“En tykkää yhtään kehua itteeni, kyllä kansa tietää mikä kuulostaa hyvältä”, tuumaa Häijään tangotaituri

Tangonuoresta tangokuninkaaksi? Aika näyttää, millaiseksi häijääläisen Henri Jokisen laulalan tie muodostuu. Kuva: Jokisen Facebook-profiili.

Pelkää sitä en, jos kuu ja tähdet katoaa / Pelkää sitä en, jos sammuu päivä, jäätyy koko maa / Pelkään sitä vain, jos sinä rakkain jätät mun / Silloin rinnassain yö alkaa kun ei loista silmäs sun tulkitsee Henri Jokinen idolinsa Reijo Taipaleen tunnetuksi tekemää tangoa Seinäjoen torstai-iltapäivässä.

Jokisen tumma ja syvä ääni lumoaa videotallenteelta kuultunakin, yleisö taputtaa raivoisasti, joku huutaa bravo. On vaikea uskoa, että Sastamalan Häijäässä asuva Jokinen on vasta 15-vuotias.

Tangojen Jos jätät minut ja Soittakaa lujempaa lisäksi Jokinen tulkitsi Seinäjoen Tangomarkkinoiden Satumaa-laulukilpailun poikien sarjassa Jukka Kuoppamäen Paljon sanomatta jää -iskelmän. Jokisen taidot vakuuttivat tuomariviisikon, ja hänet kruunattiin tangonuoreksi.

Tangontäyteisen viikonlopun jälkeen, maanantaina, Jokinen on jo ehtinyt miettiä tulevaa.

”Keikkakalenteri on voiton jälkeen alkanut mukavasti täyttyä. Minulla on vielä vuosi peruskoulua jäljellä, ja sitten suuntaan musiikkialan opintoihin”, toteaa Mouhijärven yhteiskoulua käyvä tangonuori.

Seinäjoelta Jokinen sai sen, mitä lähti sieltä hakemaan. Jos se olisi nuorukaisesta itsestään kiinni, kilvoittelisi hän ensi vuonna jo tangokuninkaan kruunusta.

”Joskus aiemmin ikäraja oli 16, mutta nykyään se on 18. Edessä on siis kolmen vuoden odotus”, Jokinen harmittelee.

Tangotaituri tykkää rautalangasta

Henri Jokinen kertoo laulaneensa lapsesta asti ja tykästyneensä jo varhain juuri tangoon ja iskelmään. Tangotaiturien lisäksi Jokisen mieleen on rautalankamusiikki sekä Topi Sorsakosken & Agentsin kappaleet.

Laulutunneilla Sastamalan Opistossa Ingrid Suoniemen opissa hän on käynyt kaksi vuotta. Lisäksi Jokinen soittaa kitaraa ja pianoa.

”Seinäjoella tuomaristossa istunut sanoittaja tuli myöhemmin kisan jälkeen juttelemaan kanssani. Olisihan se hienoa jonain päivänä levyttää omiakin tai juuri minulle tehtyjä biisejä”, hän haaveilee.

Jokinen kuvailee itseään varmaksi ja rennoksi laulajaksi, mutta liian itsevarma hän ei ole ole. Takana on paljon harjoitusta ja keikkoja, joiden ansiosta kovissakin paikoissa jännittää enää vain vähän.

Jokinen sanoo, että on tärkeää olla aina oma itsensä, pitää jalat tiukasti maassa.

”En tykkää yhtään kehua itteeni, kyllä kansa tietää mikä kuulostaa hyvältä.”

Suurelle yleisölle Jokisen laulunlahjat ovat voineet tulla yllätyksenä, mutta kotiseudulla häneen on luotettu jo pitkään. Siitä kertoo sekin, että Häijään markkinoille ja Sastamalan Wanhojen talot -tapahtuman aikaan Nesteelle sovittiin esiintymiset kauan ennen Seinäjoen tangomittelöitä.