Saksitut: Tampere tarjoilee tyrmäystippoja Sastamalan kasvulle

Sastamalan kaupunki ja yritykset hakevat sitkeästi kasvua. Monet yritykset ovat siinä onnistuneet, mutta kaupunki ei vielä. Suunta on kuitenkin selvä, sillä asukasluvun kasvu ja kaupungin hyvinvointi, siis asukkaiden hyvinvointi, on tähtäimessä. Siksi kaupunki on ollut halukas sijoittamaan verovaroja muun muassa valtatien 12 turvallisuuteen ja jouheaan liikennöintiin. Tavoitteena on ollut nopeuttaa matkaa Tampereelle ja sieltä Sastamalaan. Kyseessä on halu pärjätä entistä paremmin Tampereen imussa.

Niinpä. Juuri, kun valtatietä on paranneltu, niin Tampere tarjoilee taas tyrmäystippoja Sastamalan kasvuhaluille. Tampereella on herätelty mahdollisuutta Nokian moottoritien nopeusrajoituksen pudottamiseksi seitsemäänkymppiin ja asentaa matkan varrelle myös liikennevaloja. Kyse ei ole turvallisuudesta, vaan Tampereen maanhaluista. Hitaamman tien varrelle kaavaillaan 13 000 ihmiselle asuntoja. Siis Tampere iskee suonta juuri Sastamalan suuntaan, ja miksei myös Nokian.

Tuskinpa menee pitkään, kun Tampere hamuaa itselleen rajanaapureitaan. Sen on pakko tehdä niin, jotta se pystyy kilpailemaan pääkaupunkiseudun kanssa. Kuinkas Sastamalan sitten käy?

Onneksi valtiovalta liikuntaneuvostonsa kautta avittaa hieman Sastamalaa ja Vareliuksen koulun liikuntahallia. Valtionapua on tulossa rapiat 700 000 euroa maanantain kokouksen jälkeen. Esityksenä tuo apu ei ollut, mutta liekö sitten eräs paikallinen kokoomuslainen kansanedustajaehdokas asiaan vaikuttanut, joko yksin tai muitten paikallisten edustajien avustuksella. Hyvää lobbausta kuitenkin kaikilta, jotka asiaan osallistuivat.

Ja sitten vielä ne eduskuntavaalit. Niiden huipentuma on ensi sunnuntaina, jolloin pääsee oikein uurnille äänestämään. Sitä kannattaa harrastaa, jotta viisas päätöksenteko eduskunnassa varmistetaan, tai ainakin päätöksenteko. Vaikka sekin välillä tuntuu hieman horjuvan.

Pro äänestäminen.

 • avatar Nimetön

  ^^^^Tuskinpa menee pitkään, kun Tampere hamuaa itselleen rajanaapureitaan. Sen on pakko tehdä niin, jotta se pystyy kilpailemaan pääkaupunkiseudun kanssa. Kuinkas Sastamalan sitten käy?^^^^

  Vallan hyvin käy sille osalle Sastamalaa minkä Tre huolii!

  • avatar Nimetön

   Kyllä! Loppuis tää iankaikkinen jahnaaminen tyrrrrrvääläisittäin

   terv. Paluumuuttaja

   • avatar Nimetön

    joo ei kyllä tässä yhden koulun liikuntahalli paljon lämmitä

    kovin on kaukana

    nokia lähempänä

    meille mouhijärveläisille kyllä passaa manse

 • avatar Nimetön

  Tuo on tärkeä havainto, että uusi hallitus katkaisee napanuoran tähän menneeseen porvarihallitukseen. Ja otetaan käyttövoimaksi tosiaan viisas päätöksenteko.

 • avatar Nimetön

  Kuntaliitokset ovat kokoomuksen vastaus kaikkiin kunnallisiin palveluihin. Palvelut ovat silloin omassa kunnassa, vaikkakin kaukana. Yhteistyön yli kuntarajojen kokoomus kielsi jo edellisellä hallituskaudella. Tavoitteena on vain muutama maakunnan kokoinen kunta, palvelut hyvin keskitettynä.

