Pirkanmaan kunnat hakevat kulttuuripääkaupungiksi yhdenvertaisuuden teemalla

Voisiko kulttuuripääkaupunki Tampereen imussa tuoda lisää matkailueuroja Sastamalaan? Kuva: Pauliina Vilenius / Alueviesti.

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun teemat on julkistettu tänään perjantaina. Haun kattoteema on Yhdenvertaisuuden pääkaupunki

“Kulttuuripääkaupunkihaku haluaa, että huolehdimme Pirkanmaan alueellisesta yhdenvertaisuudesta, kaikkien ihmisten oikeuksista sekä kulttuurin saavutettavuudesta ja esteettömyydestä. Tavoite on olla tasa-arvon kansainvälinen tiennäyttäjä ja yhdenvertaisuuden edistäjä”, kerrotaan kulttuuripääkaupunkihaun Facebook-päivityksessä.

Kattoteema on jaettu neljään pirkanmaalaisuutta henkivään alateemaan, jotka ovat Enemmän rosoa!, Enemmän kylähyppelyä!, Enemmän saunaa! ja Enemmän leikkiä!

Teemojen julkistusta juhlistetaan tulevana sunnuntaina 18.8. kello 11 – 16 Tampereen Hämeenpuistossa järjestettävässä Puistofiestassa. Puistofiestassa on muun ohjelman ohessa esillä haussa mukana olevien pirkanmaalaisten kuntien kulttuuritarjontaa. Sastamalaa edustavat muun muassa kaupungin kulttuuripalvelut sekä kirjailija Jukka-Pekka Palviainen ja Herra Hakkarainen.

Kaikki voivat jättää ohjelmaehdotuksia

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku 2026 kaipaa ehdotuksia ohjelmaksi kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026 ja tätä edeltäville vuosille. Avoin ohjelmahaku on nyt auki osoitteessa https://tampereregion2026.fi/ohjelmahaku/. Ehdotuksia voi jättää tiistaihin 15. lokakuuta saakka.

Kulttuuripääkaupunki rakennetaan yhdessä Tampereen, Mänttä-Vilppulan ja 15 muun pirkanmaalaisen kunnan kanssa. Ohjelmaehdotukset ovat tärkeä osa toukokuussa 2020 jätettävää kulttuuripääkaupunkihakemusta. Jotta hakemus edustaisi koko Pirkanmaata, ohjelman kokoamiseen toivotaan sisältö- ja projektiehdotuksia kaikilta. Haku on avoin: ehdotuksen voi jättää joko yksityishenkilönä tai ryhmän/organisaation puolesta.

Sastamala muun Pirkanmaan mukana

Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku toteutetaan yhdessä pääkuntakumppani Mänttä-Vilppulan ja Pirkanmaan kumppanikuntien kanssa. Kumppanikuntina hankkeessa ovat jo mukana Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Suomen aiempia kulttuuripääkaupunkeja ovat olleet Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.