätemaksut ovat maltillisia. Vesimaksut ovat keskiarvon yläpuolella.

Sastamalan Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Pentti Haapahuhta tietää tilanteen.

”Eihän tuo sijoitus niin kauhean mukava ole. Tosin vuosi sitten olimme kolmanneksi kallein kunta. Silloin vertailtiin suurin piirtein saman kokoisia kuntia. Että sikäli tilanne on hieman parantunut.”

Haapahuhta pitää hyvänä, että Sastamala on pitänyt kiinteistöveron alhaalla.

”Sitä ei ole korotettu, vaikka monet kunnat ovat niin tehneet.”

Myös jätemaksut ovat kohtuulliset. Sähkön osalta kaupungin päättäjillä ei ole sanomista.

”Niiltä osin kukin voi vaikuttaa itse. Voi esimerkiksi hyödyntää yösähköä pesukoneissa ja pudottaa vaikkapa yhden asteen sisälämpötilaa. Se vaikuttaa jo satoja euroja vuodessa.”

Vesimaksuissa Sastamala on lähes huippua, ainakin toukokuun korotusten jälkeen.

”Onhan se kallista. Mutta pitää kuitenkin huomioida, että meillä on tehty isoja investointeja, jotta saimme pohjaveden käyttöön. Lisäksi maksamme Huittisten uutta vedenpuhdistamoa. Nämä investoinnit ovat monissa kunnissa vasta edessä, joten kyllä vesimaksut vielä nousevat muuallakin”, toteaa Haapahuhta.

 • avatar Nimetön

  Hyvä on Ilmari Nurmisenkin tehdä Sastamalassa asumiskustannuksia korottavia päätöksiä, kun itse asuu Tampereella.
  Laki pitäsi olla täysin selvä kotikunnasta, missä voi olla päättäjänä.
  ,

  • avatar Nimetön

   Suotta sinä Nurmista syytät asumiskustannuksista, kyllä ne suurimmat kulut ovat syntyneet porvaripolitiikan seurauksena. Tuskinpa demarit ajavat valtion monopolien, kuten vesilaitosten, rautateiden ja valtateiden myymistä saalistaville veroparatiisiyhtiöille. Nämä kapitalismin kukkaset ovat Kokoomuksen tavoitteita. Sähkönsiirto meni jo ulkomaisiin käsiin ja luulisi, että sen seuraukset saisivat äänestäjät ajattelemaan tarkemmin, äänestääkö tulevia bernereitä valtaan.

   • avatar Nimetön

    Vihreiden Pekka Haavisto on hän jota saamme kiittää Carunasta.

    Oli ministerinä kun Fortum myytiin.

   • avatar Nimetön

    12:16: Et voisi enempää olla väärässä. Vihervasurit myivät Suomen sähkönsiirron. Kiittäkäämme heitä tästä ja paljosta muusta yhteiskuntarakenteiden rappeuttamisesta.

   • avatar Nimetön

    Vasemmistoliitto oli ainoa puolue joka vastusti sähköverkon myyntiä. Demarit muiden mukana oli myymässä sähköverkkoa ja äänesti myymisen puolesta.

   • avatar Nimetön

    Tampereella on oma vihervasurien sähläri. Hänen niskassaan on useita syytteitäkin jo, mm. petos, virka-aseman väärinkäyttö, jne.

 • avatar Nimetön

  Pohjavettä, kyllä niin mutta silti se pilataan klooraamalla liikaa. Sama vesi Hämeenkyrössä maistuu paremmalta kuin täällä, Kloori pitäisi lisätä vain sillä alueella missä se on vanhan putkiston takia pakollista, ei niin että nekin joiden vesi tulee pelkästään uusia linjoja pitkin saavat samaa kloorivettä. Liittymisestä on maksettu kallis hinta ja vedestä maksetaan kovaa hintaa.

 • avatar Nimetön

  Meniköhän tuo päätelmä ihan oikein: Jos verrattiin samaa kokoa olevia kuntia ja oltiin 3. kallein ja nyt verrattiin sataa kuntaa ja ollaan 5. kallein? Mikä sen osoittaa?

  • avatar Nimetön

   Se osoittaa vain, että sähkön siirtohinnat ovat kaikilla monopolialueilla nouseet varsin samantasoisesti, se kun on määräävin tekijä asumisen kustannuksissa.

   • avatar Nimetön

    uutisissa mtv juuri oli että caruna nostamassa hintoja taas

    ei tiedä kestääkö asiakas enää tätä kuppausta hengissä

   • avatar Nimetön

    Juuri oli tosiaan uutisissa,että Caruna korottaa maksuja TAAS

    Muuten mukava mies Pekka Haavisto saa kyllä sähköinfran kaupasta kirouksia päälleen,ei noita viherpiiperöitä saa päästää päättämään mistään oikeista asioista.Tunnen tässä että juuri minä olen se vihreiden kuuluisa luukku josta tulee rahaa

    Huolettaa sastamalalaisten omakotitaloissa asuvien ihmisten menojen hurja nousu.Naapurien kanssa tästä paljon juteltu.Kiinteistövero ja vesimaksun korotus ei tässä tilanteessa tee muuta kun pistää vihaksi

 • avatar Nimetön

  Sähkön siirtohinnoille ei Sastamala voi mitään mutta kiinteistöverolle voi.