  • avatar Nimetön

   Ei Tre saastamaata huoli, eli ei kannata murehtia, eikä toisaalta riemuitakaan!

 • avatar Nimetön

  Kun sastamalalainen ohittaa Pitkäniemen moottoritieristeyksen, hän on jo Tampereella. Moottoritien jatkuminen kaupungin sydämessä tuomassa ruuhkia Vaitinaroon, rantaväylälle ja Pispalanharjulle on täysin kestämätön ajatus, joka voi elää vain pikkukaupungin poliitikon päässä. Tampere kasvaa nopeammin kuin pikkukaupungin kansanedustajan ymmärrys. Mitä lähempänä Tampere ja sen työpaikat ovat, sitä parempi Sastamalalle, koska ne, jotka eivät halua maksaa Tampereen kalliista asunnoista, voisivat asua esimerkiksi Karkussa ja Mouhijärvellä, jopa Suodenniemellä ja Kiikoisissa. Tampereella työssä käyvät asukkaat ovat Pirkkalan ja Lempäälän hurjan kasvun ja menestyksen takana. Toisekseen, onko Sastamalan asia rajoittaa kapealla kannaksella järvien puristuksessa sijaitsevan Tampereen kasvua suuntiin, jotka ovat sille ainoita mahdollisia. Mitä vahvempi Tampere on, sitä parempi Sastamalalle. Onko se huono asia, että Tampere työpaikkoineen siirtyy lähemmäs Sastamalaa? Kolmenkulmaan rakennetaan koko ajan uutta yritystoimintaa ja työpaikkoja. Tottakai sen ja kanta-Tampereen yhteys pitää rakentaa! Mutta on muistettava myös tosiasia, että Sastamalan kaupungin kasvu vaatii rahaa ja henkilöresursseja , jotta kyetään vastaamaan kasvun haasteisiin. Mouhijärveltä loppuivat rahat kesken lapsiperheiden muuton luoman kasvun ja sen oli liityttävä johonkin suurempaan naapurikaupunkiin. Valitsivat Vammalan. Kun maailma muuttuu, digitalisoituu ja työn luonne muuttuu fyysisestä joksikin muuksi, hallinnolliset kuntarajat häviävät. Ei ole mitään järkeä enää järjestää pienen kunnan tai kaupungin hallintoa paikallisesti. Sastamalan tulevaisuuden uhka on kehityksen kelkasta putoaminen, ellei pysytä ison naapurin kasvun rinnalla. Tässä rajakyltti tien varressa on täysin merkityksetön palvonnan kohde.

  • avatar Nimetön

   “Mitä vahvempi Tampere on, sitä parempi Sastamalalle”

   “ne, jotka eivät halua maksaa Tampereen kalliista asunnoista, voisivat asua esimerkiksi Karkussa ja Mouhijärvellä, jopa Suodenniemellä ja Kiikoisissa”

   Perustelit just saman mitä ajattelen! Kiitos!

  • avatar Nimetön

   Sastamalan tulevaisuuden uhka on jahnaaminen wanhassa. Rajakylteillä ei mitään merkitystä jos ja kun junalla pääsee puolessa tunnissa Treelle.

   Ollaan onnellisia että Sastamalan veromarkat tulevat ansiotöistä Treella!

   (Eikä nosteta niitä kiinteistöveroja, jooko, tai Nokia vie)

 • avatar Nimetön

  Sastamala on joutilaitten paratiisi. Tuo joutilas on arvonimi. Joutilas tekee työtä kohtuudella, tai puuhailee ansaitusti eläkkeellä. Sillä ilmastonmuutos nostaa viisaan joutilaisuuden arvoon arvaamattomaan. Koska ihmiskunnan liiallinen koohotus on ilmastonmuutoksen juuri syitä.

