Huittinen: Ikäihmisille iloa riksakyydeistä – haussa kuskeja eli pyöräluotseja

Anu Kärki (kyydissä vasemmalla) ja Kirsi Karimäki pääsivät kokeilemaan riksapyörän etupenkkiä perjantaina järjestetyssä lahjoitustilaisuudessa. Vauhtia pyörälle antoivat Paavo Törmälä ja Tarja Isokallio.

Huittisten kaupungin ikäihmisten palveluiden avopalveluohjaaja Kirsi Karimäki ja omais- ja perhehoidon yhteyshenkilö Anu Kärki ovat yhtä hymyä istuessaan tuliterän riksapyörän etupenkille. Naiskaksikko tietää, että kulkupeli tulee tuottamaan paljon iloa huittislaisille vanhuksille.

”Ensimmäisenä pyörä viedään palvelukeskus Annalaan, missä järjestetään ensi viikon perjantaina Pyöräliiton maksuton pyöräluotsikoulutus”, Kärki kertoo.

Riksapyörää pääsevätkin kuljettamaan ainoastaan koulutuksen käyneet pyöräluotsit.

Koulutukseen mahtuu 20 ensimmäisenä Kärjelle ilmoittautunutta.

Kesää on vielä jäljellä, joten ennen talvipakkasia pyörä ehtii käydä vähintään kertaalleen jokaisessa Huittisten kaupungin tehostetun palveluasumisen yksikössä sekä kotihoidossa.

”Keväällä tietysti jatketaan heti kun kelit sallivat”, Kärki ja Karimäki suunnittelevat.

Riksapyörä tarjoaa vanhusten ulkoiluun uudenlaisen mahdollisuuden. Kärki korostaa, että monen ikäihmisen maisemat tulevat laajenemaan huimasti, kun pyörän kyydissä on mahdollisuus päästä pyörätuolia pidemmälle lenkille.

”Lisäksi tässä on sosiaalinenkin näkökulma, kun kyytiin mahtuu kerralla kaksi. Vierekkäin istuskellessa on helppo vaihtaa samalla muistoja ja kuulumisia”, Karimäki lisää.

Paitsi henkilökunnan ja vapaaehtoiset Karimäki ja Kärki haastavatkin myös kaikki omaiset polkemaan.

”Tämä on vanhuksille äärimmäisen tärkeä juttu, joten pidetään yhdessä huoli, että pyörä pysyy ahkerasti liikenteessä.”

Yhdessä iloa vanhuksille

Riksaa on kaivattu ikäihmisten palveluihin jo pidemmän aikaa. Karimäki muistelee, että varsinkin viime kesänä siitä haaveilivat niin henkilökunta kuin vapaaehtoiset.

”Jonnekin lähialueelle sellainen oli varmaan silloin hankittu, kun vähän joka suunnalta alkoi tulla toivetta, että eikö sellainen jotenkin meillekin saataisi.”

Samaan aikaan toisaalla Jukka Keskitalo sai ajatuksen Risto Ryti -salissa järjestettävästä yhteislaulutilaisuudesta, jonka tuotto voitaisiin lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Hyväntekeväisyyskonserttia lähtivät puuhaamaan Sekulit, Huittisten Harmonikat ja Huittisten Hullu Mies ry.

”Lopulta se taisi olla Kaitasen Helena, joka keksi, että pyörän ja konsertin voisi yhdistää”, riksapyörän hankinnassa puuhamiehenä toiminut Paavo Törmälä muistelee.

Yksistään konsertin tuotto ei kuitenkaan pyörän hankintaan riittänyt. Mukaan tukijoukkoihin lähti myös Huittisten Säästöpankki Hyviä tekoja -kampanjansa puitteissa.

Loput pyörävarat saatiin lahjoituksena huittislaisilta Lions Clubeilta sekä Huittisten Vanhusapu ry:ltä.

”Jokainen mukaan pyydetty taho innostui heti asiasta. Ei tarvinnut kuin kertoa, millä asialla ollaan, niin viimeiset pari tonnia tulivat kasaan ihan heittämällä”, Törmälä kertoo.

”Ihan mahtavaa, että nämä tahot lähtivät hankintaa tukemaan. Ilman lahjoittajia, pyörää ei olisi missään tapauksessa meille saatu”, Karimäki kiittelee.

Riksapyörä luovutettiin ikäihmisten palveluille viime perjantaina Vampulassa Tuulikki-lentokentällä järjestetyssä yhteislaulutilaisuudessa.