Heinäluoma: ”Ero EU:sta ei tuo populistien lupaamaa paratiisia”

Eero Heinäluoma toi vaalivankkurinsa Sastamalaan paikallisen ammattiyhdistysväen “metalliliiton poikien” kutsumana. Sastamalan sosialidemokraatit ottivat vieraan lämpimästi vastaan.

Europarlamenttiin mielivä SDP:n Eero Heinäluoma poikkesi Sastamalassa tiistaina. Ennen Pukstaavin tapahtumasalissa järjestettyä tilaisuutta konkaripoliitikko ehti ihastella kaupunkia.

”Olen minä täällä ennenkin käynyt, mutta toteanpa taas, että kyllä teillä on kaunis pitäjä.”

Heinäluoma sanoi kuulleensa paljon hyvää paikallisesta kirjakulttuurista ja arvostavansa sitä kulttuurityötä, jota Sastamalassa on muun muassa Vanhan kirjallisuuden päivien ja kirjamuseon muodossa tehty.

Paikalla olleet kannustivat Heinäluomaa merkitsemään kesäkuun viimeisen viikonlopun kalenteriinsa. Onhan Tarja Halonenkin tulossa kirjapäiville.

”Ilman muuta. Saapa nähdä, onko kirjapäivillä entisen presidentin seurana europarlamentaarikko”, hän veisteli.

“Yhdessä olemme vahvempia”

Euroopan unionin ytimen Heinäluoma kiteyttää kolmeen sanaan: Yhdessä olemme vahvempia.

Vain unionin jäsenenä Suomi saa äänensä kuuluviin Euroopassa, pirkanmaalaisetkin yritykset voivat toimia ilman valuuttariskiä, tavarat liikkuvat tullittomasti ja talous kehittyy. Heinäluoma huomautti, että tavalliselle kuluttajalle jäsenyys on tuonut paljon hyvää muun muassa matalien korkojen muodossa.

”Brexitin myötä olemme saaneet huomata, ettei EU-erosta seuraa populistien lupaamaa paratiisia. Ero on jo nyt tullut Iso-Britannialle kalliiksi, säästöjen sijaan se maksaa briteille satoja miljoonia viikossa. Eron myötä kaupankäynti vaikeutuu, ja kansainvälisiä yrityksiä on jo siirtänyt toimintaansa muualle.”

Populismi puhutti myös monikymmenpäistä yleisöä. Mediaa kritisoitiin siitä, ettei esimerkiksi perussuomalaisten Laura Huhtasaaren näkemyksiä kyseenalaisteta riittävästi.

”Minä en kehtaisi Huhtasaarena ylpeillä sillä, että olen menossa Italian Salvinin luotsaamaan populistien tapaamisen. Italia on varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun populistit päättävät.”

Heinäluoman mukaan Italian talous on kuralla, koska vasenta ja oikeaa äärilaitaa edustavat puolueet ovat tehneet vastuutonta talouspolitiikkaa. Äärivasemmisto ajoi Italiassa läpi kansalaispalkan, oikeisto mittavat veronalennukset. Yhtälö ei toimi, vaan johtaa kaaokseen.

Yleisössä ihmeteltiin, miksi oikeistopopulistit sympatiseeraavat Trumpin lisäksi Putinia. Heinäluoma totesi historiaan viitaten, että harvanvaltaa ja vallan keskittämistä kannattavat ovat ennenkin tykänneet toisistaan, vaikka edustaisivat eri aatesuuntia.

Heinäluoma lupasi palata Sastamalaan kirjapäiville kesäkuussa.

Ei yhteistä armeijaa, lompakkoa tai metsäpolitiikkaa

Heinäluoman mukaan yhtenäinen Eurooppa on tasavahva neuvottelukumppani Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa, ja se saisi myös näkyä enemmän. Euroopan on seistävä omilla jaloillaan.

Uudenkaupungin autotehtaalla vieraillut Heinäluoma huomautti tehtaan 4000 työpaikan olevan vaarassa, mikäli Trump luottaa EU:n pehmeyteen ja ottaa käyttöön uhkaamansa tullit.

Unionilla on merkitystä myös Suomen turvallisuuden kannalta. Yhdessä olemme vahvempia siinäkin, vaikka yhteistä armeijaa Heinäluoma ei kannata. Hän sanoo ei myös liittovaltioajatukselle, yhteiselle lompakolle ja metsäpolitiikalle.

”Siitä olen Trumpin kanssa samaa mieltä, että suomalaiset osaavat haravoida. Suomalainen metsänhoito on maailman huippua.”

Yhteistä tahtoa tarvitaan ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Heinäluoma näkee, ettei ilmastotyö vaadi uhrauksia, vaan innovaatioita. Hän vertasi ilmastonmuutoksen torjuntaa taloremonttiin.

”Kun korjattavaa kerran on, on halvempaa ja järkevämpää toimia nyt kuin olla tekemättä mitään.”

Heinäluoma kummasteli perussuomalaisten Jussi Halla-ahon haluttomuutta ilmastotalkoisiin, sillä ilmaston lämpeneminen vaikuttaa kipeimmin alueille, joista on odotettavissa suuri muuttoaalto Eurooppaan.

Syö oma kakkupalasi

Heinäluoma muistutti, että puolet Suomen lainsäädännöstä pohjaa EU:hun. Vaikka eduskuntavaalien jälkeen kärsisikin pienestä vaaliähkystä, on europarlamenttivaaleissa tärkeää äänestää.

”EU-parlamentissa ei ole hallitus-oppositio -asetelmaa, joten siellä yksittäisen edustajan on helpompi vaikuttaa. Olemalla aktiivinen voi saada paljon aikaan. Suomalaisella mepillä voi olla enemmän valtaa kuin Suomen hallituksen ministerillä.”

Heinäluoma kritisoi europarlamenttivaalien kaksilla rattailla ratsastajia, juuri valittuja kansanedustajia, jotka ovat ehdolla myös EU-vaaleissa.

”Se on kansanvallan aliarvioimista ja äänestäjien hämäämistä. Aina vanhoja puolueita parjataan, mutta demarit, keskusta ja kokoomus eivät tällaista huijaamista harrasta.”

Houkutellakseen ihmisiä vaaliuurnille Heinäluoma turvautui turkulaiseen kansanviisauteen: Jos et syö omaa kakkupalaasi, sen syö takuulla joku muu.

 • avatar penttijarkko

  Aika oikeansuuntaista tekstiä Eerolta. Kyllä näihin jalkoihin Jaakonsaaren isot saappaat sopivat.

 • avatar eki

  Eikös siellä ollut paikalla muita kuin tätä Sastamalan demarien nuoriso osaston porukkaa.

 • avatar Punkku

  Perussuomalaisten kannattajat pitävät puoluetta syyttömänä viime hallituksen “synteihin”, vaikka näin ei ole. Ilmeisesti ps-väki tykkäsi kikystä sekä aktiivimallista ja muihin pienituloisiin kohdistuvista leikkauksista…Ai niin eihän se ollutkaan hallituksen vika, vaan niiden toisten, erilaisten ja vähän myös sinisten. Kätevää. Voi tehdä kuinka oikeistolaista politiikkaa hyvänsä ja vierittää syyn muiden niskoille. Näyttää toimivan, ääniä ropisee.

  • avatar EKo

   Ääniä ropisee. PS on ylivoimaisesti suurin puolue tällä hetkellä. Ymmärrettävää, kun kansa hoksasi Rinteen politiikan populistisuuden.

Kommentointi ei ole käytössä.