Kesällä sattuu ja tapahtuu – Pienet ihon vauriot hoituvat kotioloissa, kunhan lääkekaappi on kunnossa

Apteekkari Marja-Leena Mielonen ja sairaanhoitaja Sari Suvala kokosivat ostoskoriin tuotteita, joilla on hyvä varautua kesän viettoon. 

Kesällä sattuu ja tapahtuu. Kun hyttyset ja ampiaiset pörräävät, ruoka valmistuu grillissä ja ulkona kuljetaan paljain jaloin, voi haava, pistos tai palovamma yllättää hetkessä. Ihan kaikkien pikkunaarmujen takia ei kuitenkaan tarvitse hakeutua hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. 

”Pienimmät ihon vauriot hoituvat oikein näppärästi kotona, kunhan lääkekaappi on kunnossa”, vakuuttaa sairaanhoitaja ja haavahoidon asiantuntija Sari Suvala Sotesista.

Kesäaikaan jonot sairaanhoitajille venyvät, eivätkä pintanaarmut ole ensimmäisten hoidettavien vaivojen joukossa kiirevastaanotollakaan. Suvalan mukaan maalaisjärjellä pärjää pitkälle.

”Hoitoon kannattaa hakeutua silloin, jos haava on kovin pitkä, ulottuu ihonalaista rasvakudosta syvemmälle tai jos verenvuoto ei ota talttuakseen.” 

Haavoihin ja naarmuihin kannattaa varautua hankkimalla lääkekaappiinsa puhdistusainetta sekä erilaisia sidoksia. 

”Haavan reunat saa kiinni perhosteipin avulla. Lisäksi kannattaa ostaa palovammasidoksia, kipulääkettä, kortisoni- sekä antiseptista voidetta. Näillä pärjää jo pitkälle”, Vammalan 1. Apteekin apteekkari Marja-Leena Mielonen toteaa. 

Myös sidetarpeissa on parasta ennen -päiväyksensä, joten ensiaputarvikkeita on hyvä käydä läpi kesän varalle. Silloin kun hätä on käsillä, ei päiväyksiä kuitenkaan kannata tuijottaa liian tiukasti.

”Eihän auton ensiapulaukun sisältöäkään säännöllisesti vaihdeta. Kun jotain sattuu, pääasia on, että apu on lähellä”, huomauttaa Mielonen.

Apteekkarin mukaan kesäaika on haavanhoitotuotteiden sesonkia. Mielonen on työssään huomannut, että suurin osa asiakkaista osaa varautua kesällä sattuviin mahdollisiin ihon vaurioihin. 

”Yksi vitsaus on palanut iho. Vaikka ihon suojaamisesta puhutaan jatkuvasti, joka kesä näkee pahasti palaneita ihmisiä, joilla on auringonotosta johtuvia rakkuloita.”

Jos tilanne on päässyt näin pahaksi, palaneen ihon hoitona käytetään hydrokortisonia ja kipulääkettä. 

Oma lukunsa ihon vaurioiden joukossa ovat eläinten puremat. Ne vaativat aina lääkärikäyntiä, sillä kissan tai koiran suusta kulkeutuu ihmisen elimistöön bakteereita ja viruksia, joilla voi olla vakaviakin jälkiseurauksia. 

”Purematapauksessa tulee aina tarkastaa jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolo. Lisäksi puremiin kirjoitetaan pääsääntöisesti antibioottikuuri”, sairaanhoitaja Suvala muistuttaa. 

 

Näin hoidat kesähaavan:

* Puhdista rikkoutunut iho vesijohtovedellä tai tarvittaessa antiseptisella liuoksella, jotta haavassa mahdollisesti oleva hiekka, lasinsirut ym. vierasesineet poistuvat.

* Huuhtele 1-2 minuutin ajan ja kuivaa kevyesti puhtaalla pyyhkeellä tai paperilla. 

* Suojaa haava sopivalla sidoksella. Vaihda sidos uuteen, kun se on kostunut. Puhdista ja kuivaa haava aina, kun vaihdat siteen. 

* Jos haava ei parane, vaan sitä kuumottaa, se märkii tai punoittaa, mene lääkäriin. 

* Syvät, rasvakudokseen asti ulottuvat, paljon vuotavat ja repaleiset haavat vaativat aina lääkärin hoitoa.