Miljoona Mikrosirua: Tunnistusmerkintä auttaa lemmikin kotiin

Heidi Saarenmaan Lilla-kissa sai Heini Orhalalta mikrosirun.

Sastamalan Suodenniemellä asuva Heini Orhala on mukana Miljoona Mikrosirua -projektissa, jonka tavoitteena on siruttaa ja rekisteröidä miljoona kennelnimetöntä eläintä. Itse asiassa koko kampanjan lähtölaukaus tapahtui Orhalan kotitalon kuistilla.

Projekti sai alkunsa loppukesällä 2017, kun Orhala esitti Facebokissa ideansa edullisesta tai jopa ilmaisesta tunnistusmerkitsemisestä.

”Mielestäni oli järjenvastaista, että tuhannet ihmiset hylkäsivät kissojaan tieten tahtoen vuodesta toiseen. Uskoin, että tunnistusmerkintä auttaisi useat lemmikit takaisin alkuperäisiin koteihinsa”, nainen muistelee miltei parin vuoden takaista avaustaan.

Orhala ilmoitti samaisessa päivityksessä olevansa valmis siruttamaan kissoja itse. Sama idea oli syntynyt jo toisaalla Suomessa ja siruttaja Kristiina Liukonen tarjoutui talkoisiin, mikäli Orhala järjestäisi tapahtuman. Liukosen mukana Suodenniemelle saapui Annulii Koponen, jota Orhala kutsuu kampanjan äidiksi. Koponen on sittemmin siruttanut ja koordinoinut tuhansien eläinten mikrosirutuksia eri tapahtumissa ympäri Suomea.

Orhala itse pätevöityi mikrosiruttajaksi viime keväänä Forssassa pidetyssä sirutus- ja leikkaustapahtumassa.

Kampanjassa sirutettu rekisteröidään tietokantaan

Miljoona Mikrosirua -projekti on niin Heini Orhalalle kuin muille sen parissa toimiville harrastus, jossa on mukana yhteistyökumppaneita. Taustalla ei pyöri yhdistys saati yritys, vaan pieni porukka aktiivisia ihmisiä, jotka haluavat tarjota sirun ja rekisteröinnin edullisesti.

Kohderyhmää ovat kennelnimettömät kissat ja koirat, mutta vapaaehtoiset siruttavat myös kanit, miniporsaat, marsut ja fretit.

Orhalan mukaan lemmikin tunnistusmerkintä on vielä uusi asia ja siksi osalle omistajista tuntematon.

”Kaikki uudet käytännöt vaativat aikaa vakiintuakseen. 20 vuoden päästä tunnistusmerkintä on itsestäänselvyys”, hän uskoo.

Sirutusta on pidetty myös kalliina toimenpiteenä. Orhalan mukaan näin on saattanut olla ennen kampanjaa, jolloin mikrosirut on laitettu paljolti elänlääkärien vastaanotoilla.

”Silloin kustannusrakenne on eri ja hinnoittelutapa toisenlainen.”

Tapahtumissa sirutuksesta peritään muutaman euron suuruinen maksu, jonka turvin vapaaehtoiset hankkivat jälleen uusia siruja.

Rekisteröity mikrosiru lemmikillä on ensiarvoisen tärkeä eläimen kadotessa tai kun se syystä tai toisesta otetaan talteen. Pelkästä sirusta ei kuitenkaan ole hyötyä, vaan se on aina rekisteröitävä tietokantaan, jonka kautta lemmikin omistaja löytyy.

Miljoona Mikrosirua -kampanja rekisteröi lemmikkien tiedot Siruhaku.fi -rekisteriin.

Sastamalassa sirutetaan sunnuntaina

Sastamalassa järjestetään kampanjan tiimoilta sirutuspäivä tulevana sunnuntaina 24. maaliskuuta. Jos päiväohjelma on jo buukattu, lupaa Heini Orhala suorittaa sirutuksen vaikka omassa kodissaan.

”Jos jaksaa ajaa Suodenniemelle, saa sirun vaikka ilmaiseksi. Ajelen myös kohtuullisen matkan päähän, jos useampia kissoja saadaan yhteen osoitteeseen.”

On pakko kysyä vielä sirun aiheuttamista tuntemuksista. Sattuuko siruttaminen?

”Suhtautuminen on lemmikkikohtaista. Tapahtumissa suurin osa ei ole moksiskaan, omassa kodissa tapahtuva sirutus käy selvästi enemmän sieluun. Kivun määrä on kenties jossain rokotuksen ja korvakorun laiton välimaastossa”, Orhala uumoilee.

Miljoona Mikrosirua -sirutustapahtuma Sastamalan Musti ja Mirri -myymälässä (Itsenäisyydentie 53) sunnuntaina 24.3. kello 14-17.

  • Nimetön

    Kiitos vapaaehtoisille! Esimerkillistä talkoohenkeä. Eläimet eivät osaa pyytää eikä vaatia ja valittaa. Niiden auttaminen on aina ilo.

    terveisin Kissa Perheessä

Kommentointi ei ole käytössä.