Haussa kokemuksia Rautaveden ympäristöstä – Vivikan gradun aiheena sastamalalainen kulttuurimaisena

Näkymä Pirunvuorelta. Kuva: Visitsastamala.fi -sivulta.

Liittyykö Rautavesi jollain tapaa elämääsi? Asutko tai oletko asunut kyseisen vesistön rannalla? Vietätkö aikaa veneillen tai kalastaen? Löytyykö suosikkiuimapaikkasi Rautaveden rannalta? Oletko kokenut luontoelämyksiä vesistön äärellä? Muistuvatko lapsuudesta mieleen saarireissut tai seikkailut Pirunvuorella? Jos vastasit kyllä, voisit kenties auttaa tieteellisen tutkielman teossa.

Turun yliopiston kulttuuriperinnön tutkimuksen oppiaineeseen pro gradu -tutkielmaa tekevä Vivika Ahtiala kerää parhaillaan kokemuksia ja muistoja Rautaveden kulttuurimaisemasta.

”Kyselyyn vastaaminen on anonyymiä, ja vain minä käsittelen vastauksia. Kyselyn ohessa olevalta kartalta voit tarkistaa kyseessä olevan maisema-alueen rajauksen, siihen on myös merkittynä joitain alueen keskeisiä kyliä ja tärkeitä kohteita”, Ahtiala tarkentaa.

Rautaveden kulttuurimaisema on yksi Suomen kansallismaisemista. Ahtiala sanoo sen valikoituneen tutkielman kohteeksi, koska alue on hänelle itselleen erityisen tuttu ja merkityksellinen.

”On käyty uimassa Pyhän Olavin kirkon rannassa, veneilemään Rautavedelle on lähdetty Pyhän Marian kirkon rannasta ja Pirunvuorelle on kiivetty. Alue on tarjonnut siis ainakin itselleni paljon unohtumattomia kokemuksia, joissa ympäristöllä on ollut suuri rooli. Alueella liikkuessa olen aina jotenkin tuntenut sen historiallisuuden ja maiseman ainutlaatuisuuden. Halusin selvittää, millaisia ajatuksia tämä valtakunnallisestikin arvokas alue herättää muissa ihmisissä”, Ahtiala kertoo.

Kuka päättää, mikä on säilyttämisen arvoista?

Kulttuuriperinnön tutkimusta Ahtiala opiskelee Turun yliopiston Porin yksikössä. Vaikka osoite on virallisesti Porissa, hän sanoo, ettei silti koe itseään millään tapaa porilaiseksi.

”Enemmän olen sastamalalainen, sillä täällä olen kuitenkin suurimman osan elämästäni asunut. Viehätys omaa kotiseutua kohtaan vaikutti varmasti siihen, että teen nyt graduani Sastamalaan liittyen.”

Kulttuuriperinnön tutkimuksen oppiaineen hän kertoo löytäneensä vähän vahingossa, mutta se on tuntunut heti alusta lähtien omalta alalta. Vivikan mukaan on mielenkiintoista pohtia, millaisin perustein jotkin asiat ja kohteet ylipäänsä valikoidaan kulttuuriperinnöksi.

”Kuka päättää, mikä on säilyttämisen arvoista perintöä? Miten ihmiset saadaan tuntemaan osallisuutta yhteisestä kulttuuriperinnöstä? Millaisin keinoin kulttuuriperintöä voidaan vaalia? Nämä kysymykset ovat mielestäni samaan aikaan hyvin tärkeitä mutta myös ajattomia.”

Voit vastata verkossa tai paperilla

Vivikan kyselyyn voit vastata verkossa tästä.

Kokemuksistaan ja muistoistaan voi kertoa myös paperilla, sillä tulostettuja lomakkeita löytyy  Pukstaavista, Pirunvuoren Kivilinnasta, Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta ja Sastamalan Pyhän Marian kirkosta.

Vastaamalla kyselyyn voi myös osallistua myös museokortin arvontaan jättämällä yhteystietonsa kyselyn loppuun. Yhteystietoja käsitellään erikseen, joten niitä ei voida yhdistää muihin vastauksiin.

Vastausaikaa on kuun loppuun eli heinäkuun 31. päivään saakka.

Jos sinulla on tutkimukseen liittyen jotain kysyttävää, voit olla yhteydessä Vivikaan sähköpostitse osoitteeseen vivika.a.ahtiala@utu.fi.

Vivika Ahtiala (kuvassa keskellä) oli kirjapäivähommissa tänä vuonna jo neljättä kertaa. Kuvassa tuotantoassistentti Ahtialan lisäksi tapahtuman tuottaja Iida-Amalia Nikkilä ja toiminnanjohtaja Päivi Mäki-Kerttula.

Poimintoja