50 vuotta Puistokadun maamerkkinä – Kassantalo toi nykyajan Vammalaan

Viisikymppinen Kassantalo on yhä nykyaikainen pankkirakennus useine liiketiloineen.

Vielä vuonna 1969 Tyrvään Seudun Osuuskassan pääkonttori toimi Marttilankadun ja Onkiniemenkadun kulmassa, nykyisessä Kulta- ja Optiikka Nyyssösen rakennuksessa. Vuonna 1968 aloitettiin uuden pääkonttorin rakennustyöt Puistokadun alkuun, Erottajan aukion kupeelle.

Viralliset avajaiset pidettiin Kassantaloksi ristityssä rakennuksessa aprillipäivänä 1. huhtikuuta 1969. Siitä lähtien pankkitalo on kuulunut olennaisena osana Vammalan katukuvaan.

Osuuskassan palvelukseen 1966 tullut Jussi Lehtinen oli rakennustoimikunnan sihteeri. Pari vuotta myöhemmin Jussi nimitettiin OP-Kiinteistökeskus Vammalan toimitusjohtajaksi. Jussin mukaan tuoreen pääkonttorin rakentaminen ei tullut aivan yllättäen.

”Nyt jo edesmennyt pankinjohtaja Viljo Rönkkö oli varmasti miettinyt asiaa useamman vuoden. Siinä tehtiin alkuun myös tontinvaihtoa. Nykyisen Kassantalon paikalla oli Osuuskauppa Sastamala. Puistokadun toisella puolen oli niin sanottu Kirjolan tontti. Ne vaihdettiin, ja Kirjolan tontille nousi SOKOS ennen Kassantaloa, olikohan se sitten 1967”, muistelee Jussi.

Rakennuksesta arkkitehtikilpailu

Pankkirakennuksesta järjestettiin arkkitehtikilpailu. Sen voitti arkkitehtitoimisto Veijo Martikainen Helsingistä.

”Arkkitehdin näkemys nykyaikaisesta pankkitalosta miellytti päättäjiä. Osuuskassan toimesta haluttiin rakennukseen saunaosasto, mutta arkkitehti muistaakseni halusi sinne myös uima-altaan. Siihen aikaan pankkien välinen kilpailu oli kovaa, etenkin sitten 1970-luvulla, kun palkkoja alettiin siirtää pankkeihin. Uusi pankkirakennus ei ainakaan ollut pahitteeksi Osuuskassalle”, sanoo Jussi.

Rakennuksessa on 16 500 kuutiota tilaa, eli noin 3 000 – 4 000 neliömetriä. Pankin lisäksi talossa on aina ollut runsaasti vuokralaisia.

”Heti alkuun mietittiin, että pitää olla monen alan yrityksiä. Oli kodinkoneliikettä, autohallissa autokauppa ja toisessa kerroksessa Ravintola. Ainoa alkuperäinen vuokralainen nykyisin on Paula Lehtisen Puistokadun Kemikalio. Melko kunnioitettava saavutus”, toteaa Jussi.

Rakennuksen nimi ei tullut aikanaan hihasta. Järjestettiin nimikilpailu. Jussi kertoo, että kaksi nimeä pääsi loppukahinoihin.

”Kassantalo voitti. Toiseksi vaihtoehdoksi nousi Kassatalo. Se ei oikein tuntunut hyvältä.”

Pankinjohtaja kiittelee arkkitehtuuria

Tyrvään Seudun Osuuskassa, Vammalan Seudun Osuuspankki ja nyttemmin Sastamalan Osuuspankki on toiminut Kassantalossa muutamaa päivää vaille 50 vuotta. Sastamalan Osuuspankin melko tuore toimitusjohtaja Janne Pohjolainen kiittelee vanhaa arkkitehtuuria.

”Vuosien ja vuosikymmenten aikana on tehty paljon muutoksia niin pankin kuin vuokralla olleiden yritystenkin tarpeiden mukaan. Viisikymmentä vuotta vanha arkkitehtuuri on taipunut hienosti muutoksiin.”

Viimeksi Kassantaloa on näkyvästi ehostettu ulkovuorauksen osalta. Vanha harmaa sävy vaihtui hieman kellertävään ulkopintaan.

”Rakennuksesta on pidetty huolta niin, että se voi palvella pankkina vielä seuraavatkin viisikymmentä vuotta. Se, mitä pankkipalvelu on silloin, ei vielä tiedetä. Nykyisin palvelemme myös tiskiltä, niin kauan kuin asiakkaat haluavat. Tosi asia on kuitenkin se, että käteisen rahan käyttö vähenee ja sen myötä tiskipalvelut”, miettii Pohjolainen.

Maanantaina 1. huhtikuuta Sastamalan Osuuspankki vetreyttää viisikymppisen Kassantalon muistoja kello yhdestätoista lähtien hernekeitolla, kahvilla ja pullalla. Samalla voi ihastella ulkokatoksen alla olevaa Veikko Haukkavaaran aikanaan tekemää Tyrvään Pukkia, joka sai nimekseen Kasööri.

Kommentointi ei ole käytössä.