“Kivaa mennä kovaa” – Sastamalaan menestystä maastopyöräilyn SM-kisoista

Veli Lampila tykkää temppuilla ja hyppiä maastopyörällään. 11-vuotias sastamalalainen sijoittui hopealle maastopyöräilyn XCO-luokan M12-sarjassa heinäkuussa pidetyissä SM-kisoissa.

”On kiva mennä kovaa. Ja parasta on se, kun saa hyppiä”, tuumaa sastamalalainen Veli Lampila harrastuksestaan maastopyöräilystä.

11-vuotiaalla riitti vauhtia 21. heinäkuuta maastopyöräilyn XCO-luokan suomenmestaruuskilpailuissa Hyvinkäällä, sillä kotiintuomisina oli M12-sarjan SM-hopea.

Nuori mies ei suinkaan ole ainoa sastamalalainen, joka niitti kisoissa menestystä. Itse asiassa useampi Vammalan seudun Voiman nuori hiihtäjä on innostunut maastopyöräilystä ja kilpailee siinä kesäisin. Hyvinkään SM-kisoissa Sastamala oli edustettuna peräti viiden pyöräilijän voimin.

Lampilan lisäksi mitalit toivat kotiin 12-vuotias Anni Teronen ja pian 15 vuotta täyttävä Ilona Lampila. Anni nappasi SM-hopeaa N12-sarjassa ja Ilona pronssia N16-sarjassa. Mitalikolmikkoa täydensivät neljänneksi sijoittunut Toivo Koivu (M10) sekä seitsemänneksi samassa sarjassa ajanut Visa Lampila.

Kaikki sastamalalaisnuoret edustavat pirkanmaalaista ProMTB-pyöräseuraa. Suomen mestaruuksista kisasi eri sarjoissa yhteensä satakunta eri-ikäistä nuorta.

”Meillä on aktiivinen kisaporukka. Isoistakaan kaupungeista ei juuri löydy aktiivisempaa juniorisarjoissa kilpailevaa porukkaa kuin Sastamalasta”, toteaa Lampilan sisarusten isä Teemu Lampila.

Sastamalan nuoret maastopyöräilijät edustavat ProMTB-seuraa. Vasemmalta Toivo Koivu, Väinö Koivu, Veli Lampila, Visa Lampila, Ilona Lampila ja Anni Teronen.

Kisareiteillä maasto oli nuorten mukaan monipuolista. Oli polkuja, mäkiä ja vähän kivikkoa.

”Välillä tosi teknistä, välillä vähän helpompaa”, Vinkkiin maanantai-iltana kokoontunut porukka kertaa.

Helpoimmat maastopyöräilyreitit kulkevat kangasmetsissä ja hiekkateillä, mutta nämä nuoret taitavat pyöräilyn myös juurakko- ja kivikkopoluilla.

Millaisia ominaisuuksia maastopyöräilijältä sitten vaaditaan?

”Rohkeutta ja sitkeyttä ainakin, ja hyvää tasapainoa”, sastamalalaiset listaavat hetken mietittyään.

8-vuotias Väinö Koivu myöntää, että joskus vaikeassa maastossa ajaessa meinaa mennä hermo.

”Silloin pitää vaan keskittyä vielä paremmin.”

Nuoret kertovat, että lajin harrastajista suurin osa on poikia. He uumoilevat poikia pidettävän usein rohkeampina.

”Tytöillä voi olla kammo kovaa ajamiseen”, Väinö jatkaa, mutta saa Annin ja Ilonan pudistamaan päitään.

”Ei vauhti ainakaan meitä pelota.”

Pyöriltä harrastuksessa vaaditaan nuorten mukaan hyvää jousitusta, vaihteita sekä ’semipaksua’ rengasta. Muista varusteista mainittakoon luonnollisesti kypärä. Lisäksi halutessaan voi käyttää ajohanskoja.

Pyörien huollosta vastaavat etupäässä vanhemmat.

”Itse tulee tarkkailtua lähinnä sitä, onko renkaissa ilmaa”, kertoo Ilona.

Myös 12-vuotias Anni Teronen nappasi Suomen mestaruuskisoista hopeisen mitalin. Sarja oli N12.

Sastamalan pyöräilymaastot ovat harrastajien mukaan kohtuullisen hyvät. Sopivia polkuja löytyy esimerkiksi Ellivuoresta, Ekosta ja Lousajan kuntoradalta lähteviltä poluilta.

”Sastamalan reiteistä ei tietääkseni ole olemassa valmiita karttoja, mutta harrastajien kautta niistä saa tietoonsa”, Teemu Lampila toteaa.

Hän neuvoo aloittamaan harrastuksen sorapoluilta, joista on helppo edetä vaikeampaan maastoon.

”Tosin juuri tällaisia sorastettuja polkuja Sastamalassa saisi olla enemmänkin.”

Maastopyöräilyn suosio tuntuu harrastajien mukaan olevan kasvussa. Teemu Lampila uumoilee yhdeksi syyksi sähköavusteisten pyörien yleistymistä.

Sastamalassa lajista kiinnostuneet pääsevät tutustumaan lajiin helposti esimerkiksi Vammalan Retkeilijöiden kautta. Yhdistys on järjestänyt tänä kesänä maastopyöräiltoja lähes viikoittain. Toki alle tarvitaan oma maastopyörä.

”Tämä on hauska tapa ulkoilla ja pitää kuntoa yllä. Monelle maastopyöräily on koko perheen harrastus”, toteaa Koivun veljesten äiti Maija Koivu.

Maastopyöräilyssä vaaditaan hyvää tasapainoa. Toivo Koivu (vas.), Visa Lampila ja Veli Lampila näyttävät mallia renkailla pystyssä pysymisestä. Taustalla Väinö Koivu.
Ilona Lampilan päätä ei vauhti huimaa.