  Nyt rupeaa Carunan siirtolaskun takia olemaan jo kipurajoilla.

  Perheeni on ns paluumuuttaja tänne. Ihanaa maisemaa ja vanhan talon remontointia. Hirvittää kyllä tuo Omakotiliiton vertailu, ja tottahan se on

  • avatar Nimetön

   Näinpä. Sastamala on kivaa paikkaa asua, maisemat, palvelut, luonto ja liikenneyhteydet hyviä. Mitä kaupunki voi tehdä ettei mahdollisia asukkaita kuriteta enempää rahallisesti. Kiinteistöveroja ei pidä ainakaan nostaa ja mites sen veden kanssa on, eikö niille korotuksille muka voi mitään tehdä?

  • avatar Nimetön

   Tampereen ympäristökunnissa on useitakin kuntia joissa asumiskustannukset alemmat, myös asuntoejn ja kiinteistöjen hinnat maltisempia. Kyllä ainakin Treella työssä käyvän kannattaa katsella ympäriinsä., työmatka voi lyhentyä. Vähän on tullut tutkittua noita ja vähän suunniteltuakin

 • avatar Nimetön

  Haapahuhdan on turha yrittää pehmentää Sastamalan hintoja. Kallista on ja tommoset vertailut ovat ihan yhtä tyhjän kanssa!

 • avatar Ihme hommaa

  Nythän kaupunki alkaa tutkimaan, että montako rakennusta on jokaisen tontilla niin voi nostaa kiinteistöveroa. Kaikki huvimajat ja puuvarastot laitetaan verolle niin sitten saadaan ykköspaikka vertailussa. Eikä unohdeta pressutallejakaan.

  • avatar Nimetön

   Toivon että tässä kiinteistöverossa pysyy päättäjillä järki ja tolkku. Kun ei tavallinen omakotiasuja sen kummoisempi maanomistaja ole. Vallan palkkatöillä (Tampereella!) nämä pirtit pystyssä pidetään.

   Punavihreille kaupungin päättäjille tämä viesti erityisesti. Tai toivomus.

 • avatar Nimetön

  Vedenhinnan isot korotuksethan vasta tulossa.
  Ensi vuonna ykköstila saavutettavissa.Veto/pitovoima senkuin lisääntyy!

 • avatar Nimetön

  Kuten joku totesi toisessa jutussa, että sähkövero pois. Sillä pienentää asumismenoja. Sähköstä on turha periä enää haittaveroa kun tuottaminen nykyään pääosin päästötöntä.

  • avatar Nimetön

   Sähköverosta aivan samaa mieltä.

   Sen tasoon voimme tavalliset ihmiset vaikuttaa eduskuntavaaleissa äänestämällä.

   Voin omakotitaloasukkina paljastaa ettei ääneni mene vihreille (virheille)

  • avatar Nimetön

   Päästötöntä sähköä ? Kyllä se kaikki on haitallista ja verolle pantava ja rangaistava.

   Ilmastoahdistusta pauhaavat vihreät kietäisivät klapien poltonkin kun hiukkasia lentelee

   Laajalla Sastamalan maaseudulla asuu syylliset ja maksajat

   Ei muuta ku kohti Hesaa lähiöläävään asumaan

   Anteeksi että asutaan vielä Sastamalassa ja pientalossa

   Ei tätä kauan kestä

 • avatar Nimetön

  Terveiseni Sastamalan päättäjille, niin virka- kuin luottamushenkilöille:

  Pärjään ilman uimahallia.

  En pärjää ilman vettä ja sähköä.

  “Omakotiasuja joka tienaa Sastamalan veronsa Nokialla”

 • avatar Nimetön

  Omakotitalo on kumminkin mukava asua verrattuna kerrostalokolhoosiin. Kyllä siitä vähän maksaakin. Pystyy vielä hyödyntämään fossiilisia polttoaineita kun on öljylämmitys.

 • avatar Nimetön

  ++++++ Pystyy vielä hyödyntämään fossiilisia polttoaineita kun on öljylämmitys.

  Hyi sinua! Kyllä nyt vihreät pillastuu!

 • avatar Nimetön

  Ei ole kallista, oma vesikaivo ja likavesisysteemi. Sähköä menee vähän lämpöpumpun ja puiden polttamisen avulla.

 • avatar Väärä kaupunkiko suunnitelmalleni

  Minäkin aikoinani ostin omk. Talon, jota vuosien varrella pikkuhiljaa kunnostellut, kuten varmaan moni muukin.
  Ajattelin silloin, että kun saa lainan maksettua, voin lomailla pidempiä aikoja fiksusti, koska yhtiövastikkeet eivät juokse.
  Tai tehdä vajaata työviikkoa.
  Mutta tässä ovat perusmaksut, verot ja siirtomaksut pompsahtaneet, niin että yksin asuvan on todella kallista asua täällä, eikä tosiaan auta vaikka et kotonasi olisi, perusmaksut juoksevat silti.
  En usko että perheellisiäkään paljon naurattaa, täällä ei heitäkään mitenkään erityisemmin tueta.
  Ja tilanne vain pahenee veden ja ilmeisesti myös sähkön siirron kannalta.
  Olen talon takia pysynyt täällä, Mikään muu ei itseäni tänne kiinnitä.
  Nyt on todella tehtävä laskelmia, että olenko tehnyt pahan virhearvion aikoinani.

Kommentointi ei ole käytössä.