Aino Havukainen ja Sami Toivonen Sastamalan vuoden Kirjapäitä

Kirjapäät Aino Havukainen ja Sami Toivonen
Kirjapäät Aino Havukainen ja Sami Toivonen.

Sastamalassa Aino Havukaiselle ja Sami Toivoselle on myönnetty Kirjapää-arvonimi. Kirjailijapari hatutettiin Kulttuuritalo Jaatsilla.

Raati perustelee valintaa seuraavasti:

Tämä pariskunta voisi toimia kuvituskuvana termille a match made in heaven. Nettisanakirjasta napatun määritelmän mukaan termi tarkoittaa kahta ihmistä tai asiaa, jotka yhdessä muodostavat jotain hyvin erityistä ja menestyksekästä.

Meille kirjojen ystäville tämä erityinen ja menestyksekäs näkyy eritoten kahtena nimenä ja yli kahdenkymmenen kirjan sarjana. Tarinoina ja kuvituksina, jotka värikylläisyydessään, idearikkaudessaan, mielikuvituksellisuudessaan ja yksityiskohtien paljoudessaan vangitsevat lukijan äärelleen, saaden välillä jopa ajantajun unohtumaan (tämä on tietysti satua kuuleville yleensä vain plussaa, koska se tarkoittaa lisäaikaa sadunlukijan kainalossa tai vähintäänkin lisää yhteistä aikaa!).

Outolasta kotoisin olevat veljekset ovat johdatelleet meitä lukijoita muun muassa pihaleikkien, ruokailutapojen, ällistyttävien satujen ja erilaisten ammattien äärelle. Tänä kesänä monen kodin iltasatuhetkessä on sukellettu Tatun ja Patun mukana kauhean Hirviö-hirviön ja muiden omituisuuksien maailmoihin. Kirjat ovat loistavia satukirjoja, mutta niissä on aina myös opettavainen puoli. Tatu ja Patu -sarja on tästä syystä myös palkittu, esimerkiksi vuonna 2010 Suomen Tietokirjailijat ry:n Tietopöllö-palkinnolla.

Sastamalan onni on, että kirjailija Mauri Kunnas sattui eräänä kesäisenä yönä esittelemään tälle kirjailijaparille entisen kotitalonsa. On upeaa, että talossa jatkuu loistava työ suomalaisen kirjakulttuurin hyväksi ja että Sastamalan nimi nousee esiin aina kun puhutaan Tatun ja Patun tekijöistä. Kaikki tämä siis pelkkää positiivista hyvää kaupungillemme!

Sastamala ei olisi Kirjapääkaupunki ellei sillä olisi loistokkaan kirjaan ja kirjallisuuteen liittyvän historian jatkona vähintäänkin yhtä loisteliasta nykypäivää ja tulevaisuutta. Nykypäivä ja tulevaisuus rakentuvat menestyvien kirja-alan toimijoiden varaan – yhdistysten, yritysten ja kirjailijoiden varaan. Tänään meillä on ilo ja kunnia nostaa esiin jälleen yksi kirjapääkaupunkimme helmi, tai tässä tapauksessa kaksi helmeä, ja hatuttaa Kirjapää-hatulla kirjailijat Aino Havukainen ja Sami Toivonen – vuoden 2019 Sastamalan kirjapäät.

Mauri Kunnas oli ensimmäinen Kirjapää

Vuoden Kirjapääksi valitaan henkilö tai yhteisö, joka omalla työllään tai toiminnallaan on edesauttanut Sastamalan nousua valtakunnallisesti tunnetuksi kirjakaupungiksi. Ensimmäinen arvonimi myönnettiin syksyllä vuonna 2013 kirjailija Mauri Kunnakselle. Hänen jälkeensä Kirjapäiksi on hatutettu kirjailija, kustantaja Marko Vesterbacka, kirjavaikuttaja Hannu Nikkilä, kirjakauppias Sirkka-Liisa Leino ja kirjailija Jukka-Pekka Palviainen.