 • avatar Nimetön

  Tampere kasvaa nopeammin kuin pikkukaupungin kansanedustajan ymmärrys.

  —- Ja onkohan Vammala edes pikkukaupunki? Saati suuri Sastamala,

 • avatar Nimetön

  Jos nyt suoraan puhutaan niin Sastamalan ‘kaupungin’ projektit ja hankkeet työllistävät muutaman virkaihmisen ja muutaman hankehenkilön.

  Heidän palkkansa maksan mutta en mielelläni.

  Aidot työllistämiset hoituvat muualla ja muuten. En tartte virkahlöä puhumaan puuta heinää (U. Lumme: “Kivijalkakaupoissa…)

 • avatar Nimetön

  Joo tätä asiaa kannattaa katsoa hieman laajemmin. Vaikkakin kyseisen moottoritien osuuden hidastuminen lisää jonkun minuutin matka-aikaa Tampereen keskustaan, ei sillä välttämättä ole niin suurta merkitystä. On positiivista että Tampere haluaa kasvaa länteen, se pienentää nimenomaan fyysistä etäisyyttä sekä mielikuvaa Tampereen ja Sastamalan välimatkasta. Kuten toisaalla jo mainittiinkin nyt jo Pirkkalan ja Kolmenkulman alueet rakentuu ja kasvaa vauhdilla, kyllä se pitkällä tähtäimellä hyödyttää Sastamalaakin. Sastamala on aivan erilaisessa asemassa kuin lukemattomat muut vastaavat kunnat, Sastamala on kuitenkin aivan suuren kasvukeskuksen kyljessä. Tämän kokoluokan kasvukeskuksia ei ole Suomessa monta.

 • avatar Nimetön

  <<<< Joo tätä asiaa kannattaa katsoa hieman laajemmin

  Nurkkakuntaiset virka- ja luottamushenkilöt ovat Sastamalan jarru.

  • avatar Nimetön

   Näin. Sastamalassa ei ole paikkana mitään vikaa, nämä kehityksen jarruhenkilöt vaan saavat paljon haittaa aikaan.

 • avatar Hyvää kevättä ja vaalisäätä kaikille

  Sanonpa sanaseni minäkin, kun jäin isosti ihmettelemään kolumnin (pakinan?) otsikkoa “Tyrmäystippoja Sastamalan kasvulle”.

  Tyrmäystippojako Tampereelta!? Ei vaan ravinnetta, sitä substraalia mitä Sastamala tarvitsee elääkseen ja ehkä joskus vielä kukoistaakseen!

  Sastamalassa on aivan OK elää, asua ja lapsiaan kasvattaa, NIIN lähellä oikeaa kaupunkia Tamperetta.

  Mielenrauha säilyy, kunhan pysyttelee mahdollisimman kaukana Vammalasta, Vammalan päättäjistä, virkahenkilöistä ja projektikoordinaattoreista.

  Kattelee vaan muuttolintuja ja viheltelee.

  Jaksaa sitten taas Sastamalan veronsa käydä muualta tienaamassa.

  • avatar Nimetön

   “Mielenrauha säilyy, kunhan pysyttelee mahdollisimman kaukana Vammalasta, Vammalan päättäjistä, virkahenkilöistä ja projektikoordinaattoreista.

   Kattelee vaan muuttolintuja ja viheltelee”

   aamun naurut, kiitos! hyvin pärjäillään täälläkin, puoli tuntia Treelle junalle eikä toiseen suuntaan ole asiaakaan

   Kevättä ja kauniita ilmoja sinullekkin!

 • avatar Nimetön

  Juu, samaa mieltä. Faktat faktoina. Nyt jäihin tornitalot ja muut suuret suunnitelmat. Ollaan me vain täällä villakopassa ja Tampereen suunnassa toivottavasti töitä riittää. Uskaltavat ehkä rohkeimmat lisätä väestöäkin…

Kommentointi ei ole käytössä.